Mantar Zehirlenmeleri, Ölümcül Olabilir!
reklam
24 Aralık 2014
Mantar Zehirlenmeleri, Ölümcül Olabilir!

Mantar Zehirlenmeleri, Ölümcül Olabilir!

Mantar zehirlenmelerinin, özellikle yağışların arttığı ilkbahar ve sonbahar aylarında yoğunlaştığını ifade eden Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri, mantar zehirlenmelerinin ölümcül olabileceğine dikkat çekerek vatandaşları uyardılar.

Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan yazılı açıklamada; “Mantar zehirlenmesi doğal alanda yetişen, yapısında zehirli maddeler bulunan mantarların tüketilmesiyle oluşan, ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir. Mantar zehirlenmeleri özellikle yağışların arttığı ilkbahar ve sonbahar aylarında artmaktadır. Doğada yetişen on binlerce mantar türü bulunmaktadır. Mantarların zehirli olup olmadıklarını; şekline, rengine vb. özelliklerine bakarak anlamak mümkün değildir!” ifadelerine yer verildi.

Bakarak anlamak mümkün değil!

Açıklamada, ayrıca; “Sersemlik, uykuya meyil, bulantı, kusma, ateş, terleme, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarıklık, ağızda metalik tat, karın ağrısı, ishal mantar zehirlenmesinin ilk gözlenen belirtileridir. Daha sonra karaciğer, böbrek ve diğer organların işlev bozuklukları, koma ve ölüm de görülebilmektedir. Mantar tüketiminden sonra bu belirtilerden bir veya birkaçı görüldüyse en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Mantarın yoğurtla birlikte tüketilmesi, pişirilmesi, sirkeli veya tuzlu suda bekletilmesi/kaynatılması, taze, konserve veya kurutulmuş olması zehrinin yok edilmesi için yeterli değildir. Mantarın zehri, hiçbir şekilde yok edilemez. Doğada kendiliğinden yetişen mantarların zehirli veya zehirsiz olduğunu bakarak anlamak mümkün değildir!” denildi.

Kültür mantarı tercih edin!

Mantar yenecekse mutlaka kültür mantarlarının tercih edilmesinin gerekliliğini vurgulayan yetkililer, mantarların bol su ile iyice yıkanması ve pişirildikten sonra tüketilmesi hususunda halkı uyardılar. Satın alınacak mantarın ambalajlı olması, etiketinde; üretim yeri, üretim izni ve üretim tarihi gibi bilgilerin yer alması ise dikkat edilecek diğer hususlar olarak belirtildi.

Editör : Tuğberk Erdem
2301 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu