Trakya Roman Çalıştayı Edirne'de Gerçekleştirildi
reklam
25 Şubat 2015
Trakya Roman Çalıştayı Edirne'de Gerçekleştirildi

Trakya Roman Çalıştayı Edirne'de Gerçekleştirildi

Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) organizasyonuyla düzenlenen Trakya Roman Çalıştayı, Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Çalıştayda; Roman vatandaşların sosyo-ekonomik ve kültürel açıdan yaşadığı sorunlar masaya yatırıldı

Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıya; Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Vali Yardımcısı Mustafa Serdar Bakır, Tekirdağ Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, Kırklareli Vali Yardımcısı Aslı Aynaoğlu Kuzulu, TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, il protokolü, roman dernekleri temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

“Sorunlara, birlikte çözüm arıyoruz”

Toplantı, saygı duruşuna müteakiben okunan İstiklal Marşı ile başladı. Çalıştayın açılış konuşmasını, TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin yaptı. Şahin, yaptığı konuşmada; “Trakya Kalkınma Ajansı olarak; bölgemizdeki dezavantajlı grupların sosyo-ekonomik ve kültürel sorunlarının çözümü için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Roman vatandaşlarımızla bir araya gelerek, sorunlara birlikte çözüm geliştirmeye çalışıyoruz. Tek elden ve ortak hareket edersek, ilgili tüm kurumlar gönüllü bir şekilde elini taşın altına koyarsa, ilerleme kaydedeceğimize inanıyorum. Hep söylüyorum; bir ailede ciddi ekonomik sıkıntılar varsa, bu ailenin önceliği çocuklarının eğitimi olamıyor. Bu nedenle Roman vatandaşlarımızın sosyo-ekonomik sorunlarının çözümüne yönelik projeler geliştirmek oldukça önemli. Son olarak şu anda burada bulunan tüm katılımcılara teşekkürlerimi sunuyor, çalıştayın faydalı olmasını temenni ediyorum” dedi.

“Çalıştay, olumlu sonuçlar verecek”

Genel Sekreter Şahin’den sonra söz alan Trakya Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Süleyman Pişkin, Türkiye’de ilk kez Trakya Üniversitesi bünyesinde Roman Dili ve Kültürü Araştırma Enstitüsü’nün kurulduğunu hatırlattı ve çalıştayın olumlu sonuçlar vereceğine olan inancını vurguladı. Toplantının üçüncü konuşmasını Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan yaptı. Gürkan konuşmasında; Roman vatandaşların yaşadıkları sorunların çözümü için ilgili kurum ve kuruluşlarla ortak projeler geliştirdiklerini, ellerinden geldiğince onlara yardımcı olmaya çalıştıklarını kaydetti.

“Çocuk yaşta, düğün yapılıyor”

Çalıştayın son konuşmasını yapan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, devletin Romanlar konusunda özellikle 8 yıldır üzerine düşen görevi yerine getirdiğini söyledi. Romanlara yönelik yapılan çalışmalara at gözlüğüyle bakılmaması gerektiğini belirten Şahin; “Türkiye’deki Roman nüfusu, oldukça fazla. Edirne il merkezi ve ilçelerde toplam 65 bin Roman vatandaşı yaşıyor. Yani Edirne’de her yedi kişiden biri Roman’dır” diye konuştu. Romanlar’ın eğitim ve ekonomik yetersizliğinin başta gelen sorunlardan olduğunu ifade eden Şahin, bu sorunlara yönelik çeşitli çözümler ortaya koyduklarını söyledi. Erken yaşta evliliğin önlenmesi için çalışma yapıldığını anlatan Şahin; “Çocuk yaşta düğün yapılıyor. Artık buna bir çözüm bulunacak. Romanlar’ın toplumsal hayata daha etkili katılması için güzel çalışmalar yapılıyor. Devletimiz, Romanlar’a önem veriyor” diye konuştu.

Panelle devam etti

Çalıştay, “Bölgedeki Romanların Sosyo-Ekonomik Hayata Katılımının Artırılmasına Yönelik Alınması Gereken Tedbirler” konulu panelle devam etti. Panelde Namık Kemal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Kubaş; “Tekirdağ İli Yoksulluk Haritası” araştırmalarıyla ilgili çalışmanın sonuçlarını paylaştı. Trakya Üniversitesi Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü Yetkilisi Selçuk Karadeniz, öncelikle toplumsal algının, önyargının değiştirilmesi gerektiğine vurgu yaparak Roman vatandaşların sorunlarının çözümüne yönelik önerilerini paylaştı. Türkiye’de Romanlar’ın yaşadıkları sorunlara ilişkin bir mevcut durum analizinin yapılmadığını, bu analizler yapılmadan hiçbir sorunun gerçek anlamda çözüme kavuşamayacağını belirtti.

Yapılan çalışmalar aktarıldı

Roman vatandaşlara istihdam sağlayan Akıntek Tekstil yetkilisi İsmail Arınan ise Roman personellere yönelik firmalarında yaptıkları sosyo-ekonomik ve kültürel faaliyetleri paylaştı. TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise Ajansın Romanlar’a yönelik olarak yaptıkları çalışmalara değindi. Panelin ardından toplantının ikinci yarısında Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ Aile ve Sosyal Politikalar Müdürleri Roman vatandaşlar için illerinde yaptıkları çalışmalar hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Roman dernekleri temsilcilerinin de görüşlerini belirtmesinin ardından toplantı, TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin’in kapanış konuşmasıyla son buldu.

Editör : Tuğberk Erdem
1823 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu