Hepimiz Birer Engelli Adayıyız
reklam
29 Haziran 2015
Hepimiz Birer Engelli Adayıyız

Hepimiz Birer Engelli Adayıyız

Her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Engelliler Haftası münasebetiyle Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi’nin düzenlemiş olduğu etkinlik programı çerçevesinde Cumhuriyet Meydanı’nda bir basın açıklaması düzenlendi.

Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi Başkanı Ramazan Köseoğlu, yönetim kurulu üyeleri, dernek üyeleri, basın mensupları ve vatandaşların katıldığı program, Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi’nin Engelliler Haftası münasebetiyle hazırladığı “Siyaset, Engellilere Karşı Yükümlülüklerini Yerine Getirmelidir” konulu basın bildirisinin okunmasıyla başladı.

“Siyaset, Varlığımızın Farkına Vardı”

Okunan basın bildirisinde; “Ülkemizde her yıl 10 Mayıs’tan itibaren Engelliler Haftası etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu yıl Engelliler Haftası, Milletvekili Genel Seçimleri’nin öncesine denk gelmiştir. TBMM’de temsil edilmek için yarışan siyasi partiler ve milletvekili adayları yayınladıkları belgelerle, bildirgelerle tüm vatandaşlara vaatlerde bulunmaktadır. Siyasi partilerin seçim bildirgelerinde engelliler artık sözü edilen bir toplum kesimi olmayı başarmışlardır. Bir anlamda siyaset, bizim varlığımızın farkına varmıştır. Çok geç de olsa bir başlangıç olması bakımından sevindiricidir. Ancak öte yandan, yürürlükteki yasalar, uluslararası sözleşmeler ve uygulamalar bakımından ise karşımızda tablo tümüyle yetersizdir. Türkiye’de bir engellinin sorunsuz bir şekilde yaşayabileceği, hareket edebileceği, hizmet alabileceği şehir var mı? Kamu hizmetlerinin verildiği binaların yüzde kaçı engellilerin erişimine uygundur? Buna hangi engelli “Evet” diyebilir? Kaç seçim oldu, hala engelliler kucaklanarak sandık başına taşınıyor. Hala oyunu bir başkasının yardımıyla kullanmaya mecbur bırakılıyor. Yıllardır bu bilgilerden uzak yapılan çalışmaların bir sonuç vermesi, verim alınması, amacına ulaşması mümkün olmamıştır” ifadelerine yer verildi.

“İnsanca ve Onurlu Bir Yaşam İstiyoruz”

Basın bildirisi; “Engelliler çalışmak istiyor, iş yaratamıyorsunuz, daha da kötüsü en başta devlet engellilere yasa ile ayrılmış binlerce kadroyu boş tutuyor. Bir işe yerleşebilenler ise çeşitli ayrımcılık uygulamaları ile yıldırılıyor. Genel Sağlık Sigortası kapsamı sürekli daraltıldı, insanlar ek sağlık sigortası yapmaya mecbur edildi. Engellilerin ise sağlık yükleri çok artırıldı, aldıkları hizmetlerin kapsamı ise daha da daraltıldı. Bu nedenle binlerce engelli ne yazık ki hastaneye bile gidemez, gitse bile tedavisini sürdüremez hale getirildi. Çalışma hakkını, sağlık hakkını, erişim ve ulaşım hakkını, özetle insanca yaşama hakkımızı kullanamaz durumdayız. Engelli aylıkları, evde bakım yardımı ve de sağlık uygulama tebliğleriyle yapılan düzenlemeler, her geçen gün hayatımızı köreltiyor. Seçimlere katılan, hükümet kurmak için çalışan, vatandaşların derdine derman olacağını söyleyen tüm siyasi partilerimize sesleniyoruz: Bizi fark ettiğiniz için, teşekkür ediyoruz. Ama fark etmek yetmez. Her yıl tekrarladığımız, “Bu son olsun!” diye umduğumuz çağrımızı yineliyoruz: Biz ‘özel bir şey’ değil, ‘herkes gibi’ yaşamak istiyoruz. Bir işte çalışmak, spor yapmak, sanatla uğraşmak, evlenmek, çocuk sahibi olmak istiyoruz. Yolların, toplu ulaşım araçlarının, meydanların, köprülerin ve en önemlisi sağlıktan adalete kamu hizmet binalarının, kamuya açık binaların engellilerin kullanımına uygun olmasını istiyoruz. Devletin çalışamayacak olan engellimize kimseye boyun eğmeyeceği, kimseye minnet etmeyeceği kadar bir gelir vermesini istiyoruz. Özetle “İnsanca ve onurlu bir yaşam” istiyoruz” şeklinde devam etti.

“Engelsiz Bir Dünya Yaratmak Mümkün”

Basın bildirisi; “Devletimiz anayasa, uluslararası sözleşmeler ve yasalarla bunları yapmayı üstlendi. Bunlar iktidarda kim olursa olsun yapmakla yükümlü ve sorumlu olduğunuz görevleriniz. İktidarda veya muhalefette olsun tüm siyasi partiler olarak takip etmek ve uygulanması için çaba sarf etmek zorunda olduğunuz sorumluluklarınız. Biz sizlerden yalnızca görevinizi yapmanızı, sorumluluk içinde hareket etmenizi bekliyoruz. Hukuka, kurallara, standartlara uyun, uyulmasını sağlayın diyoruz. Engelsiz bir dünya yaratmanın mümkün olduğunu biliyoruz. Ülkemizdeki engellerin kaldırılması için her vatandaşımızı, her milletvekili adayımızı desteğe ve etkin katılıma davet ediyoruz” ifadeleriyle son buldu.

“Tüm İmkânlarımızı Seferber Ediyoruz”

Basın bildirisinin okunmasının ardından kürsüye davet edilen Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, engellilerin seslerini duyurmak için daima bir arada durmaları ve birlikte hareket etmelerinin faydalı olacağını belirterek, engellilere yönelik çalışmaların devam ettiğini dile getirdi. Kamu binalarının engellilere kolaylık sağlayacak şekilde tasarlanması gerektiğini ifade eden Kaymakam Kılıç, inşaatı süren yeni Hükümet Konağı’nın da engellilerin rahatça hareket edebileceği şekilde tasarlandığını söyledi. İdareci olarak eksiklerinin farkında olduğunu söyleyen Kılıç; “Konuşarak, paylaşarak hep birlikte bu sorunların üstesinden geleceğiz. Ümit ediyorum ki tüm vatandaşlarımız, bu konularda daha duyarlı olacak. Hepimiz birer engelli adayıyız, Çorlu’da engelli vatandaşlarımızın hayatlarını daha iyi idame ettirmeleri için tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz. Hepinize saygılar sunuyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

“Engellilerin Sesi Olacağız”

Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi Başkanı Ramazan Köseoğlu katılımcılara hitaben yaptığı konuşmada 15 Mart’ta seçilerek göreve geldiklerini, bu sebeple engellilerin sorunlarına çözüm bulmak ve her konuda engellilerin yanında bulunmak istediklerini belirtti. Engellilerin sesi olacaklarını kaydeden Köseoğlu; “Daha yaşanılabilir bir Çorlu için, engelsiz bir şehir düşüncesiyle, sorunlarımızın siz değerli büyüklerimizin destekleriyle çözüleceğine inanıyor, bu özel günde bizleri yalnız bırakmadığınız için hepinize teşekkür ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Basın açıklaması, Çorlu Şubesi’nin hazırlamış olduğu Engelliler Haftası Etkinlik Programının okunmasının ardından son buldu.
Editör : Tuğberk Erdem
1969 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu