Doğanca Evi Gün Sayıyor
reklam
10 Aralık 2015
Doğanca Evi Gün Sayıyor

Doğanca Evi Gün Sayıyor

Çorlu’nun Cemaliye Mahallesi’ndeki 150 yıllık Doğanca Evi’nde, restorasyon çalışmalarıyla ilgili mutlu sona yaklaşılıyor. Kamulaştırılmasına 2012 yılında başlanan Doğanca Evi, yöredeki en önemli sivil mimari örneklerden biri olarak göze çarpıyor.

Çorlu Belediyesi tarafından 01 Nisan 2015 tarihinde yüklenici firma ile sözleşmeye bağlanarak hazırlatılan ve onaylanması için Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne sunulan Doğanca Evi ve yakınında bulunan Hastane Çeşmesi Röleve ve Restitüsyon projeleri için, geçtiğimiz günlerde Koruma Kurulu Heyeti ve Çorlu Belediyesi Kontrol Görevlileri’nce yerinde incelemelerde bulunuldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEB) ekipleri, yapıda kullanılan yapı malzemelerinin mevcut durumunun tespitini yapmak ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Restorasyon ve Konservasyon Laboratuarları’nda çeşitli testlere tabii tutulmak üzere yerinden numuneler aldı. Ardından Koruma Kurulu’nun Kasım ayı Olağan Toplantısı’nda gündeme gelerek, hazırlanan Röleve ve Restitüsyon projeleri görüşülerek onaylandı. Bahse konu onaya müteakip imzalanan sözleşme kapsamında firma tarafından hazırlanacak Restorasyon Projeleri tekrar Koruma Kurulu’nun onayına sunulacak ve ilgili imalatlara 2016 yılında başlanacak.

Balkan Harbi yıllarında hastane olarak kullanılan Gazi İlköğretim Okulu’nun yanındaki Hastane Çeşme Sokak’ta bulunan ve Rum bir doktorun oturduğu ahşap evin, Lozan Mübadelesi sonucu Selanik’teki mallarına karşılık Doğanca Ailesi’ne verildiği ve yapının yaklaşık olarak 150 yıllık olduğu tahmin ediliyor.
Editör : Tuğberk Erdem
2056 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu