Layık Olduğunuz Biçimde Yönetilirsiniz!
reklam
15 Temmuz 2014
Layık Olduğunuz Biçimde Yönetilirsiniz!

Layık Olduğunuz Biçimde Yönetilirsiniz!

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine az bir süre kala, adaylar netleşti. Ancak seçmenin kafa karışıklığı devam ediyor. Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş…

Bir yanda adım adım tek adamlığa yürüyen bir Başbakan, diğer yanda muhafazakâr bir geçmişten gelen çatı aday ve bir diğer yanda ise BDP’nin adayı. Türkiye’de her geçen gün kısır bir döngüye çevrilen siyasi arenada, seçmen kendini kapana kısılmış gibi hissediyor. Tüm bu tartışmaları daha da alevlendiren husus ise, Hükümetin; hukuka, adalete, anayasaya, ülkenin kurucusuna ve hatta cumhuriyete olan saldırıları… Adım adım tek adamlığa, Başkanlık Sistemi’ne ve hatta federatif bir yapıya doğru giden bir Başbakan’ın, Cumhurbaşkanı olmasıyla bugüne kadar görmezden gelinen veya teamülen kullanılmayan geniş yetkilerin harekete geçirilerek, ülkenin mevcut sistemini bir anda başka bir yöne çevirmesinden endişe duyuluyor. Vereceğiniz her oy, Başkanlık Sistemi’ne yani ülkenin yönetim şeklinin değişmesine neden olabilir. 10 Ağustos günü oy kullanmadan önce, lütfen Cumhurbaşkanı’nın görev ve yetkilerini yeniden okuyun ve kararınızı ona göre verin! Unutmayın: “Her toplum layık olduğu biçimde yönetilir.”

Yasama ile ilgili olan görevler:

-Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine karar vermek.

-Gerekli gördüğü takdirde, yasama yılının ilk günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde açılış konuşmasını yapmak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni gerektiğinde toplantıya çağırmak.

-Yasaları yayımlamak.

-Yasaları yeniden görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geri göndermek.

-Anayasa değişikliklerine ilişkin yasaları, gerekli gördüğü takdirde halkoyuna sunmak.

-Yasaların, kanun hükmündeki kararnamelerin, Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü’nün, tümünün ya da belirli kurallarının anayasaya biçim ya da esas yönünden aykırı oldukları gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi’nde iptal davası açmak.

Yürütme ile ilgili olan görevler:

-Başbakanı atamak ve istifasını kabul etmek.

-Başbakanın önerisi üzerine Bakanları atamak ve görevlerine son vermek.

-Gerekli gördüğünde Bakanlar Kurulu’na Başkanlık etmek ya da Bakanlar Kurulu’nu Başkanlığı altında toplantıya çağırmak.

-Yabancı devletlere Türk Devleti’nin temsilcilerini göndermek, Türkiye Cumhuriyeti’ne gönderilecek yabancı devlet temsilcilerini kabul etmek.

-Uluslararası antlaşmaları onaylamak ve yayımlamak.

-Türkiye Büyük Millet Meclisi adına, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Başkomutanı olmak.

-Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullanılmasına karar vermek.

-Genelkurmay Başkanı’nı atamak.

-Milli Güvenlik Kurulu’nu toplantıya çağırmak.

-Milli Güvenlik Kurulu’na Başkanlık etmek.

-Başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu kararıyla sıkıyönetim ya da olağanüstü hal ilan etmek ve kanun hükmünde kararname çıkarmak.

-Kararnameleri imzalamak.

-Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebi ile belirli kişilerin cezalarını hafifletmek ya da kaldırmak.

-Devlet Denetleme Kurulu’nun üyelerini ve Başkanı’nı atamak.

-Yükseköğretim Kurulu üyelerini seçmek.

-Üniversite rektörlerini seçmek.

-Devlet Denetleme Kurulu’na inceleme, araştırma ve denetleme yaptırmak.

Elif’in Notlarından:

*Trakyalı tiplemeleriyle gönüllerimizde yer eden Ata Demirer, hazırladığı Türk Sanat Müziği albümüyle bir kez daha gönülleri fethetti. Dijital platformlarda 1 milyondan fazla indirilen albüm, daha ilk haftadan en çok satanlar listesine girdi. Devlet Konservatuarı’nda Türk Müziği eğitimi alan ünlü sanatçı, bu albümle o yıllarına vefa borcunu ödüyor.

*İstanbul Modern, kuruluşunun 10’uncu yılında Türkiye’de görsel ve işitsel sanatlar arasındaki çok katmanlı bağın izlerini “Çok Sesli” başlıklı sergiyle gündeme getiriyor. 27 Haziran-27 Kasım 2014 tarihleri arasında İstanbul Modern Süreli Sergiler Salonu’nda yer alacak “Çok Sesli” sergisi; Nevin Aladağ, Fikret Atay, Semiha Berksoy, Hüseyin Çağlayan, Ergin Çavuşoğlu, Burhan Doğançay, Cevdet Erek, Borga Kantürk, Servet Koçyiğit, Füsun Onur, Ferhat Özgür, Sarkis, Erinç Seymen, Merve Şendil, Hale Tenger, Vahit Tuna ve :mentalKLINIK’in çalışmalarından oluşuyor.

“Eğitimli insanlar, öncelikle adalete değer verir. Eğitimli insanlar adalet olmadan cesaret sahibi olunca, asi olurlar. Küçük insanlar adalet olmadan cesaret sahibi olunca, haydut olurlar.” Konfüçyus

Editör : Tuğberk Erdem
2081 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu