Katlama Harç Sistemi'ni, Meclis'e Taşıdı
reklam
16 Şubat 2015
Katlama Harç Sistemi'ni, Meclis'e Taşıdı

Katlama Harç Sistemi'ni, Meclis'e Taşıdı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Katlamalı Harç Sistemi’ni uygulamaya konuyor. Konuyla ilgili olarak harekete geçen Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verdi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle verdiği soru önergesinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü; ““Üniversitelerde harçları kaldırdık, öğrencilerin ve ailelerinin bütçelerine katkı yaptık” diye övünen AKP Hükümeti, çok kısa sürede çark etti. 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı’nı kapsayan katkı payı ve öğrenim ücretlerine ilişkin Bakanlar Kurulu’nda alınan karar ve Resmi Gazete’de yürürlüğe giren uygulama ile adeta “üniversitelerde soygun” gibi bir karar alınmıştır.

“Osmanlı döneminden bu yana alınan en radikal kararı hükümetimiz aldı ve harçları tamamen kaldırdık” diye övünen AKP Hükümeti’nin bu sözlerinin üstünden henüz 3 yıl bile geçmeden daha radikal bir karar geldi. “Katlamalı Harç Sistemi” denilen ve öğrencileri okul bırakmaya kadar götüren uygulama ile paralı eğitim üniversitelere yeniden sokmaya çalışılmaktadır.

Daha önce Torba Yasa’da kabul edilen ancak gelen tepkiler üzerine ertelenen bu karar, şimdi YÖK tarafından tekrar uygulanmaya başlanmış buna göre de; katlanarak artması öngörülen ücret sisteminde, bir dersi iki kez geçemeyen öğrenciden o ders için ilave ve katlanarak artan öğrenim ücreti alınması uygulaması getirilmiştir. Buna göre; öğrenci bir dersi üçüncü kez alıyorsa %50, dördüncü kez alıyorsa %100, beş ve daha fazla o dersi alması durumunda %300 ilave öğrenim ücreti ödeme yükümlülüğü getirilmiştir.

Sosyal devlet anlayışı ile bağdaşmayan, soygundan bir farkı olmayan bu karar, okumak için zaten çalışmak zorunda olan, maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin ve ailelerinin belini bükecektir.

2014 sonu itibariyle birçok üniversitede uygulamaya konulan sistem sebebiyle, öğrenciler herhangi bir derse üçüncü kez kayıt yaptırdığında ek ders ücreti ödemek durumunda bırakılırken, ödemeyenler ise fakültelerine kayıt yaptıramama sorunuyla karşı karşıya bırakılmıştır. Eğitim hakları ellerinden alınan öğrenciler ve aileler; bu mağduriyetlerinin bir an evvel giderilmesini, vergilerinin saraylara değil, çocukların ve gençlerin geleceği için harcanmasını beklemektedirler.

Bu bağlamda;

1.2012 yılında Hükümetiniz tarafından “Harçları Kaldırıyoruz bu karar tarihte alınmış en radikal karardır. Öğrenci ve aile bütçelerine katkı yapıyoruz” demenizin üzerinden çok kısa bir süre geçmesine rağmen şimdi “Katlamalı Harç Sistemini” tekrar uygulamaya koymanızın asıl gerekçesi nedir?

2.Yurt ve burs bulma konusunda sıkıntılar yaşayan, temel ihtiyaçlarını gideremeyen ve okulla beraber çalışmak durumunda kalan öğrencilere, öğrenim hakkı için fahiş paralar ödemesi zorunluluğunu sosyal devlet ilkesi ile bağdaştırıyor musunuz?

3.Yüksek harç bedelleri yüzünden okulu bırakma kararı alacak öğrencilerin eğitim haklarının ellerinden alınması anlamına gelen bu sistemi hayata geçirirken, bir yandan da vatandaşın vergileriyle trilyonluk saraylar inşa edilmesini vicdanen doğru buluyor musunuz?” ifadelerine yer verdi.
Editör : Tuğberk Erdem
2153 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu