Hat Sahibi Ile Görüşebilir Miyim?
reklam
21 Aralık 2014
Hat Sahibi Ile Görüşebilir Miyim?

Hat Sahibi Ile Görüşebilir Miyim?

Zııırrr! Telefon çalıyor, açıyorum, Alan Parsons Project’ten “Eye in the sky” adlı enstrümantal parça çalıyor. ‘Yaşasın, benim de bir sapığım oldu!” derken bir kız sesi: “Ben tırıvırı firmasından arıyorum. Hat sahibi ile görüşebilir miyim?”

Cevap veriyorum: ‘Hayır görüşemezsiniz? Şu anda Miami’de tatilde.’

Zııırrr! ... “Falan filan A.Ş.'den arıyorum. Kampanyamız çok uygun fiyatlarla ev sahibi yapıyor. Aylık gelirinizden ne kadarını ev sahibi olmak için ayırabilirsiniz?” Cevap veriyorum: ‘Bak bacım, ben de müteahhidim. Çakma müteahhidim, ama şunun şurasında meslektaş sayılırız. Hatta sen de çakma gibi geldin bana! Bacım, bizde başkasından ev alacak göz var mı? Baksana sen benim gözüme!’

Zııırrr! ... “Ailenizin kanalı Falan TV’den arıyoruz. Spor kanallarında kampanya! Bir maç bileti parasına, 3 ay boyunca onlarca maç! Hem de evinizin rahatlığında. Kampanyamız bugün sona eriyor. Hemen “Evet” deyin, kutuyu gönderelim.” Cevap veriyorum: ‘Ben fıtboldan anlamam, yemek tarifi veren kanallarınız var mı? Hatta ne tür kanallarınız var bir saysanız...’ Zavallı operatör teyzemiz üşenmiyor, pıtı pıtı sayıyor... ‘Yok be ablacım, beni sarmadı bunlar. Geliştirin kendinizi biraz!’

Zııırrr! ... “Telefon hattınıza özel indirimli internet paketimiz ile çay parasına sınırsız internet! Hem de 24 megabit... Fiber-miber, falan filan teknolojisine geçtik! İster misiniz?” Cevap veriyorum: ‘Bacım,  senin o fiber-miber, falan filan teknolojin bize uymaz. Bizim hattın kablosu bildiğin bakır tel. O telden gelse-gelse ancak senin sesin gelir. O yüzden bilmem kaç milyon müşterimiz var deme ayağına benim 1-2 MB'lik internetimin canına okuma! Bak, zaten çok küfür yiyorsunuz. Bir de benden küfür yersin.’

Zııırrr! ... “Alo! Yazıyı hala göndermemişsin. Çabuk gönder, bak gazete dizgiden çıkacak! Oooo, seni mi bekleyeceğiz...” (Pardon, bu araya karışmış!)

Yüzlerce sayarım, hepsi kurumsal kalite anlayışları gereği kayıtlıdır... Sallamıyorum! Tacizler bununla bitmiyor! Türkiye’nin GSM operatörlerinden biri TV reklamlarında diyor ki: “Biz esnaflar için bir paket hazırladık, o paketi alırsan, işinle ilgili çevrende yaşayanları telefonlarından taciz edeceğiz. Yani senin tanıtımın için spam (Yani bir tür suç olan istemsiz SMS) atarak onlara GSM üzerinden saldıracağız!”

İyi mi? Saldırı olayları bu kadar da değil!

Saldırının babası internet üzerinden!

O kadar çok arıyorlar ki; aradan önemli biri arayacak da kaçıracağım diye korkuyorum. Ama bezdirme politikası çok önemli! Herkese tavsiye ederim. Lütfen kızıp kapatmayın, bir iki cümle için en fazla 30 saniyenizi ayırın!

Bu bataklığı beraber kurutalım!

Bilgisayarınızda ‘güvenlik’ gerektirecek önemde bir şey olmadığını düşünerek güvenlik tedbiri almıyor olabilirsiniz, ama bu sizin bir şeyleri kaybetmeyeceğiniz anlamına gelmez!

E-mail ya da sosyal medya iletilerini tıkladığınızda bilgisayarınıza yüklenen küçük yazılımlar var. Bu yazılımlar sayesinde, siz normal işlerinizle ilgilenirken dışarıdan bilgisayarınıza müdahale ederek iradeniz dışında işlemler yapıyor olabilir.

Bu dış müdahaleler genellikle çok tehlikeli değildir.

1.Sizin hiç ilgilenmediğiniz siteleri ziyaret ediyormuşsunuz gibi gösterirler. Böylece o site, sanki dünyanın her yerinden kullanıcılar tarafından ziyaret ediliyormuş izlenimi yaratılır.

2.Bu sitenin sayfaları tıklanmakla kalmaz, sitede bulunan üyelik sisteminde hesap açılır. Hesap açma işlemi sırasında adres olarak siz gözükürsünüz.

-Bu hesap üzerinden bir “hedefe” saldırı ya da destek eylemleri yapılabilir: Hakaret, iftira gibi içerikler olabileceği gibi, bir marka ya da güncel konulardan birine ilgiyi arttırmaya yönelik propaganda da olabilir.

-Bu hesap üzerinden sahte kredi kartları ile alışveriş işlemleri yapılabilir.

3.Sizin bilgisayarınız gibi binlercesi, aynı anda bir siteye eriştirilmeye çalışılarak o sitenin hizmet vermesi engellenebilir.

Benzer durumlarda, suç oluşması halinde, suçu izleyen uzmanların ulaştığı son kişi siz olabilirsiniz.

Dolayısıyla o suçu sizin işlemiş olma ihtimaliniz de gözden çıkarılamayacağı için suçlanan kişi siz olabilirsiniz...

Popüler olduğu için çok kullanılan kalitesiz işletim sistemleri ve aynı şekilde kalitesiz ve güvensiz internet tarayıcıları yeterli güvenlik altyapısı olmayan bilgisayarlar ile internete bağlanan kullanıcılar her an kapılarını çalacak bir güvenlik elemanına ve postacının getireceği dava celbine hazırlıklı olmalıdır...

Güvenli bir internet erişimi için kalitesiz işletim sistemleri, güvenlik kriterleri yetersiz tarayıcılar ve virüs gibi saldırıları yakalayabilen, güncel bir güvenlik yazılımı kurmanızı tavsiye ederim.

Hep sevgi ile kalın…

Editör : Tuğberk Erdem
1966 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu