Seçimlerin Ardından
reklam
08 Nisan 2014
Seçimlerin Ardından

Seçimlerin Ardından

Oldukça yoğun ve yorucu bir seçim sürecini geride bıraktık. Geride bıraktık demek ne denli doğru olur bilemem, ama üzerine yorum yapılacak onlarca konunun biriktiği kesin...

Oldukça yoğun ve yorucu bir seçim sürecini geride bıraktık. Geride bıraktık demek ne denli doğru olur bilemem, ama üzerine yorum yapılacak onlarca konunun biriktiği kesin. Zira Tekirdağ’ın Büyükşehir statüsüne kavuşmasıyla birlikte 30 Mart’ta yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri, daha da bir hareketli geçti. CHP’nin Tekirdağ’da tulum çıkarması büyük bir başarı olarak siyasal hayatta yerini alırken, demokrasi yarışını kaybeden siyasi partiler ise ‘başarısızlık nedenlerini’ ortaya koymak adına toplantı üstüne toplantı yapıyorlar. İstifa edenlerin/edeceklerin yankısı suçlamalara karışırken, kişisel çıkarlarını siyasi iktidara ve erke bağlayan bazı gruplar, cepheleşmeye başladılar bile… Ne de olsa başarısızlığın faturası, birilerine kesilmek zorunda! Bu konuları -en ince ayrıntısına kadar-, önümüzdeki sayılarda aktaracağım. Ama öncesinde, ilçemizde ve çevre ilçelerde yaşanan siyasi mücadeleye bir gözatalım…

Çorlu halkı, Baysan’dan çok şey bekliyor

Çorlu’da, CHP’nin Belediye Başkan Adayı Ünal Baysan ile AK Parti’nin Belediye Başkan Adayı Özlem Yemişçi, kıyasıya bir rekabetin içerisine girdi. Ünal Baysan’ın CHP’den Çorlu Belediye Başkan Adayı gösterilmesi sürpriz olmadı, ama Baysan’ın hazırladığı meclis listesi tam anlamıyla soğuk duş etkisi yarattı. Bu durum alenen dillendirilemese bile, listede yer alan birçok isim ve sıralamadaki yerleri hakkında fısıltılar yükseldi. CHP tabanı tarafından saygı ve sevgi duyulan bu siyasi kimliklerin, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin değişik kademelerinde değerlendirileceği fikri ise sert kuzey rüzgârlarının yerine tatlı bir meltemin esmesine neden oldu. 25 yıllık siyasi bir geçmişe sahip olan Baysan, Özlem Yemişçi ile girdiği âşık atışmasına benzeyen söz düellosunu da ustalıkla yürüttü. Ülkenin içinde bulunduğu durumu ve İktidar Partisi’nin Belediye Başkanları tarafından yönetilen çevre ilçelerin halini tatlı sert söylemlerle eleştiren Baysan, Çorlu Belediyesi’nin gerçekleştirdiği çalışmaları da çok net bir dille anlattı. CHP İlçe Başkanı Adnan Kum ve ekibinin organize ettiği başarılı çalışmalar sayesinde ise Çorlu’daki çoban ateşi iyice harlandı. Sonuçta sandıkta gülen taraf, ‘kurt siyasetçi’ Ünal Baysan oldu. Alınan seçim sonucu ise, yaşanan mücadelenin aslında sadece meydanlarda kaldığının en açık göstergesiydi. 22 bin gibi ezici bir oy farkıyla 4’üncü kez Çorlu Belediye Başkanı olan Baysan, siyaset arenasında ne denli güçlü olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Yeni dönemde Çorlu halkı, Baysan’dan çok şey bekliyor! Daha da doğrusu, verdiği oyun karşılığını almak istiyor. Beklentilerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini ise ancak zaman gösterecek. Sonuçta; 5 yılda yapılamayacak işler bile, istenirse 1 yılda tamamlanabilir…

Ergene’de, seçim daha yeni başlıyor

Tekirdağ’ın yeni ilçesi Ergene’de, nefesleri kesen bir seçim mücadelesi yaşandı. CHP Ergene Belediye Başkan Adayı Rasim Yüksel ve AK Parti Belediye Başkan Adayı Hüseyin Bulut, son dakikaya kadar yarıştan kopmadı. Kaderin garip bir cilvesi olsa gerek; Ergene Projesi’nin ilk oluşmaya başladığı dönemlerde projeye dâhil olmadığını ifade eden Rasim Yüksel, Ulaş Belediye Başkanı Kenan Demiray’ın olgunlaştırdığı ve Marmaracık Belediye Başkanı Hüseyin Bulut’un kabul edilebilirliğini sağladığı Ergene İlçesi’nin ilk Belediye Başkanı oldu. Hem de AK Parti Belediye Başkan Adayı Hüseyin Bulut’un 834 oy önünde... Bu durum, Belediye Başkanı Rasim Yüksel ve yeni filizlenmeye başlayan CHP Ergene İlçe Örgütü açısından elbette ki bir başarıdır. Ama gerçeklerin görünmesi açısından da engel değildir! Öncelikle Ergene İlçesi, yüzölçümü açısından oldukça büyük bir coğrafya… Bu da verilecek belediyecilik hizmetinin ve kalitesinin önünde büyük bir engel olarak gözüküyor. Ergene Belediye Meclisi’nin oluşumu da oldukça ilginç bir durum arz ediyor. Çünkü CHP’nin 14, AK Parti’nin 9, MHP’nin ise 2 üyesi mecliste olacak. Üstünlük CHP’de olsa da, Rasim Yüksel’in karşısında ciddi bir muhalefet olacak. Zira seçmenlerin yüzde 37,75’lik dilimi Rasim Yüksel’e destek verirken, yüzde 62,25’lik dilimi ise karşısında gibi gözüküyor. Bu da sokakta gördüğünüz her 5 kişiden 3’ünün, potansiyel eleştiri mekanizmasını devreye sokacağı anlamına geliyor. Kapanan belde belediyelerinin evrak ve dosya işlemlerinin de Ergene Belediyesi’ne aktarılacağı düşünülürse, işler büsbütün yoğunlaşacak. Önümüzdeki zamanın ne getireceğini bilmiyoruz ama Ergene’de, seçim daha yeni başlıyor…

Dip Not: Her nedense aklıma, 2009 Seçimleri geldi. Seçime CHP çatısı altında giren bazı belediye başkanları, ‘daha iyi hizmet alabilmek’ gerekçesiyle parti değiştirmişlerdi. Benden söylemesi: Ara transfer dönemi başladı!

Okumak meziyet, anlamak ise erdemdir…

Editör : Tuğberk Erdem
2047 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu