Katkı Maddelerindeki Ölümcül Tehlike
reklam
04 Aralık 2011
Katkı Maddelerindeki Ölümcül Tehlike

Katkı Maddelerindeki Ölümcül Tehlike

Soframızda yer bulma şansı artan hazır yiyecek ürünlerinde bulunan katkı maddeleri, gündemde kalmaya devam ediyor. Özellikle tüketici haklarını ilgilendiren ve en çok tartışılan konulardan olan katkı maddeleri, bazen ölümcül tehlikeler taşıyabiliyor.

Konuya ilişkin açıklamalarına, gıda katkı maddelerinin ne olduğunu ifade ederek başlayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Kahraman Şahin; “Tek başına besleyici değeri olan veya olmayan, tek başına gıda olarak tüketilmeyen, seçilen teknoloji gereği olarak kullanılan, gıdaların; üretilmesi, işlenmesi, hazırlanması, ambalajlanması, taşınması, depolanması sırasında gıda maddesinin tat, koku, görünüş, yapı özelliklerini korumak, düzeltmek veya istenmeyen değişikliklere engel olmak amacı ile kullanılan maddelere, katkı maddeleri denir” şeklinde konuştu.

Gıda katkı maddelerinin, işlenmiş gıdaların çoğunda daha çok da market raflarını dolduran ve kolay kolay bozulmayan gıdalarda bulunduğunu ifade eden Uzman Doktor Kahraman Şahin; “Cipslere, ketçaplara, soslara, boyalı şekerlere, renkli toz içeceklere, işlenmiş et ve süt ürünlerine (salam, sosis, krema vb.), konserve ve turşulara, diyet içeceklere, hazır çorba ve benzeri hazır gıdalarda bulunan katkı maddelerine, dikkat etmek gerekir” dedi.

Gıda katkı maddelerine karşı, daha fazla risk altında bulunan grupları da sıralayan Şahin; “Öncelikle çocuklar… Her tür sağlık sorunu, çocuklarda daha çabuk ve daha ağır bir biçimde ortaya çıkar. Örneğin sigara, içen kişide akciğer kanseri ve kronik bronşit yapar. Ama çocukların yanında içildiğinde, çocuklar bundan bile zarar görürler. Aynı şekilde gıda katkı maddeleri de; cips, boyalı şeker, renkli toz içecek, kremalı bisküvi ve benzeri hazır besinleri çok tüketen çocukları, yetişkinlerden daha çabuk ve daha çok etkiler. Çocukların, hiperaktif davranış bozukluğu için birçok gıda katkı maddesi suçlanmaktadır. Ayrıca gıda katkı maddelerinin kanser yapıcı etkilerine ve yol açtığı alerjik reaksiyonlara çocuklar daha duyarlıdır. Sonrasında ise alerjik bünyeli kişiler… Aspirin ve bazı ilaçlara duyarlı olan kişiler, gıda katkı maddelerine karşı daha fazla risk altındadır” diye konuştu.

“Gıda katkı maddeleri, çok çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir” diyen Şahin sözlerine; “Bunlardan en önemli, alerjik reaksiyonlar ve kanserdir. Özellikle alerjik bünyeli kişilerde aspirin duyarlılığı daha fazla olmak üzere birçok alerjik reaksiyon görülmekte, bunlar çoğu zaman tanımlanamamakta ve bazen öldürücü anaflaktik reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Çocukluk çağındaki astım hastalığının günümüzde çok daha sık görülmesinden, çocukların giderek daha fazla gıda katkı maddeleri içeren hazır gıdalarla beslenmesi sorumlu olabilir. Bununla birlikte kimi katkı maddelerinin kansere sebep olduğu bilinmektedir. Örnek verecek olursak; nitritler, nitratlar, siklamatlar, senset yellow ve amoranth gibi gıda boyaları, BHA ve sodyum benzoat vb. katkı maddelerinin, kansere sebep olduğu bilinmektedir” diyerek devam etti.

Şahin; “Sağlığa zararlı olduğu kanıtlanmış ve birçok ülkede yasaklanmış gıda katkı maddelerinin kullanımını engelleyecek, şüpheli olanları sınırlayacak alternatifler getirecek, ayrıca bu tür zararlı katkıların çok fazla kullanıldığı ürünlerin reklamını sınırlayacak yasal düzenlemelere ihtiyaç vardır. Ayrıca bu konuda, üretici firmalara da önemli sorumluluklar düşmektedir. Bazı gıda maddeleri alerjik bünye ve genetik özelliğe sahip kişilerde ve çocuklarda sorun yarattığı için, işlenmiş veya hazır gıdaların etiketlerinde hangi katkıların kullanıldığı anlaşılır ve okunabilir şekilde yazmalıdır. Paketlerin üzerinde bu maddelerin, kimler üzerinde ne tür sağlık sorunları yaşayabileceği belirtilmelidir. Risk grubunda olanlar, bu şekilde uyarılmış olacaktır. Elbette bizlerin de yapabileceğimiz çok şey var. Mümkün olduğu kadar doğal ve katkısız gıdalarla beslenmeye çalışmalıyız. Özellikle de çocuklarımızın boyalı şekerleri ve çikolataları, renkli toz içecekleri, kremalı bisküvileri, cipsleri, ketçapları, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerini, fast-food ürünlerini çok fazla tüketmelerine izin vermemeliyiz” dedi. 
Editör : Tuğberk Erdem
2398 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu