Adalet Bakanı Bozdağ, Çorlu Adliye Sarayı'nın Temelini Attı
reklam
30 Ekim 2014
Adalet Bakanı Bozdağ, Çorlu Adliye Sarayı'nın Temelini Attı

Adalet Bakanı Bozdağ, Çorlu Adliye Sarayı'nın Temelini Attı

Bülent Ecevit Bulvarı üzerinde yer alan ve yapımına kısa bir süre önce başlanan Çorlu Adliye Sarayı’nın temel atma töreninde konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ; bu yıl 3 bin 500, 2015 yılında ise 5 bin yeni hâkim ve savcı alınacağını söyledi.

Çorlu Adliye Sarayı’nın temel atma törenine katılan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ; bu yıl 3 bin 500 hâkim ve savcı alacaklarını, yazılı sınavların yılsonuna kadar yapılacağını, gelecek yıl ise 5 bin yeni hâkim ve savcı alacaklarını söyledi. Hukuk fakültesi mezunlarının sınavla hâkim ve savcı olmasına da kademeli olarak son vereceklerini belirten Bakan Bozdağ, belirli bir süre avukatlık yapanların hâkim ve savcılık sınavı için başvuruda bulunabileceklerini kaydetti.

Yağmur altında temel atma töreni

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ; “Bereket ve rahmet altında Çorlu Adliye Sarayı’nın temelini atıyoruz, hayırlı olsun. Çorlu’muza, Tekirdağ’ımıza, ülkemize hayırlı olsun. Burada adaletin teminiyle hak arayanlar, hakkını doğru bir şekilde ve vaktinde bulsun. Ve herkes verilen kararlara razı olsun dileğinde bulunuyorum. Gerçi bu pek olmaz; bir taraf kaybediyor, bir taraf kazanıyor. Ama bizim dileğimiz, temennimiz yine adaletin tecellisi yönünde olsun. Adalet, zamanında ve doğru tecelli etsin. Çorlu Adliye Sarayı uzun zamandır gündemde. Özlem Hanım, Bakanlığım başladığı andan itibaren sanki ilk defa başlamış gibi Çorlu Adliyesi’ni takibe başladı. Ziyaeddin Ağabeyim, zaten bizim büyüğümüz ve buranın sorunlarını takip ediyor. Onlar hep beraber adliyeyi takip ettiler, biz de hızlandırılmasını sağladık. Esasında yer konusunda uzun tartışmalardan sonra artık yer tartışmasını bir tarafa bırakalım ve Çorlu’yu beklediği adliye sarayına kavuşturalım kanaatini ortaya koyduktan sonra ihalesi yapıldı. Şimdi yüzde 7 oranında da bir alt yapı çalışması bitirilmiş durumda. İnşallah kısa sürede yüklenici firma bu eseri Çorlu’ya kazandıracaktır. Şimdiden hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.

“Merdiven altlarında, adliyeler vardı”

Bakan Bozdağ konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hükümet olarak anayasa ve yasaların bize verdiği yetki çerçevesinde Türkiye’nin adalet politikalarını belirliyor ve bu politikaların sağlıklı bir biçimde hayata geçirilmesi konusunda, esas idari ve diğer her türlü adımları kararlılıkla atıyoruz. Bugüne kadar Türkiye’nin dört bir yanında bulunan adliye binaları maalesef arzu edilen nitelikte değildi. Pek çok yerde merdiven altlarında, bazı yerlerde dükkânlarda bazı yerlerde bodrum katlarda izbe yerlerde adliye binaları vardı. Türkiye’nin büyüklüğüne ve adliyenin de manevi büyüklüğüne yakışmayan yapılar içerisinde maalesef adalet hizmeti verilmeye çalışılıyordu. Avukatlık yaptığım yıllarda o manzaradan fevkalade rahatsızlık duyduğumu ifade etmek isterim.”

“180 adliye sarayını faaliyete geçirdik”

“Bugün geldiğimiz noktada Türkiye’mizde 180 tane adliye sarayını faaliyete geçirmiş durumdayız” diyen Bakan Bozdağ; “Adliye binaları açısından, son derece önemli değişikliklere gittik. Hem mimari bakımından kişilikli ve nitelikli binalar kazandırdık ülkemize, hem de adliye hizmetlerinin daha rahat mekânlarda, daha iyi bir şekilde ve daha kaliteli bir biçimde verilmesinin yolunu açtık. O anlamda son derece önemli değişiklikler, hükümetlerimiz döneminde yaşandı. Bundan sonra da yaşanacaktır. Şu anda yapımı devam eden 40 adliye sarayı binamız var. Proje halinde olanlar var, ama önümüzde 5 yıl içerisinde Türkiye’nin adliye sarayı konusundaki ihtiyaçlarını tamamlamayı hükümet olarak hedefliyoruz. Hâkimlerimiz, savcılarımız, avukatlarımız daha iyi mekânlarda hizmet etme imkânı bulurken, vatandaşlarımız da daha iyi mekânlarda adalet hizmetine kavuşma imkânı bulacaklardır” dedi.

“Personel sayısını, 60 bine çıkaracağız”

Personel konusunda da çok ciddi adımlar atıldığının altını çizen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ; “Hâkim ve savcılarımız çok iyi bilirler ki daha önce zabıt kâtibi ve diğer adliye personeli çok azdı. Bazı yerlerde mahkemelerde ortak kâtipler kullanıyordu. Kadro verme imkânı maalesef hükümetin ortaya koyduğu ekonomik politikaların başarısızlığı nedeniyle verilemiyordu. Bazı yerlerde başka yerlerden görevlendirmelerle bu ihtiyaçlar gideriliyor ve bu noktada da son derece büyük sıkıntılar yaşanıyordu. Yine bu anlamda da çok büyük değişiklikler sağladık, personel ihtiyacını karşılama konusunda önemli adımlar attık. Bu sene içerisinde aldıklarımıza ilaveten, 5 bin zabıt kâtibi ve diğer adli personel alımını daha yılsonuna kadar yapmayı hedefliyoruz. Amacımız, bu hizmetleri sunacakların sayısının çok çok daha iyi bir noktaya gelmesidir. 2002’de 26 bin civarında personel vardı, şu anda 52 bin civarında personel var. Biz bunu yılsonuna kadar, 52 binden 60 bine çıkarmayı hedefliyoruz. İnşallah önümüzdeki yıl da alacaklarımızla personel konusundaki sıkıntıları tamamen ortadan kaldıracak adımları atmış olacağız” diye konuştu.

Bu yıl 3 bin 500, 2015’te 5 bin yeni hâkim ve savcı

Hâkim ve savcı sayıları açısında da Türkiye’nin çok ciddi problemleri olduğunu söyleyen Bozdağ; “2002 yılında Türkiye’de 9 bin 349 hâkim ve savcımız vardı. İdari yargı, adli yargı tamamı bu kadardı. Şu an itibariyle 13 bin 969 idari, adli hâkim ve savcımız var. Bunlar hizmet sunuyorlar. Ancak baktığımız zaman henüz Avrupa Birliği standartlarında değiliz! Onun için de hükümet olarak yeni dönemde AB’nin ortaya koyduğu standardı yakalamak maksadıyla hâkim ve savcı alımını artırma kararını aldık. Bu yıl içerisinde 3 bin 500 adli ve idari yargı hâkim ve savcısı alımı için sınav açacağız. Yılsonuna kadar bunun yazılı sınavı bitecek. Önümüzdeki yıl içerisinde de mülakatlar ve diğer eğitimlerle beraber, adliye hizmetlerinde adalet hizmetinde yeni hâkim ve savcılarımız görev yapma imkânı bulacaktır. 2015 yılında da 5 bin hâkim ve savcı alımını hükümet olarak planlamaktayız. Böylelikle yargıdaki iş yükünün hem adaletli dağıtımını hem de vatandaşımızın kararlarını beklemek için fazla zaman kaybını ortadan kaldırma hizmetin kalitesini arttırmak bakımından çok önemli adımları 2 yıl içerisinde atmış olacağız. Önümüzdeki zaman içerisinde yine hâkim ve savcı alımı hem de yardımcı personel alımı devam edecektir. Bunun hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

“Hukuk fakültesi mezunları, doğrudan hâkim ve savcı olamayacak”

Bakan Bozdağ konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bundan sonraki süreçte kademeli olarak hukuk fakültesi mezunlarından doğrudan hâkim ve savcı alımını azaltmaya ve sonunda tamamen ortadan kaldırmaya doğru gideceğiz. Tamamen avukatlıktan hâkim ve savcılığa geçen bir sistemi Türkiye’de kurmayı planlıyoruz. Şu anda biliyorsunuz mecliste bulunan bir kanun teklifi var. Adalet Komisyonu’nda alt komisyona havale edildi ve orada görüşüldü. Şimdi üst komisyona geldi. Kasım’ın başında da inşallah üst komisyonda görüşeceğiz. Orada avukatlıktan hâkim ve savcılığa geçiş için 5 yıl avukatlık yapma şartını, 2 yıla çekiyoruz. Böylelikle daha fazla avukatın oraya müracaatının önünü açıyoruz. Öte yandan da hukuk fakültesi mezunlarının doğrudan hâkim ve savcı olma sayısını aşağı doğru çekiyoruz. Önümüzdeki birkaç yıldan sonra tamamıyla hukuk fakültesi mezunları değil, belli bir süre avukatlık yapmış olanların sınava girdiği hâkim ve savcı olduğu bir sisteme geçmiş olacağız. Bununla hukuk fakültesi mezunu olup, doğrudan kürsüye çıkmadan kaynaklanan bir takım uygulama problemleri tamamen ortadan kaldırılmış olacak. Dünyanın pek çok ülkesinde hukuk fakültesini bitirdikten sonra doğrudan sınava girip hâkim ve savcı olma imkânı yok! Ama bizim ülkemizde bu var. Biz bunu Amerika’daki gibi, başka ileri demokratik hukuk devletlerinde olduğu gibi, belli bir aşamadan sonra hâkim ve savcı olmanın yolunu ülkemizde açmış olacağız. Bu adımlar, avukatlıktan alımı çoğaltma adımları. Bunu ağır ağır yerleştirme adımlarıdır. Önümüzdeki 2 yıl içerisinde kaynak tamamen hukuk fakültesi mezunları değil, avukatlık yapmış olanlar haline dönüşecektir. Bu da yapılacak hizmetlerin kalitesine bir katkı sağlayacaktır.

“Tekirdağ’a da adliye sarayı yapılacak”

Adliye binaları ile ilgili çalışmalarını da sürdürdüklerini kaydeden Bakan Bozdağ; “Çorlu’da yaptığımız adliye binası, Tekirdağ’ımız için tek başına kâfi değil. Tekirdağ merkezde de adliye binasının Tekirdağ’ımıza kazandırılması, hükümetimizin planlaması içerisindedir. Bu konuda da adımımızı atacağız. İnşallah 2015 yılı içerisinde de Tekirdağ Adliye Sarayı’mızın temelini atarız. Çünkü orada da çok zorluklar altında hizmetin yürütüldüğünü arkadaşlarım söylüyorlar. Tekirdağ Adliye Sarayı’mızın da Tekirdağ’ımıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Çorlu Adliye Sarayı’nın; Çorlu’muza, ülkemize, hukuk âlemimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu inşaatın kazasız belasız tamamlanmasını, planlanan kalite ve standartta Çorlu’ya hizmet edecek şekilde en kısa sürede sunulmasını temenni ediyorum” dedi.

Çorlu Adliye Sarayı, yeni adli yıla yetişecek

Müteahhit firma yetkilisi Musa Akar’ı da kürsüye alan Bakan Bozdağ, firma yetkilisinden işin bitim tarihi ile ilgili olarak söz aldı. 2015 yılı Aralık ayı olarak açıklanan bitim tarihinin öne çekilmesi için yüklenici firma yetkilisinden söz alan Bakan Bozdağ, Eylül ayında çalışmaların bitirilmesini ve adli yıl açılışına yetiştirilmesini istedi.

Temel atma töreninde; Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi ve Çorlu Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz da birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından; Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri T. Ziyaeddin Akbulut ve Özlem Yemişçi ile diğer protokol üyeleri butona basarak, Çorlu Adliye Sarayı’nın temel atma törenini gerçekleştirdiler.
Editör : Tuğberk Erdem
2827 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu