Kaymakam Doğan'dan, İlim Yayma Cemiyeti'ne Ziyaret
reklam
22 Eylül 2014
Kaymakam Doğan'dan, İlim Yayma Cemiyeti'ne Ziyaret

Kaymakam Doğan'dan, İlim Yayma Cemiyeti'ne Ziyaret

İçişleri Bakanlığı’nca yayımlanan üçlü kararname doğrultusunda Çorlu Kaymakamlığı görevinden İstanbul Avcılar Kaymakamlığı görevine atanan Hulusi Doğan, veda ziyaretleri kapsamında İlim Yayma Cemiyeti Çorlu Şubesi’nin konuğu oldu.

2012 yılının Eylül ayında Çorlu’da göreve başladığını anımsatan ve Çorlu’daki görevinde 2 yılı doldurduğunu kaydeden Hulusi Doğan; “2012 yılında geldiğimiz zaman, öncelikle Ergene Eylem Planı’na önem verdik. 2011’de başlayan bu eylem planında, Ergene’nin eski haline kavuşturulması planıydı. Çevre ve Su İşleri Bakanımız şöyle anlatmıştı: “Sayın Başbakanımız bir gün talimat verdi; “Bu Ergene’yi nasıl kurtarırsanız kurtaracaksınız! Özel talimatımdır…” deyince, hemen bir eylem planı hazırladık.” Hazırladıkları plan, çok önemli bir anayasa gibi… Bu bir plan ama daha sonra özel yönetmeliklerle Başbakanlık Genelgesi ile bütün kurumlara dağıtılıyor ve talimatlandırılıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığımız, bu konuda koordinatör bakanlık. Bakanlığımızın koordinesinde bu program başlatılıyor. O zamanlar Valimiz Ali Yerlikaya da bu programa dâhil oldu. Daha önceki Valimiz zamanında başlayan bir plan bu. Planda, 2014 yılı için öngörülen rakam 3 milyar 200 milyon TL. Yani eski parayla 3 katrilyon 200 trilyon lira. Bu para; eskiden balık tutulan, kenarında kuzuların otlatıldığı ve insanların mutlu bir şekilde nehre girdiği bir Ergene yaratmak için harcanacak. Şu anda ayağınızı sokamadığınız, yanından geçerken kokusundan rahatsız olduğunuz bir Ergene haline geldiği için bunun temizlenmesi lazım. Bu çerçevede Islah Organize Sanayi Bölgeleri (Islah OSB)’yle ilgili bir torba yasa çıkıyor. Islah Organize Sanayi Bölgeleri’nin Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’ne dönüşmesi, kanuni olarak yasalaşıyor” diye konuştu.

“Belediye Başkanlarımıza teşekkür ediyorum”

Islah Organize Sanayi Bölgeleri ile ilgili çalışmaların kendi döneminden önce başlatıldığını, bununla birlikte ortada somut hiçbir şeyin olmadığını dile getiren Kaymakam Doğan; “Velimeşe Islah OSB Yönetim Kurulu Başkanı’ydım ve diğer bölgelerin sanayileriyle birlikte Ergene-I, Ergene-II, Muratlı, Türkgücü, Yalıboyu, Karaağaç ve Veliköy işe Islah OSB olarak başladılar. Bu Islah OSB’lerin ıslah şartının kaldırılması için çok önemli maddeleri vardı. İmar konusundaki sorunları çözülecekti, çevre ile ilgili sorunları çözülecekti, alt yapı projeleri çizilecekti, revize imar planları çizilecekti ve hepsine katılım sağlanacaktı. O zamanlar biz geldiğimizde, 80 fabrikanın daha katılım belgesi bile yoktu. Bunları teker teker gezerek, Islah OSB katılım belgelerini topladık. 183 fabrikanın, bir OSB’ye katılım için belgelerini topladık. Sonra alt yapı projelerini yaptırdık ve bundan sonra Islah OSB’den OSB’ye geçmek için en önemli maddelerden biri de, bütün sanayi teşekküllerinin çevre ve imar sorunlarının kalmamasıydı. Çevre ve imar sorunlarının kalmaması için biz hepsinin revize imar planlarını yaptırdık. Çorlu Belediye Başkanımız, o zaman ki Velimeşe Belediye Başkanımız, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız ile koordineli çalışmalar yaptık. Tüm Belediye Başkanlarımıza, ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bunlar OSB’lerin katılımcı üyeleri. Valimizin koordinesinde bu işlere başladık” dedi.

“Mükemmel bir sistem olacak”

“Arıtma projelerini yaptırdık ve bu projeleri Bakanlık’ta onaylattırdık” diyen Kaymakam Doğan; “Bu süreç, kolay bir süreç olmuyor. Epey uzunca bir süreçti ve artık onlar da bittikten sonra ihalesini yaptık. Kamulaştırmalarını yaptık şu an ihalesi yapıldıktan sonra hepsinin temelleri atıldı ve hızlı bir şekilde devam ediyor. Bildiğiniz gibi; Velimeşe, Veliköy, Yalıboyu ile 4 bölgenin koordinatörü olarak arıtmaları, bizim arıtmaya gelecek ve 150 bin metreküplük arıtma yapılacak. Bu 150 bin metreküplük arıtma, Türkiye’nin en büyük arıtması. Türkiye’nin en büyük arıtmasını yaptırdığımız gibi, inşallah Velimeşe’nin de, Ergene-I’in de, Ergene-II’nin de, Türkgücü’nün de arıtmaları bitecek. Artık uzaktan okunan online sistem ile an be an arıtmaya gidecek atıklar denetlenebilecek. Eskiden olduğu gibi arıtılmamış suyu dereye bırakmak gibi bir serbestlik olmayacak. Zaten yok, ama kaçak göçek yapıyorlardı. Şimdi artık bu arıtma devreye girdiği zaman, mükemmel bir sistem olacak” diye konuştu.

“Deniz dibinde çok küçük bir su olacak”

Çorlu Kaymakamı Hulusi Doğan, konuşmasının devamında: “Arıtmada arıtılan sular, derin deşarj ve difüzyon yöntemiyle 50 kilometre götürülerek Marmara Denizi’nde 50 metre derinlik ve 5 kilometre açıkta uzatılacak ve böylece kesinlikle arıtılmış su bile olsa bu arıtılmış suyun denize, doğaya hiçbir zararı olmayacak bir sistemle difüzyon yöntemiyle denizin dip akıntılarına birkaç milyonda bir, çok çok küçük bir oranda su gibi olacak deniz dibinde. Bu vesile ile Marmara Denizi’ne yüzde birin altında, binde bir kadar bile bir olumsuz etkisi olmayacak” dedi.

“Çorlu’ya 5 tane gölet yapılacak”

Projenin mükemmel bir proje olduğunun altını çizen Kaymakam Doğan; “Bu tamamen bilimsel yapılan bir proje. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ve diğer üniversitelerin başta Orman ve Su İşleri Bakanlığı’mızın koordinesinde yapılan bilim adamları tarafından yapılan bir proje olarak yapılıyor. Öyle afakî, rastgele bir proje değil. Diğer taraftan hükümetimizin, devletimizin öngördüğü bu eylem planı çerçevesinde, barajlar ve göletler var. Bildiğiniz gibi 2012 yılında bir yağmur geldi, Algida ve Unilever gibi fabrikaların da bulunduğu bölge tamamen sular altında kaldı. Burada ciddi sıkıntı yaşanmıştı. Onlar da şu an tamamen temizleniyor ve çok büyük programlar var, göletler var. Sadece Çorlu’da, 5 tane gölet yapılması planlanıyor. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor” diye konuştu.

“Çorlu’ya, AMATEM kuruluyor”

Çorlu’da göreve başladığı dönemde ilk olarak devlet hastanesini ziyaret ettiğini kaydeden Kaymakam Doğan; “O zamanlar gerçekten barakalardan oluşan bir devlet hastanesi vardı. Başhekimin odasına girdiğimde barakaydı. ‘Böyle devlet hastanesi mi olur!’ dedim. “Yeni devlet hastanesine geçeceğiz” dediler. Gerçekten de şansımız varmış, en güzel devlet hastanelerinden biri oldu. Devlet hastanemiz, Türkiye’nin en güzel hastanelerinden biri haline geldi. Şu an sizlerin de bildiği gibi, çok güzel bir devlet hastanesi oldu. Uzman hekimlerimizin tamamı, burada göreve başladı. Artık kalp damar cerrahisinden beyin cerrahisine kadar aklınıza gelecek her türlü hekimimiz burada var ve tam bir hastane oldu. KVC denilen kalp damar cerrahisi konusunda, en son aşamaya geliniyor. O da bittikten sonra Çorlu Devlet Hastanesi’nde kalp ameliyatları yapılmaya başlanacak. Bir de Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) kuruyoruz. 19 yataklı bir merkez kuruluyor Çorlu Devlet Hastanesi bünyesinde. Ekim ayı gibi sanırım o da kurulmuş olacak ve çalışmaya başlayacak. Yani artık uyuşturucu tedavisinden kalp tedavisine her türlü tedaviye uygun tam donanımlı bir devlet hastanesi haline geliyor. Açıkçası çok güzel bir çalışma oluyor” dedi.

“Çorlu Adliyesi’nin yapımına başlandı”

Kaymakam Doğan; “Adliye konusunda eski bir adliyemiz vardı biliyorsunuz. Adliyemizin şu an itibariyle temeli atılıyor, atıldı. Çalışmalar devam ediyor. Vergi Dairemizin karşısında; hem gençlik merkezi yaptırıyoruz, hem de Mehmet Şirikçi Camii yapılıyor. O da ayrı bir güzellik” diye konuştu.

“General Basri Saran Stadyumu’na, 30 yılda çivi çakılmamıştı”

Kaymakam Doğan konuşmasını şöyle devam ettirdi: “General Basri Saran Stadyumu’muz var. Stadyumumuza, 30 yılda bir çivi çakılmamıştı. Sayın Bakanımıza, yağlı güreşler için Edirne’ye geçerken arz etmiştim. Sayın Bakanımıza; ‘Burası Trakya’nın merkezi, Trakya’nın en büyük, en önemli kenti… Ama spor yönünden sıkıntılı bir stadyumumuz var’ dedim. “Hemen gereğini yapalım” dedi ve talimatını verdi. Şu anda 10 milyona yakın ödenekle, güzel bir stadyumumuz oluyor. Sayın vekillerimizin hepsi, bu konuda destek verdiler. Kendilerine teşekkür ediyorum. Diğer yandan Çorlu’muzda bakıyorsunuz; o kadar mükemmel bir değişim, o kadar mükemmel bir gelişim var ki; devletimizin, hükümetimizin Tekirdağ ve Çorlu’ya verdiği önem çok çok büyük boyutlarda.”

Çorlu Kaymakamı Hulusi Doğan’a ziyaretinden ötürü teşekkür eden ve Avcılar Kaymakamlığı görevinde başarılar dileyen İlim Yayma Cemiyeti Çorlu Şubesi Başkanı Kurtuluş Ay, ziyaretin anısına Kaymakam Doğan’a Osmanlı Tuğrası takdim etti.

Editör : Tuğberk Erdem
1890 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu