Fon Uygulaması, Büyük Bir Aldatmacadan Ibaret!
reklam
08 Mart 2016
Fon Uygulaması, Büyük Bir Aldatmacadan Ibaret!

Fon Uygulaması, Büyük Bir Aldatmacadan Ibaret!

Hükümetin meclise sevk ettiği özel istihdam büroları eliyle işçi kiralama ve yeni esnek çalışma modellerini içeren yasa tasarısını protesto etmek üzere Atatürk Meydanı’nda toplanan Birleşik Metal-İş Sendikası üyeleri, basın açıklaması yaptı.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)’na bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş) üyeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ne sevk edilen özel istihdam büroları eliyle işçi kiralama ve yeni esnek çalışma modellerini içeren yasa tasarısını protesto etti. Basın açıklaması yapmak üzere Atatürk Meydanı’nda bir araya gelen üyeleri, Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da yalnız bırakmadı.

Kölelik koşullarında çalışma dayatılıyor!

Basın açıklamasını yapan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu “Sermayenin ve AKP hükümetinin işçi sınıfının kazanılmış haklarını talana yönelik saldırılarının ardı arkası kesilmiyor. Şimdi de hükümet, çalışma yaşamını derinden etkileyecek yasa tasarılarını art arda hayata geçirmeyi planlıyor. Bu adımlar, işçilerin kazanılmış haklarını ellerinden alırken, kölelik koşullarında çalışmayı dayatıyor.” dedi.

En temel haklar elimizden alınacak

Geçtiğimiz günlerde Sağlık, Aile ve Çalışma Sosyal İşler Komisyonu’nda görüşmesi tamamlanan kiralık işçi bürolarına geçici iş ilişkisi kurma yetkisi veren yasa tasarısını eleştiren Genel Başkan Serdaroğlu “Bu yasayla birlikte işçi simsarlığı yasalaşacak, düzenli istidamın sonu gelecek. İşçilerin geleceği, sağlığı ve kazanılmış olan ‘emeklilik’, ‘yıllık izin’, ‘kıdem tazminatı’ gibi hakları ellerinden alınacak. En önemlisi de, bu yasanın hayata geçmesi ile birlikte, kiralık işçiler en temel haklarından olan sendikalaşma, toplu sözleşme ve grev hakkını kullanamaz hale gelecekler. Kiralık işçilik; düzenli istihdamın ve toplu sözleşmeli çalışma yaşamını baskı ve tehdit altına almanın, ücretleri aşağıya çekmenin, yoksullaşmanın aracı haline dönüşecek.” diye konuştu.

Fonda biriktirme hikâyesi bir aldatmacadır

Serdaroğlu “Diğer bir yasa tasarısı ise, sermayenin uzun süredir gasp etmek için peşinde koştuğu kıdem tazminatlarımızın fona devridir. Basına yapılan açıklamalardan kıdem hakkımızı elimizden alacak olan yasa tasarısının, Mart ayında bir kez daha Meclis’e gönderilmesi için hazırlıklar devam ediyor. İşçinin çalışma hayatındaki yıpranması, iş güvencesi, işsizlik zamanlarında geçinmesine yardımcı olan kıdem tazminatı da gasp edilmekle karşı karşıya. Fon uygulamasının büyük bir aldatmacadan ibaret olduğu, hak gasplarını beraberinde getirdiği ortada! Mevcut koşullarda bile emekli olmak zorken, işçilerin kıdemlerinin fonda biriktirilecek hikâyesi büyük bir aldatmacadır.” dedi.

Talan edilmesine izin vermeyeceğiz

Serdaroğlu “Bizler DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası olarak iş güvencemiz olan kıdem tazminatının fon adı altında talan edilmesine dün izin vermediğimiz gibi, bugün de vermeyeceğiz. Düzenli istihdam koşullarında çalışmak ve kıdem tazminatı, işçilerin vazgeçmeyeceği haklardandır. Çalışma hayatının tüm risklerinin ‘esneklik’ adı altında işçilerin sırtına yüklenmesini, asla kabul etmiyoruz. Bizlere kölelik koşullarında çalışma dayatan, sağlığımızı geleceğimizi tehdit eden, güvencesizleştiren ve işçilerin alınıp satılmasına izin veren ‘güvenceli esneklik’ adı altında süslemesi yapılan kölelik yasasının da yasalaşmaması ve meclisten çekilmesi için sonuna kadar mücadele edeceğiz.” diye konuştu.

Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçilerin haklarına sahip çıkmak için alanlarda eylemlerine devam edeceklerini ifade eden Serdaroğlu, başta esneklik uygulamaları ve kıdemin gaspına karşı her türlü mücadelenin hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Editör : Tuğberk Erdem
2133 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu