Başkanlık Sistemi'ne Geçmişiz Bile!
reklam
16 Şubat 2015
Başkanlık Sistemi'ne Geçmişiz Bile!

Başkanlık Sistemi'ne Geçmişiz Bile!

Son günlerde tartışma masasına yatırılan ve tüm medya kuruluşlarından bir algı yönetimiyle halka pompalanan “Başkanlık Sistemi” yine gündemde.

Bildiğiniz üzere Türkiye, “Parlamenter Sistem” ile yönetilen bir ülkedir. Yani yasaları yapan yasama yetkisi, meclise aittir. Yürütme gücü de bu Parlamenter Sistem’in denetimindedir. Bugünlerde halka dayatılmak istenen Başkanlık Sistemi ise, tüm bu yetkilerin sadece bir kişide toplandığı bir sistemdir. Ama Başkanlık Sistemi’ne dönmeye çalışan sistemler, sonunda otoriter sistemlere dönüşmüşlerdir.

Aslında Başkanlık Sistemi’ne geçiş, ülkenin yönetim sisteminin değiştirilmek istenmesidir. Bununla birlikte Eyalet Sistemi ve Anayasal değişikliklerle aslında “Yeni Türkiye” sloganın altında yatan toptan bir rejim değişikliği midir yoksa?

Henüz Başkanlık Sistemi’ne geçmemiş bir ülke olmamıza rağmen, bağımsız olması gereken bir Cumhurbaşkanı’nın Merkez Bankası gibi özerk yapıda bir kuruma savaş açması ve buna bağlı olarak doların ani artışı karşısında Türk Lirası’nın hızla değer kaybetmesini görünce, “Yoksa çoktan Başkanlık Sistemi’ne geçmişiz de kimsenin haberi yok mu?” diye düşünmekten kendimizi alıkoyamıyoruz? 

Başkanlık Sistemi’nin en iyi uygulandığı yer ABD, ancak orada Başkanın özerk kurumlara müdahale ettiğini görmeniz pek de olası bir durum değil! Başta halk ve sistem, buna asla izin vermez. Çünkü özerk kurumlara, hiçbir Başkan müdahale edemez.

TÜSİAD’a, Merkez Bankası’na, Anayasa Mahkemesi’ne, çiftçiye, üniversitelere, esnafa, öğrenciye, jinekologlara, kadınlara,  kendinden özerk çalışan her bir kuruma kafa tutanların ve onlara ayar verenlerin, Başkanlık Sistemi adı altında aslında ne istediklerini iyice sorgulamalıyız…

Elif’in Notlarından

*14’üncü İstanbul Bağımsız Filmler Festivali, 12-22 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek.  Bu yıl “Kalbine bak yerinde mi?” sorusuyla yola çıkan festivalin 15 bin dolar ödüllü Keşif/İnspired kısa film yarışmasında, 9 film yarışıyor. Sinefiller için kaçırılmayacak bir etkinlik takvimi.

*Piyanist Hüseyin Sermet, Schumann’ın Papillons isimli eserini tarihçi-yazar İlber Ortaylı’nın anlatımıyla notalara döküyor. 10 Şubat 2015 tarihinde gerçekleşecek etkinlik İstanbul Martı Hotel’de…

*03 Şubat’ta ölümünün 16’ncı yılında çeşitli törenlerle anılan Barış Manço’yu unutmayanlar için Moda’da müze haline getirilen evini ziyaret etmenizi öneririm. Her adımında müzik ve yaşanmışlık kokan evi gezerken, sanatçının renkli hayatına tanıklık ediyorsunuz. Adresi bilmeyen var mı bilmiyorum, ama yeniden tekrar etmek gerekirse; Barış Manço Moda 81300 İstanbul

*Gençlerin müzik tutkusu beni her zaman çok heyecanlandırıyor. Gençlerin gözde müzik gurubu Red Hot Chili Peppers’ın efsanevi gitaristi John Frusciante’nin yeni albümü “Trickfinger”, 7 Nisan’da piyasaya çıkıyor. Albümün “After Below” isimli şarkısı, Soundcloud üzerinden müzükseverlerle paylaşıldı.

Zamanınız kısıtlı, bu yüzden onu başkalarının hayatını yaşayarak harcamayın. Başkalarının düşüncelerinin sonuçlarıyla yaşama dogmasına takılıp kalmayın. Başka insanların fikirlerinin gürültüsünün kendi kalbinizin sesini duymanızı engellemesine izin vermeyin. Ve en önemlisi kalbinizin ve sezgilerinizin yolundan gidecek cesarete sahip olun. Kalbiniz ve sezgileriniz ne yapmak istediğinizi bilirler. Bunun dışındaki her şey teferruattır.

Steve Jobs

Editör : Tuğberk Erdem
1996 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu