Değişim Için Ilk Adım Atıldı
reklam
09 Şubat 2016
Değişim Için Ilk Adım Atıldı

Değişim Için Ilk Adım Atıldı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Özel Proje Alanları kapsamında yer alan Rüstempaşa Bedesteni Çevre ve Meydan Düzenlemesi Yapım İşi Temel Atma Töreni’ni gerçekleştirdi. Projeyle, tarihi kent merkezi ve çevresinde kültürel dokunun korunması sağlanacak.

1’inci Etap kapsamında yer alan temel atma töreni, saygı duruşuna müteakiben okunan İstiklal Marşı ile başladı. Rüstempaşa Bedesteni önündeki törene; Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Oral Karakaya, TESKi Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanları Neşat Erdoğan ve Şeref Çetin, Daire Başkanları, Birim Müdürleri, Meclis Üyeleri, Siyasi Parti Temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Tarihsel kimlikler korunacak

Açılış konuşmasını yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Dilşad Ergin “Tekirdağ İli, Süleymanpaşa İlçesi Kentsel Sit etkileme geçiş alanı 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama ve imar planı 06 Ekim 2010 tarihinde onaylanmıştır. Bu planda Özel Proje alanı 1 (ÖPA1) olarak tanımlanan, tarihi kent merkezi ve çevresini kapsayan alanının kentsel tasarım projesi Tekirdağ Belediyesi tarafından hazırlatılmış, Edirne Kültür Varlıklarını Koruma bölge Kurulu tarafından 21 Haziran 2013 tarih ve 1086 sayılı kurul kararı ile onaylanmıştır. Projenin amacı, Süleymanpaşa İlçesi, tarihi kent merkezi ve çevresinde kültürel dokunun korunması ve yansıtılmasını sağlayacak fonksiyon ve alan düzenlemelerinin yapılması, düzenleme içerisinde bulunan yapıların yapısal, tarihsel kimlikleri korunarak çevreleri ile bütünleşmelerinin sağlanmasıdır.” dedi.

Emeği geçen herkese teşekkür

Ergin “Proje alanının çevresindeki Rüstempaşa Bedesteni, Orta Cami, Eski Cami ve Valilik binasını ziyaret etmek isteyen gerek yerli gerekse yabancı misafirlerin dinlenebileceği, Süleymanpaşa’ya özgü hediyelik eşyalar alabileceği, fotoğraf çekip kahvelerini yudumlarken tarih ve doğayla iç içe hatıralar biriktirebileceği yeni bir meydan kazandırmak Tekirdağ’ın turizmine de katkı sağlayacaktır. Sonuç olarak proje ile kentte yaşanan olumsuz dönüşümleri minimize ederek, kimlik öğelerini vurgulayarak onları zedelemeyen yeni önerilerle geçmiş ile geleceğin bağlantısının kurulması amaçlanmaktadır. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak tarihi ve kültürel mirasımızı korumak adına ilçelerimizin tamamında yürüttüğümüz projelerimizden ve Süleymanpaşa İlçemizdeki bu projemizde emeği geçen herkese, çalışma arkadaşlarıma ve kültür varlıkları konusundaki hassasiyetini bildiğimiz Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak’a teşekkür ederim.” diyerek sözlerini noktaladı.

Şehrimizin, bir meydanı olmalıydı

Dilşad Ergin’in ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ise “Bugün gerçekten bizim için özel bir gün. Hayal ettiğimiz, düşündüğümüz ‘Kent, meydanları ile vardır’ kavramının önemli bir adımını, bugün gerçekleştirmiş olacağız. Bizim şehrimizin, bir meydanı olmalıydı. Bu meydan, şehre bir değer katmalıydı ve bu meydan, Tekirdağlının yıllardır kullandığı ve özlemi olan sahil projesi ile bütünleşmeliydi. Biz bu projelere inandık ve atılan her bir adımda biraz daha heyecanlandık. Biz planlanan projelerin bu dönem olacağına inanıyoruz. Çünkü biz Kadir Başkan’a inanıyoruz. Kadir Başkanımızın verdiği sözleri, gücünü, kararlılığını biliyoruz. Bu dönem bir hayal gerçek olacak. Sayın Başkanım biz Süleymanpaşa Meclisinin tamamı olarak size inanıyoruz, güveniyoruz ve bizi mahcup etmeyeceğinizi biliyoruz.” dedi.

En çok, doğu grubu etkileniyor

Törende son konuşmayı, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak yaptı. Başkan Albayrak “Tekirdağ, çok hızlı değişiyor. Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi 2015 rakamları açıklandı. Geçtiğimiz senelere bakarsak her sene ortalama 30 bin kişilik bir artış söz konusu. Bu verilere dayanarak, ortalama olarak Tekirdağ il geneli her sene bir Şarköy İlçesi kadar büyüyor. Bu büyümeden, özellikle doğu grubumuz olan Çorlu, Çerkezköy ve büyük miktarda da Süleymanpaşa, nasibini alıyor. Bir yanda ilçelerde nüfus artışı yaşanırken diğer bir yandan da Şarköy, Hayrabolu, Muratlı İlçelerimiz de nüfus azalması yaşıyor. 11 ilçenin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, bütün sistemin genel yapısını göz önünde bulundurmak durumundayız. Bu nedenle elbette Süleymanpaşa İlçesi bizim merkezimizdir. Bir yandan da 245 bin 650 nüfusa ulaşmış bir Çorlu, 129 bin nüfusa ulaşmış bir Çerkezköy, 97 bin 700 nüfusa ulaşmış bir Kapaklı İlçemiz var. Bütün bunları göz önünde bulundurursak, Büyükşehir Belediyesi olarak gerçekten çok önemli görevleri üstlenmiş bulunuyoruz.” diye konuştu.

İnancınız, bize güç veriyor!

Albayrak “Süleymanpaşa’nın, 1928’li yıllarda çekilmiş bir fotoğrafı var. Tarihsel dokusu, Rüstempaşa Camisi, Orta Cami, Vilayet Binası, Bedesten’in göründüğü bir fotoğraf. O fotoğrafta bir ayrıntı vardı. Nereden bakarsanız bakın, denizi görüyordunuz. Aradan geçen 90 yıllık süre içerisinde çarpık yapılaşma sonucu, denize kapanmış bir meydan ortaya çıktı. Bu projeler sonuçlandığında, eskisi gibi deniz tamamen görünecek. 11 İlçe, 257 Mahalle, 23 belde bir değişim süreci geçiriyor. Bize inandığınızı biliyoruz. İnancınız, bize güç veriyor. Sadece siz vatandaşlarımızdan, biraz sabır istiyoruz. Bütün bu çalışmalarımızın sonunda diyoruz ki kazanan Tekirdağ olsun! Kazanan Süleymanpaşa, kazanan halkımız olsun.” dedi.

Konuşmasının ardından Başkan Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ile birlikte Rüstempaşa Bedesteni Çevre ve Meydan Düzenlemesi Yapım İşi Temel Atma Töreni’nin açılışını gerçekleştirdi.
Editör : Tuğberk Erdem
2185 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu