Katkı Maddelerindeki Ölümcül Tehlike
Konuya ilişkin açıklamalarına, gıda katkı
maddelerinin ne olduğunu ifade ederek başlayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı
Kahraman Şahin;
“Tek başına besleyici değeri olan veya olmayan, tek başına gıda olarak
tüketilmeyen, seçilen teknoloji gereği olarak kullanılan, gıdaların;
üretilmesi, işlenmesi, hazırlanması, ambalajlanması, taşınması, depolanması
sırasında gıda maddesinin tat, koku, görünüş, yapı özelliklerini korumak, düzeltmek
veya istenmeyen değişikliklere engel olmak amacı ile kullanılan maddelere,
katkı maddeleri denir” şeklinde konuştu.
Gıda katkı maddelerinin, işlenmiş gıdaların
çoğunda daha çok da market raflarını dolduran ve kolay kolay bozulmayan
gıdalarda bulunduğunu ifade eden Uzman Doktor Kahraman Şahin; “Cipslere, ketçaplara,
soslara, boyalı şekerlere, renkli toz içeceklere, işlenmiş et ve süt ürünlerine
(salam, sosis, krema vb.), konserve ve turşulara, diyet içeceklere, hazır çorba
ve benzeri hazır gıdalarda bulunan katkı maddelerine, dikkat etmek gerekir”
dedi.
Gıda katkı maddelerine karşı, daha fazla risk
altında bulunan grupları da sıralayan Şahin; “Öncelikle çocuklar… Her tür
sağlık sorunu, çocuklarda daha çabuk ve daha ağır bir biçimde ortaya çıkar.
Örneğin sigara, içen kişide akciğer kanseri ve kronik bronşit yapar. Ama
çocukların yanında içildiğinde, çocuklar bundan bile zarar görürler. Aynı
şekilde gıda katkı maddeleri de; cips, boyalı şeker, renkli toz içecek, kremalı
bisküvi ve benzeri hazır besinleri çok tüketen çocukları, yetişkinlerden daha
çabuk ve daha çok etkiler. Çocukların, hiperaktif davranış bozukluğu için
birçok gıda katkı maddesi suçlanmaktadır. Ayrıca gıda katkı maddelerinin kanser
yapıcı etkilerine ve yol açtığı alerjik reaksiyonlara çocuklar daha duyarlıdır.
Sonrasında ise alerjik bünyeli kişiler… Aspirin ve bazı ilaçlara duyarlı olan kişiler,
gıda katkı maddelerine karşı daha fazla risk altındadır” diye konuştu.
“Gıda katkı maddeleri, çok çeşitli sağlık
sorunlarına neden olabilir” diyen Şahin sözlerine; “Bunlardan en önemli, alerjik
reaksiyonlar ve kanserdir. Özellikle alerjik bünyeli kişilerde aspirin
duyarlılığı daha fazla olmak üzere birçok alerjik reaksiyon görülmekte, bunlar
çoğu zaman tanımlanamamakta ve bazen öldürücü anaflaktik reaksiyonlara sebep
olabilmektedir. Çocukluk çağındaki astım hastalığının günümüzde çok daha sık
görülmesinden, çocukların giderek daha fazla gıda katkı maddeleri içeren hazır
gıdalarla beslenmesi sorumlu olabilir. Bununla birlikte kimi katkı maddelerinin
kansere sebep olduğu bilinmektedir. Örnek verecek olursak; nitritler,
nitratlar, siklamatlar, senset yellow ve amoranth gibi gıda boyaları, BHA ve sodyum
benzoat vb. katkı maddelerinin, kansere sebep olduğu bilinmektedir” diyerek
devam etti.
Benzer Haberler
- Ramazan Bayramı Sofraları, Sağlığınızdan Etmesin!
- SSPE Hastaları ve Yakınları Çare Arıyor!
- Minik Öğrencilere, Ağız ve Diş Sağlığı Eğitimi Verildi
- Başkan Yüksel, Tüm Vatandaşlara Aşı Çağrısında Bulundu
- Vatandaşlarımızın Sağlığı, Bizim Sağlığımızdır!
- Ergene Belediyesi, Aile Danışmanlığı Hizmetine Başladı
- Koronavirüs (COVID-19) Salgınıyla Mücadelede Taviz Yok!
- Rumeli İskelesi, COVID Aşı İstasyonu Haline Geldi
- Tura Katılan 35 Tekirdağlı, Karantinaya Alındı
- 24 Bin 82 Aile Hekimine, “Sosyal Medya” Ayarı Verildi!