Trakya, “Dur!” Diyor
reklam
12 Mayıs 2015
Trakya, “Dur!” Diyor

Trakya, “Dur!” Diyor

Türkiye'nin her köşesinde birbirinden tehlikeli girişimler, her geçen gün artıyor.

Orman yağmasından su kaynaklarının yok edilmesine, tarım alanlarının kentsel ve sanayi alanlarına açılmasından büyük ölçekli projeler ile dünya çapında zararları olacak girişimlere kadar düşüncesizce girişilmiş yüzlerce, binlerce proje, BAŞARI gibi sunuluyor!

Trakya da bu gidişe dur deme konusunda çalışanlar var. İşte o çalışmalardan en önemlisi önümüzdeki günlerde Kırklareli'de başlayacak!

Bilindiği Üzere;

Danıştay, Trakya Üniversitesi ve Çevre Bakanlığı'nca 11 Kasım 1999 tarihinde imzalanarak 13 Temmuz 2004 tarihinde onaylanan Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı’nı değiştiren İstanbul Metropoliten Planlama Merkezi tarafından yapılarak 24 Ağustos 2008 tarihinde aynı Bakanlık tarafından onaylanan 1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı ile söz konusu planda 1 Temmuz 2010 tarihinde yapılan revizyonlara karşı açılan davada yürütmenin durdurulmasını ve iptalini kararlaştırdı... Danıştay 6’ncı Dairesi, 1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni planı, plan karar ve notları ile bu planda 1 Temmuz 2010 tarihinde yapılan değişikliklerin planlama esasları, şehircilik ilkeleri ve kamu yararına aykırı olduğuna oybirliğiyle karar verdi... Söz konusu kararla Trakya topraklarının tümünün sularıyla, havasıyla çok değerli ve çok özel olduğunun altı çizilmiş oldu. Böylelikle revizyon planlarının tümden uygulanabilirliğinin kalmadığını da göstermiş oldu.

Bu şekilde değerlendirildiğinde Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da belediye ve özel idareler tarafından hazırlanan 1/25.000 planlarının dayanak ve uygulanabilirliklerinin de kalmadığını göstermektedir.

TOB (Tarımsal Organize Bölge) ve TAB (Tarımsal Alt Bölge)'lerin kesinlikle gerekli yasal düzenlemeye uyulmadığı gibi bölgeye büyük zarar getireceği, arazi kullanımı konusunda büyük olumsuzluk yaratacağı ortaya konulmuş bulunmaktadır.

Bu iptal kararında; bugüne kadar Trakya'da yapılan sanayi yatırımlarının kaçak olduğu ve bu kaçağın bundan sonra büyümemesi şeklinde bir görüş var. Buna paralel olarak, Trakya'da sürdürülebilir kalkınma için öncelikle mevcut olan kirleticilerin kontrol altına alınması lazım deniyor. Trakya'daki mevcut madenlerin değerli olmadığı için kullanılamayacağı, termik santrallerin Trakya’da kurulmaması gerektiği şeklinde mesajlar bulunuyor. Yeni maden talepleri konusunun kesinlikle Trakya'da düşünülmemesi gerektiği belirtiliyor.

Her ne kadar tüm plan yerine 26’ncı Madde hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilmiş olsa da, bu maddeler planın vizyonuna ilişkin önemli maddeler olduğu için revizyon planlarının uygulanabilirliği kalmamıştır. Bu revizyon planlarına göre 3 İl’de hazırlanan 1/25.000'lik planların uygulanabilirliğini ortadan kaldırmış oluyor.

Soru:

Buna istinaden Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne; Trakya Alt Bölge Ergene Havzası 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın, Danıştay 6’ncı Dairesi’nin 2010/1281 Esas kaydıyla görüşülen dava sonucu 2013/9178 sayılı Kararla iptal edilen 26’ncı Maddesi ile ilgili, bugüne kadar ne tür işlemlerin yapıldığı, verilen izinlerin iptal edilip edilmediğini sorduk.

Cevap:

"Kırklareli İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün cevabında; Danıştay 6’ncı Dairesi’nin söz konusu dava kararları incelendiğinde, bu kararlarda 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın iptal edilen plan kararlarına göre verilmiş geriye dönük izin ve işlemlere ilişkin herhangi bir karar bulunmadığı için Bakanlığımızca planlama bölgesinde yapılan uygulamaların veya verilmiş izinlerin iptaline yönelik bir işlem yapılmamıştır. Ayrıca, iptale ilişkin mahkeme kararı, sadece Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na ilişkin mahkeme kararlarına yönelik olup Kırklareli İli 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na ilişkin ayrıca bir yargı kararı bulunmadığı için 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın uygulanmasında hukuken ve/veya imar mevzuatı bakımından sakınca bulunmadığı değerlendirilmektedir." denilmektedir.

Buna istinaden gördüğümüz lüzum üzerine aşığa da imzası bulunan bizler, Danıştay 6’ncı Dairesi’nin 1/100.000 Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası iptal edilen 26’ncı Maddesi’nin 1/25.000 Kırklareli İl Çevre Düzeni Planlarından iptal davası için Edirne Barosuna kayıtlı Av. Coşkun Molla’ya vekâlet verdik. Kamuoyunun bilgisine sunulur. Kırklareli ilimize ve halkımıza hayırlı olsun.

Kırklareli İl Genel Meclisi üyeleri; Abdullah Mutluer, Gürcan Kırım ve Sibel Çınar imzasıyla yayınlanan basın açıklaması gösteriyor ki Trakyalı’nın da eli boş durmuyor.

Yaşanan yağmaya, talana, çarpık yapılaşmaya, kontrolsüz sanayi tesisi kurulmasına, tarım alanlarının katledilmesine karşı mücadele edenler tarihin hiç bir döneminde eksilmiyor! Ama başarıya ulaşabiliyor muyuz? Bu sorunun cevabı hiç de iyimser değil!

Hep sevgi ile kalın…

Editör : Tuğberk Erdem
1965 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu