Biz, George Orwell Ve Bugün
reklam
21 Aralık 2014
Biz, George Orwell Ve Bugün

Biz, George Orwell Ve Bugün

Son haftaların gündem maddelerinden biri George Orwell ve onun dünyaca en ünlü romanlarından olan “1984” ve “Hayvan Çiftliği” adlı eserleri! Kimdir kuzum bu George Orwell ve onun meşhur romanları?

Efendim, Orwell 20’nci yüzyılın en önemli İngiliz yazarlarından biridir. 1945 yılında yayınladığı “Hayvan Çiftliği” romanı görünüşte bir fabl olmasına rağmen, Komünizm ve Stalinizm’i yeren siyasi bir hicivdir. Aslında kendisi de bir komünist olan yazar, İspanya İç Savaşı’na katıldıktan sonra Stalin’in sistemini eleştiren bu romanı kaleme almıştır. Bir hayvan çiftliğinde geçen romanda, kendilerini sömüren insanlara karşı ayaklanan hayvanların, domuzların önderliğinde yönetimi ele geçirmesiyle insanlardan daha baskıcı ve diktatör bir sistem kurmalarını siyasi bir hicivle anlatır.

Orwell diktatörlük üzerine kurguladığı bu kitabın ardından, 1949 yılında “1984” adlı romanını yayınladı. Orwell’ın bu eseri, bazı görüşlere göre, Rus yazar Yevgeni İvanoviç Zamyatin’in 1920 yılında yayınladığı “Biz” adlı distopik romanından esinlenerek yazdığı iddia edilir. İçerik ve kurgu bakımından birbirlerine benzeyen bu eserler, yine bir totaliter dönem eleştirisidir. 26’ncı yüzyılda totaliter bir sistemde geçen “Biz” romanında, artık kişilerin isimleri bile yoktur. Sayılarla tanımlanan kişilerin her hareketi denetlenmekte ve halk saydam cam bölmelerde yaşamaktadır. Zamyatin’in 1920 yılında yazdığı bu eser, kendi ülkesinde ancak 1988 yılında yayınlanabilmiştir. George Orwell, “1984” adlı eserinde ise; her şeyin devlet tarafından denetlendiği, muhaliflerin yok edildiği, makineleşmiş ve belleksiz tek tip bir toplumun oluşturulmasını anlatır. “Big Brother/Büyük Birader” olarak tanımlanan totaliter düzenin yöneticisi büyük ekranlarla halkı izlemekte ve olası muhaliflere karşı halkı bastırmak için onlara her an “Büyük birader seni izliyor” mesajı verilmektedir. Öyle ki “Büyük birader” tanımı, günümüzde bile hala kullanılmaktadır.

Zamyatin’in “Biz” adlı eseriyle başlayan bu distopik edebiyat kurguları, 1932 yılında Aldous Huxley’nin “Cesur Yeni Dünya” romanına, 1949 yılında George Orwell’ın “1984” adlı romanına, 1953 yılında ise Ray Bradbury’nin “Fahrenheit 451” adlı romanına, 1954 yılında yayınlanan William Golding’in “Sineklerin Tanrısı” kitaplarına ilham vermiştir.

Bugün 1920’li yıllardan çok uzakta olsak da geçen hafta gündemde adı sıkça geçen yazar George Orwell’ın; totaliter, tek partili, baskıcı, halka korku salan ve manipülatif yönetim şeklini siyasi bir hiciv olarak yazdığı bu eserlerin hala tüm canlılığı ile hayatımızda olduğunu inkâr edemeyiz!

Sizce de öyle değil mi?

“İnsanlar bilinçleninceye kadar başkaldıramayacaklar, ama başkaldırmadıkça da bilinçlenemezler!”

George Orwell’ın “1984” adlı romanından…

Editör : Tuğberk Erdem
2091 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu