Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya Sevgi Seli
reklam
08 Aralık 2015
Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya Sevgi Seli

Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya Sevgi Seli

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Tekirdağ’a gelişi ve Harf İnkılâbı’nın kabulunun 87’nci yıl dönümü dolayısıyla gün boyunca bir dizi etkinlik düzenleyen Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Prof. Dr. İlber Ortaylı’yı Yılmaz İçöz Sahnesi’nde ağırladı.

Atatürk’ün Tekirdağ’a gelişi ve Harf İnkılâbı’nın kabulunun 87’nci yıl dönümü münasebetiyle Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen kutlama programı, vatandaşların yoğun ilgisi ile karşılandı. Sırasıyla; sahil eski liman, 50’nci Yıl Harf İnkılâbı Anıtı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Namık Kemal Evi’nde gerçekleştirilen etkinlikler, Yılmaz İçöz Sahnesi’ndeki tiyatral sunum ile devam etti. Sunumun ardından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İdare Tarihi Profesörü Prof. Dr. İlber Ortaylı, Tekirdağlılar ile buluştu. Tekirdağlılar’ın yoğun ilgisinden dolayı Yılmaz İçöz Sahnesi’nde adım atacak yer kalmayınca Ortaylı, ayakta kalan vatandaşları sahneye davet etti.

Avrupalılar bile harf inkılâbı yaptı

Harf inkılâbının, Avrupa ülkeleri de dâhil olmak üzere hemen hemen tüm milletler tarafından yapıldığına dikkat çeken Ortaylı; “Mesela Almanya, 18’inci asırdan sonra kurent dediğimiz yazı biçimini kaldırmıştır. Rusya, ihtilaldan sonra imlasını düzeltmiştir. Bir takım harfleri ortadan kaldırmıştır. Bu harf inkılâbı, bütün milletler arasında gerçekleştirmiştir. Şu an Çin Halk Cumhuriyeti’nin en büyük sorunu harftir. Ne ekonomidir, ne üretim meselesidir. Bunlar ne yapacaklarını bilemiyor. Kendileri için bile kullandıkları yazı şeklini kullanmıyorlardı. Eğer o yazı bir iletişim aracıysa, tabi bunların da büyük sorunları vardı. 1928 yılında, tartışma konusu olan kanun da çıkıyor. Türk harfleri, şu anda tartışılacak durumda değildir” diye konuştu.

Gençlerin ilgisinden çok memnun kaldı

“Atatürk’ün Tekirdağ’a gelişi ve Harf İnkılâbı’nın Uygulanışının Önemi” konulu konferansın ardından sahnede dört tarafını çevreleyen gençler için konuşan Ortaylı; “Bu kadar çok gencin katılımı, beni çok şaşırttı ve mutlu etti. Gençleri görmek için, eğitim-öğretim yılı açıldığında tekrar gelmek isterim” dedi. Konferans sonrasında Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak Ortaylı’ya geldiği için teşekkür ederek çiçek takdim etti. Konferansın akabinde Meclis Salonu’na geçen Ortaylı, kitaplarını imzalayarak hayranlarıyla fotoğraf çektirdi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ahmet Poyraz da Ortaylı’ya, yöreye özgü Karacakılavuz dimi dokumalarından hediye etti.

Yılmaz İçöz Sahnesi’nde düzenlenen etkinliğe Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Halil Erkek, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Editör : Tuğberk Erdem
2134 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu