“Kömüre Dayalı Termik Santral Kurulması Yeni Bir Çevre Faciası Demektir”
reklam
01 Temmuz 2013
“Kömüre Dayalı Termik Santral Kurulması Yeni Bir Çevre Faciası Demektir”

“Kömüre Dayalı Termik Santral Kurulması Yeni Bir Çevre Faciası Demektir”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü; “Kömüre dayalı termik santral kurulması yeni bir çevre faciası demektir” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çevre Komisyonu Üyesi Emre Köprülü, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde; “Tekirdağ İlimizin önemli bir turizm İlçesi olan Marmara Ereğlisi’ne, kömürden enerji üretmek amacıyla termik santral yapılacağı belirtilmektedir. Verimli toprak arazileri üzerine yapılması planlanan bu termik santral, ilçede turizmin ve tarımın bitmesi anlamına gelmektedir.

Marmara Ereğlisi’nde yapılması planlanan Kömüre Dayalı Termik Santral için depreme karşı dayanıklılık riskinin incelenip incelenmediği, teknik, yasal ve ekonomik yönlerinin araştırılıp araştırılmadığı bilinmemektedir.

Böyle bir santralin yapılmasıyla topraklarda kirlilik artacak, tarım ürünleri ekilemeyecek, ekilse de verim alınamayacaktır. Böyle kararlar alınırken öncelikle bu tarım arazilerinin korunması ve kamu yararının gözetilmesi gerekmektedir.

Denize 1,5 km. uzaklıkta, ilçenin içme suyu ihtiyacının karşılandığı Türkmenli Göleti’nin yakınında, yerleşim yerine sadece 1 km. uzaklıkta, verimli tarım arazileri üzerine kömüre dayalı termik santral kurulması yeni bir çevre faciası demektir. Dolayısıyla uzun süredir tüm ülkede yaşanan Gezi Parkı eylemlerinden ders çıkarması gereken hükümet bu şekilde bölgemize tamamen zarar verecek bu karardan derhal vazgeçmelidir.

1.Tekirdağ’ın Marmara Ereğlisi ilçesine yapılması planlanan Kömüre Dayalı Termik Santral kararını neye dayanarak, kimlere sorarak aldınız?

2.Denizi, kültürel ve tarihi geçmişi ile turizmin yoğun olduğu Marmara Ereğlisi’ni, yıkıma uğratacak bir karar aldığınızın farkında mısınız?

3.Yerleşim yerine 1 km uzaklıkta, denize kıyısı olan bir ilçede, kömüre dayalı termik santral yapma kararı alırken; Yerel yönetimlere, sivil toplum kuruluşlarına ve bölge halkının görüşlerine neden başvurmadınız?” ifadelerine yer verdi.

Editör : Tuğberk Erdem
2460 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu