Şehitlerimizi; Saygı, Şükran Ve Minnetle Andık
reklam
25 Nisan 2015
Şehitlerimizi; Saygı, Şükran Ve Minnetle Andık

Şehitlerimizi; Saygı, Şükran Ve Minnetle Andık

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100’üncü yıldönümü münasebetiyle düzenlenen geleneksel tören, Çorlu Şehitliği’nde gerçekleştirildi. Şehitler Abidesi önünde düzenlenen törenin ardından şehit mezarlarına karanfiller bırakıldı.

Çorlu Şehitliği’nde düzenlenen tören programı; Çorlu Kaymakamlığı, 5’inci Kolordu ve Garnizon Komutanlığı ile Çorlu Belediye Başkanlığı’na ait çelenklerin Şehitler Abidesi’ne sunulmasıyla başladı. Saygı duruşuna müteakiben askeri birlikler tarafından şehitler için saygı atışında bulunuldu ve ardından askeri bando eşliğinde İstiklal Marşı okundu. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yayımladığı mesajın okunmasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri adına günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapmak üzere Piyade Kurmay Yüzbaşı Mehmet Pakaştiçalı kürsüye geldi.

“Bir kahramanlık ve diriliş destanıdır”

“Bugün, yüce Türk Milleti’nin bağımsızlığı ve kutsal vatan topraklarının bütünlüğü uğrunda kahraman vatan evlatlarımızın üstün bir cesaret ve feragat örneği göstererek, şehitlik mertebesine ulaştıkları gündür” diyen Yüzbaşı Pakaştiçalı; “Bugün aynı zamanda tüm imkânsızlıklara rağmen Çanakkale’nin geçilemeyeceğinin, Türk milletinin esir edilemeyeceğinin, Türk vatanının parçalanamayacağının tüm dünyaya haykırıldığı 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıl dönümüdür. Bu zafer, yıkılmakta olan Osmanlı Devleti’nin küllerinden yeni bir Türk devletinin doğmasının ve Türk benliğinin kazanılmasının ilk kıvılcımını veren bir kahramanlık ve diriliş destanıdır. Tarihe bu destanın yazıldığı gün, tüm Şehitlerimizi Anma Günü olarak kabul edilmiştir. Aziz şehitlerimizi böyle anlamlı bir günde gönlümüz sevgi, şükran ve minnet dolu olarak bir kez daha anıyoruz” dedi.

“Tarihimiz, kahramanlık destanlarıyla doludur”

Yüzbaşı Pakaştiçalı; “Bugün; bayrağımızın sonsuza kadar göklerde özgürce dalgalanması, ülkemizin ve milletimizin bağımsızlığı ve bütünlüğü ile Ulu Önder Atatürk’ün gösterdiği çağdaş medeniyet seviyesine ulaşma ve geçme uğrunda ettikleri yeminlerine sadık kalarak canlarıyla bu toprakları vatan yapan, kanlarıyla bayrağımızı renklendiren, Türk Ulusu’nun “Yok oldu!” denilen anlarda bile dirilmesini sağlayan, milletinin vicdanında ve gönlünde en kutsal ölümsüzler olarak yaşayan kahraman şehitlerimizin günüdür. Tarihimiz, her millete nasip olmayan kahramanlık destanlarıyla doludur. Malazgirt’te, Niğbolu’da, Kosova’da, Plevne’de, Çanakkale’de, Sakarya’da, Dumlupınar’da, Kore’de, Kıbrıs’ta ve terörle mücadelede destanlar yazılmış ve Türk askerlerinin vatanseverlik, asalet ve kahramanlık değerleri en yüksek seviyelere ulaşmıştır. Devletimizin Kurucusu Çanakkale Kahramanı Mustafa Kemal Atatürk, Çanakkale Muharebeleri’nde Alay Komutanı dâhil hepsi şehit olan 57’nci Alay’ın kahraman askerlerinin sahip olduğu büyüklük ruhunu şu şekilde anlatır: ‘Karşılıklı siperler arasındaki mesafemiz 8 metre. Yani ölüm muhakkak! Birinci siperdekiler, hiç biri kurtulmamacasına şehit düşüyor. İkinci siperdekiler, yıldırım gibi onların yerlerine gidiyor. Fakat ne kadar imrenilecek bir soğukkanlılık ve tevekkülle biliyor musunuz? Öleni görüyor, 3 dakikaya kadar öleceğini biliyor, en ufak bir tereddüt bile göstermiyor. Sarsılmak yok! Bu Türk askerindeki ruh kuvvetini gösteren hayrete ve tebrike değer bir örnektir. Emin olmalısınız ki Çanakkale Muharebesi’ni kazandıran, bu yüksek ruhtur.’” diye konuştu.

“Türk Milleti’nin kalbinde yaşayacaklar”

Pakaştiçalı; “Bugün, ülkemizin birlik ve bütünlüğü ve halkımızın huzuru için canını verenlerin gösterdiği kahramanlık ve fedakârlık, Çanakkale’de ülkemizi işgal etmek isteyenlere karşı canını feda edenlerin gösterdiği fedakârlıktan az değildir. Değerli şehit aileleri! Ne mutlu sizlere ki evlatlarınız, kendilerinden öncekiler gibi içtikleri askerlik yeminine sadık kalarak, vatan ve millet uğrunda canlarını seve seve feda ettiler. Onlarla ne kadar övünseniz, ne kadar gurur duysanız azdır. Sizler böyle kahraman evlatlara, bizler ise böyle yüce silah arkadaşlarına sahip olmanın haklı gururunu taşıdığımız sürece, şehitlerimizin ruhu şad olacak ve sonsuza dek Türk Milleti’nin kalbinde yaşayacaktır. ‘Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor. Bir hilal uğruna, ya Rab, ne güneşler batıyor! Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş, asker! Gökten ecdad inerek öpse o pak alnı değer.’” dedi.

“Aziz hatıraları önünde, saygıyla eğiliyoruz”

Pakaştiçalı; “Yüce Türk Milleti’nin kahraman şehitleri! Bizler; bu topraklarda bağımsız ve onurlu yaşamanın, şanlı al bayrağımızı göklerde özgürce dalgalandırmanın bedelinin nasıl ödendiğinin, bu uğurda nasıl fedakârlıklara katlanıldığının bilinci içerisindeyiz. Bugün bu vatanda yaşayabiliyorsak, hiç şüphe yok ki bunu; anne ve babalarını evlatsız, evlatlarını yetim, eşlerini gözü yaşlı bırakan, kadını ve erkeği, genci ve yaşlısı ile bu kutsal toprakları kanlarıyla sulayan siz aziz şehitlerimize borçluyuz. Bizlere emanet ettiğiniz şanlı bayrak ve kutsal vatan için nöbet sırası, şimdi bizdedir. Aldığımız bu yüce emaneti kendimizden sonra gelenlere devretmeden, son nefesimizin verilmeyeceği bilinciyle dimdik vazifemizin başındayız. Türk Ulusu’nun bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin mensupları olarak bizler, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı’nda atalarımızın sergilediği kararlılık ve inançla bugün de diyoruz ki; ‘Sizler toprağın bağrında şerefle yatarken, mensubu olduğumuz milletimiz ve onun bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri, 21’inci yüzyılda da bize emanet ettiğiniz vatanı korumak için dimdik ayaktadır. Şanlı bayrağımızın dalgalandığı her karış vatan toprağı, biliniz ki bizden sonra da her ne pahasına olursa olsun korunacaktır. Uğruna şehit olduğunuz bu vatan ve cumhuriyet, mevcudiyetimizin esası olarak sonsuza dek yaşatılacak ve nesillerden nesillere devredilecektir. Bu duygularla sözlerime son verirken; başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, vatanın bağımsızlığı, Türk Ulusu’nun birlik ve beraberliği için canlarını feda etmekten çekinmeyen aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor, uzak diyarlardan gelerek, bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken ve bugün Mehmetçiklerimiz ile Gelibolu’da yan yana, koyun koyuna yatan bütün kahramanların aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz. Çanakkale’de devleşen, gönüllerimizde ebedileşen yüce kahramanlar, ruhlarınız şad olsun” diyerek konuşmasına son verdi.

“Ruhlarınız, şad olsun”

Pakaştiçalı’nın ardından kürsüye gelen Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, şehitlik anı defterini imzaladı. Kaymakam Kılıç, burada yaptığı konuşmada; “Türk Milleti’ne hayat veren kahraman şehitlerimiz! Şehitler ölmez; ya toprak olur ölümsüzleşir, ya da bayrak olur ebedileşirler. Türk Bayrağı’na kanlarınızın rengini, ay-yıldıza yüreklerinizin aydınlığını verdiniz. Vatan, vazife, bayrak uğruna canlarınızı vererek, şahadet mertebesine ulaştınız. Uğruna can verdiğiniz değerleri ve kıymetli emaneti sonsuza dek yaşatmak, bizlerin en kutsal görevidir. Bu günlere ulaşmamızı sağlayan başta Büyük Önder Atatürk ve değerli silah arkadaşları, 100’üncü yıl dönümünü kutladığımız Çanakkale Zaferi’ni ve şanlı tarihimizdeki nice zaferleri bize armağan eden, vatanın bölünmez bütünlüğünün ve Türk Ulusu’nun huzuru ve güzenliği için hayatlarını feda etmekten çekinmeyen aziz şehitlerimiz. Vatan size minnettardır. Manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyor, rahmetle anıyoruz. Ruhlarınız, şad olsun” dedi.

Şehit mezarlarına kırmızı karanfil

Konuşmaların ardından şehitlik içerisine geçen protokol üyeleri, buradaki şehit mezarlarına kırmızı karanfil sundu. Şehit aileleriyle tek tek ilgilenen 5’inci Kolordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu’nun yakın ilgisi ve samimiyeti, herkes tarafından büyük takdir topladı. Duaların da edildiği şehitlikteki programa; Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, 5’inci Kolordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, protokol üyeleri, siyasi partilerin temsilcileri, şehit aileleri, gaziler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
Editör : Tuğberk Erdem
2092 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu