Ergene, Ölüm Festivali'ne Mi Hazırlanıyor?
reklam
22 Eylül 2014
Ergene, Ölüm Festivali'ne Mi Hazırlanıyor?

Ergene, Ölüm Festivali'ne Mi Hazırlanıyor?

Son 40 yıldır sanayileşmenin en çarpık şekilde yürütüldüğü Lüleburgaz, Çorlu ve Çerkezköy üçgeninin tam ortasına, Ergene adında bir ilçe kuruldu. İşte bu ölüm kenti, dünyanın en kirli yerleri ile yarışan bir çevre felaketine gömülmüş durumda!

Ergene ölüm soluyor!

Duman gibi sisin olduğu yer, dere yatağının tam üstü. Sabah saatleri olduğu için hava soğuk ve deredeki kimyasallarla yüklü su ısısını koruduğu için buharlaşıyor... Karşısı, Ergene İlçesi’ne bağlı Sağlık Mahallesi, dumanların arkasında görülen ise Çorlu! Karayolundan geçenler bile boğazlarının yanmasından ve öksürükten şikâyet ediyorlar. “Kirlilik var!” demek için; daha ne gerekiyor? Yollarda ölen insanlar mı görmek istiyorsunuz?

Bu yetmezmiş gibi kömürlü santral kurulması planlanıyor

2*175 ton/saat üretim demek; günde 8 bin 400 ton üretim demek, ayda 252 bin ton üretim demek, yılda 3 milyon 25 bin ton üretim demek. Bu üretim için kullanılacak kömürün en fazla yüzde 15’i kül olarak kalır. (Normalde yüzde 5-7) Geri kalan yüzde 85’lik kısım ise gaz olarak havaya salınacak! Böylece hava daha da kirlenecek! Peki nerede? Yeni ilçemiz Ergene’de!

Milyar tane fidan diktik, falan filan!

Ortalıkta; şehir efsanesi gibi bir laf dolanıyor, “Bilmem kaç milyar tane fidan dikilmiş”... Birileri diktik diyor muymuş, demiyor muymuş diye tartışılıyor. Bu tartışmanın gerçekliğini sorgulamayı siyasetçilere bırakıp, boyutlarını analiz etmeyi tercih ediyorum. Çünkü somut verilerle ve ilkokul 3’üncü sınıf matematiği ile bu işin boyutlarını sergilememiz gerekiyor. İşkembeden sallamadan önce şunu okuyun!

Eğer ağaç olmasını isteyerek fidan dikecekseniz, birbirine 4 metre mesafede ağaç dikerseniz;

-1 (Bir) ağaç için; 16 metrekare alan gerekir.

-1.000 (Bin) ağaç için; 16 bin metrekare alan gerekir.

-10.000 (On Bin) ağaç için; 160 bin metrekare alan gerekir.

-100.000 (Yüz Bin) ağaç için; 1 milyon 600 bin metrekare alan gerekir.

-1.000.000 (Bir Milyon) ağaç için; 16 milyon metrekare alan gerekir.

-10.000.000 (On Milyon) ağaç için; 160 milyon metrekare alan gerekir.

-100.000.000 (Yüz Milyon) ağaç için; 1 milyar 600 milyon metrekare alan gerekir.

-1.000.000.000 (Bir Milyar) ağaç için; 16 milyar metrekare alan gerekir.

Peki bu kaç km² yapar? 16.000 (16 Bin) kilometrekare yapar!

Yani, 32 km genişliğinde 500 km uzunluğunda bir orman.

Yani, 64 km genişliğinde 250 km uzunluğunda bir orman.

Yani, Trakya büyüklüğünde bir orman!

Yani, demem o ki; “Ortalığı kirletmeden önce, helâda olduğunuza emin olun!”

Bazı kelimeler için herkesten özür dilerim, ama bu zati muhteremlere başka türlü DANK etmiyor! Yine de anlamadılar ya, hadi neyse…

Önemli olan şu: Devlet kurumlarının yöneticileri yaptıkları sunumlarda bir milyar, iki milyar, üç milyar gibi sayılarda ağaç dikildiğini iddia ediyorlar mı? (Ki; bu saçmalığın, sadece sosyal medyada dolanan bir geyik olduğunu düşünüyorum.) Bu kadar çok ağacı dikmek, bakımını yapmak, sulamak, gübrelemek, budamak için bütçelerinde finans kalemleri oluşturmuş olmalılar... Mesela her ağaç için 1 TL ayırsalar 1 Milyar TL tutar! Bu bile muhteşem bir bütçedir.

Birilerinin elleri sürekli cebimizde

Fakirlikten kurtulmak için 1 TL’lik benzini 5 TL’ye satan; deprem için konan geçici vergileri 15 yıldır kesintisiz alan; kültür, sanat, bilim gibi alanlarda konuşacak hiç bir şeyi olmayan bir kalabalığa sırf lak-lak etsin diye GSM paketleri kakalayarak OPERATÖR şirketlere milyar kere milyar dolarlar kazandırıp üstüne bu işten vergi diye ‘küçük’ bir kısmını alarak kendi halkını sömürten bir ekonomi politikasını yöneten sistem ile milyarlarca ağacı sırf yeşillik olsun diye eken, diken bir sistem pek de birbiri ile uyumlu gözükmüyor!

Hatta, hiç hoşuna gitmediği halde, sosyal medyayı sansürleme işini, GSM şebekelerinin tüketimi azalır diye uygulayamayan bir sistemden söz ediyoruz...

Bu kadar ağaç dikilmedi ise, bu bütçede de yer almamıştır. Yani bütçede milyarlarca ağaç dikilmesinin bir bedeli kayıtlı değildir. Eğer bütçeye koyulmuş ve harcanmış ise bütçe kalemlerine yerleştirilen milyar dolarlara ne olduğu da araştırmak gerekir... Tüm lakırtının, sadece propaganda amacıyla halkı kandırmak için üretilmiş saçmalıklar olduğunu görmek gerekir...

Benim kalbim mi kötü, yoksa hep kötü şeyler mi düşünüyorum?

Paranoya gibi ama birilerinin elleri sürekli cebimizde mi dolaşıyor diye düşünmeye davet ediyorum. Yoksa haklı mıyım?

Hep sevgi ile kalın…

Editör : Tuğberk Erdem
1972 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu