“Türkiye'de Ilk Ve Tek Sendikayız”
reklam
10 Ağustos 2015
“Türkiye'de Ilk Ve Tek Sendikayız”

“Türkiye'de Ilk Ve Tek Sendikayız”

“İş Kazası Kader Değildir” projesi kapsamında Çorlu’ya gelen Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, sendika olarak Türkiye’de ilk kez işitme engelli çalışanlara Kayseri’de seminer verdiklerini ve son derece başarılı geçtiğini açıkladı.

“İş Kazası Kader Değildir” projesi kapsamında Çorlu’ya gelen Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, ilçede görev yapan basın mensupları ile bir araya geldi. Projeyle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Genel Başkan Murat İnanç; “Çalışma hayatının kanayan yarası olan iş kazalarını önlemeye yönelik farkındalık yaratacağına inandığımız “İş Kazaları Kader Değildir” projemizin, Çorlu toplantısı için bir aradayız. Projemizi, Ocak ayında uygulamaya başladık. Proje kapsamında 5 ayrı ilde, 24 kişilik gruplar halinde toplam 96 tekstil işçisine, 8 saat sürecek iş sağlığı ve güvenliği ile ilkyardım eğitimleri verilmesini ve eğitime katılan işçilere de sertifika vermeyi öngördük. Kayseri ve Adana’da, bu eğitimleri gerçekleştirdik. Yarın da Çorlu’daki üyelerimize bu eğitimi vereceğiz. Önümüzdeki günlerde ise Malatya ve Gaziantep’te de bu eğitimleri vereceğiz. Türkiye’de ilk kez Kayseri’de, 125 işitme engelli çalışan üyemize bu konuda seminer çalışması yaptık. Son derece verimli geçti. İşveren de bu konuda bize çok yardımcı oldu. Sendika olarak, Trakya bölgesini çok önemsiyoruz. Trakya genelindeki üye sayımız 2 bin 500, bu tabi ki yeterli değil! Örgütlenmede birçok yerde bir hayli zorluklarla karşılaşıyoruz. Genel Seçim’den sonra henüz bir hükümetin kurulmuş olmaması da piyasaları olumsuz yönde etkilemektedir” dedi.

İlk 6 ayda 700 can kaybı yaşandı

İş güvenliği açısından acı dolu bir yılın geride bırakıldığını ifade eden Genel Başkan İnanç; “Her yıl yüzlerce insan, koruyucu önlemlerin alınmadığı ya da ihmal edildiği işyerlerinde, ortaya çıkan “iş kazaları ve iş cinayetleri” sonucunda hayatını kaybetmekte ya da iş göremez duruma gelmektedir. 2014 yılında Soma’da, Ermenek’te maden faciası, asansör kazası, tarım işçilerini taşıyan servislerin yaptığı kazalarda yaşanan toplu ölümlerle felaket üstüne felaket yaşadık. Soma faciasından sonra iş kazalarına karşı duyarlılık oluşmasına rağmen ölümler hala devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre her gün 4 işçi, iş kazaları sonucunda hayatını kaybediyor. 2014 yılında iş kazaları sonucunda bin 800’den fazla işçi hayatını kaybetti. 2014 yılının Ocak ayında 101 işçi iş kazasında hayatını kaybederken, 2015 yılının aynı ayında bu rakam daha da artarak 125’e çıktı. 2015 yılının ilk 6 ayında 700’e yakın işçi, iş kazası yüzünden yaşamını kaybetti. Kimi HES tüneli inşaatında jeneratör tamiri yaparken, kimi elektrik kontağından çıkan yangın sonucu fabrikada, kimi neredeyse bir ekmek parası için tarlada çalışmaya giderken yolda, senelerce okuyup iyi bir iş yeri bulduğuna inanan mühendislerimiz de işyerlerinde üzücü iş kazalarında can verdiler. Biz, ekmek mücadelesi verirken ve alın teriyle çalışırken, üretirken ölmek istemiyoruz. İş Sağlığı ve Güvenliği önlemlerinin alınmadığı işyerlerinde meslek hastalıklarına yakalanmak istemiyoruz” diye konuştu.

İşaret dili ile iş güvenliği eğitimi

Açıklamalarına devam eden İnanç; “5 ayrı ilde vermeyi planladığımız iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin ilkini, Kayseri’de örgütlü olduğumuz Boydak Holding’e bağlı İstikbâl ve bağlı işletmelerde çalışan 113 işitme engelli üyemize işaret dili ile verdik. Öz İplik-İş Sendikası olarak bir ilke imza attık. İkinci eğitimi ise Adana’da Bossa işçilerine verdik. Sendikamızın işitme engellilere iş sağlığı ve güvenliği eğitimini verme düşüncesi ise şöyle ortaya çıktı. İşyeri ziyaretlerimizde, işitme engelli çalışanlarla iletişim kuramıyorduk. İşitme engellilerin dünyasına; bir şekilde giremiyorduk, sorunlarını anlayamıyorduk. Çözüm konusunda da yetersiz kalıyorduk. “İş Kazası Kader Değildir” projemizde, engelli çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitimi ve ilk yardım eğitimi olmamasına rağmen, bunu sendika olarak hayata geçirmeye karar verdik. Diğer illerde gerçekleştireceğimiz 2 günlük eğitimi Kayseri’de 3 güne çıkararak, maliyetini de üstlenerek işitme engelli çalışanları bu eğitimden faydalandırdık. Günümüzde doğal afetler ve teknolojik kazalar, işyerinde bulunan tüm işçiler için göz ardı edilemeyecek bir tehlikedir. İş kazalarının yanı sıra bir de ortaya çıkan iletişim eksikliklerinin bedelini işçiler maalesef canları ile ödemek durumunda kalıyorlar. İşitme engelli çalışanlarımıza iş sağlığı ve güvenliği kapsamında makine başında acil durum zorlukları, iş arkadaşları ile iletişim, iş başı eğitim ve kurum içi eğitimler, yasal bilgilendirmeler, işyeri acil tahliye, tıbbi müdahale, yangına karşı korunma ve acil durumlarda ne yapmaları gerektiğine ilişkin eğitim verildi” dedi.

“Periyodik eğitim seminerleri düzenledik”

İnanç; “Yönetime geldiğimiz günden bu güne örgütlü olduğumuz fabrikalar başta olmak üzere, üniversitelerle de işbirliği yaparak, İş Sağlığı ve Güvenliği’ne ilişkin periyodik eğitim seminerleri düzenledik. Öğretim görevlilerinden ve konunun uzmanlarından eğitimler aldık. 2009 ve 2010 yılında Antalya’da ve Gaziantep’te, 2011 yılında Çorlu’da, Gaziantep’te ve Adana’da, 2014 yılında Sakarya’da, Çorlu’da, Adana’da ve Kayseri'de İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimleri verdik. 2012 yılında 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yürürlüğe girdikten sonra Türkiye’de kanunu ele alan ilk paneli, Yeni Yüzyıl Üniversitesi işbirliğiyle sendikamız gerçekleştirdi. Panel sonrasında panel sunumlarını bir kitapta toparlayarak, konuya ilişkin ilk yayını sendika olarak biz çıkardık. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, sivil toplum örgütlerine ve üniversitelere bu yayını gönderdik. Ayrıca iş sağlığı ve güvenliği konusunda duyarlılık ve kamuoyu oluşturmak için basın açıklamaları yapıyoruz. Yapmaya devam ediyoruz. Konuyu yakından takip ediyoruz. 2011 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na çalışma hayatının, kayıt dışılığın, iş sağlığı ve güvenliği gibi konularının ilköğretim müfredatına eklenmesi talebini içeren bir yazı yazdık. 2012 yılında, sendikalı ve kayıtlı çalışan işletmelere teşvik sağlanması konusunda Beyaz Bayrak Projesi’ni geliştirdik. Başbakanlığa, milletvekillerine, sivil toplum örgütleri ve çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına önerilerimizi sunduk. Sendikamızın önerisi, “İş Güvenliği Eylem Planı” içerisinde yer aldı. 2014 yılında 62’nci Hükümet, iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin milli eğitim müfredatına ekleneceğini, okullarda ders olarak okutulacağını açıkladı. SGK ise kayıt dışılıkla ilgili çizgi film ve çocuk kitabı hazırlayacağını duyurdu” diye konuştu.

“Projelerimizle, katkı sunuyoruz”

Açıklamalarına devam eden İnanç; “Kıymetli Basın Mensupları, 7 Ağustos 1978 yılında Gaziantep’te kurulan sendikamız bir küskünler hareketi değildir. Kökü dışarıda bir hareket değildir. Çıkar gruplarının talimatı ile kurulmuş bir sendika hiç değildir. Öz İplik-İş Sendikası’na biz, Bir İşçi Hareketi diyoruz. Bu hareket; erdemli bir işçi hareketidir, onurlu bir işçi hareketidir, sorumlu bir işçi hareketidir. Öz İplik-İş, sendikal hareketin, kendi işkolunda en köklü ve öncü ismidir. Öz İplik-İş Sendikası, 37 yıllık birikiminin ışığında birçok başarılı işler yapmıştır. Yapmaya da devam edecektir. Malatya’da, Sosyal Diyalog Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Desteklenmesi Projesi’ni yürüttük. Kayıtlı olmayan ve iş arayan gençlerimize mesleki eğitim verdik. Bu kişilerin istihdamını sağladık. Türkiye’de kayıt dışıyla mücadeleye yönelik olarak ihbar niteliği taşıyan ilk web sitesini biz açtık. Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip kayıt dışılığın zararlarını anlatan ilk kısa filmi biz çektik. Öz İplik-İş Sendikası olarak; yaptığımız birçok ekonomik, siyasi, toplumsal ve sosyal çalışmanın yanı sıra yürüttüğümüz projelerle katılımcı ve daha demokratik bir toplumun oluşmasına katkıda bulunacağımıza inanıyoruz. Öz İplik-İş Sendikası olarak, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin arttırılmasını istiyoruz. Farkındalık oluşturulmasını istiyoruz. İş kazalarında hayatını kaybeden işçilerimizi rahmetle anıyor, meslek hastalıklarına yakalanan işçilerimize de acil şifalar diliyorum. İş kazalarının en aza indiği bir çalışma hayatı talebimizi umutla yineliyoruz” dedi.

Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, çalışmaların devam edeceğini belirterek yerel basının önemine de değindi, basın mensuplarına gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür etti. Basın toplantısına Uzun yıllar Trakya Bölge Başkanlığı görevini yapan ve kısa bir süre önce Öz İplik İş Sendikası Genel Sekreterliğine atanan Rafi Ay, Trakya Bölge Başkanlığı görevine yeni atanmış olan Mehmet Çakır ve diğer yetkililer katıldı.
Editör : Tuğberk Erdem
2124 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu