Kömürlü Termik Santrale “Hayır!” Dediler
reklam
30 Haziran 2016
Kömürlü Termik Santrale “Hayır!” Dediler

Kömürlü Termik Santrale “Hayır!” Dediler

Zonguldak’ın Çatalağzı İlçesi’ne giderek Modern Karton Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından ilçede kurulan termik santralin doğa ve insan üzerindeki etkilerini yerinde gözlemleyen Ergene Muhtarlar Derneği heyeti, basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Sağlık Mahallesi Muhtarı Turgut Şentürk “Öncelikle Ankara’da gerçekleştirilen terör saldırısında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, acılı ailelerine de sabırlar diliyoruz. En büyük temennimiz, böylesine vahim ve acı olayların bir daha asla yaşanmamasıdır.” dedi.

Torunlarımız bile bizden hesap sorar!

Açıklamasına devam eden Şentürk “Bugün burada toplanmamızın asıl nedeni, ilçemize kurulmak istenen kömürlü termik santrale karşı olduğumuzu açıklamak ve geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiğimiz inceleme/araştırma gezisinin sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmaktır. İlçemize kurulmak istenen kömürlü termik santralin aynısının Zonguldak’ın Çatalağzı İlçesi’nde olduğunu öğrendik ve oraya giderek hem muhtarlarla hem de vatandaşlarımızla görüştük. Ayrıca kömürlü termik santralin doğa üzerinde yarattığı tahribatı yerinde gözlemledik. İlçemize döndükten sonra da sizlerle bir araya gelerek gözlemlerimizi aktarma konusunda fikir birliğine vardık. Sonuçta muhtarlar olarak hepimizin vatandaşlar üzerinde belirli sorumlulukları var. Orada gördüğümüz vahim tabloyu kamuya aktarmazsak, torunlarımız bile bizden hesap sorarlar. Zaten kirliliği nedeniyle halkımızı zehirleyen bir nehrimiz var. Bir de havadan zehirlenirsek, bu vatandaşın hali ne olur?” diye konuştu.

Kurtulma mücadelemiz sürecek

Hazırlanan basın bildirisini, Ergene Muhtarlar Derneği (ERMUHDER) adına Velimeşe Mahalle Muhtarı Mehmet Erkul okudu. Erkul “Yaklaşık bir yıldır Ergene halkı ile birlikte, kurulmak istenen termik santrallere karşı, Ergene’nin üzerine zehir saçmak isteyen bu projeleri durdurmanın mücadelesini veriyoruz. Ancak görüyoruz ki geçen yıl ÇED toplantısı yapılamayan, halkın istemediği termik santral kurma girişimlerinin dahi projeleri sonlandırılmamıştır. Bu ölüm santralleri projelerinin ihale, ruhsat veya inşaat sürecine ilişkin adım atmalarının önü tamamıyla kapanması gerekirken projeleri gerçekleştirme ısrarı sürmektedir. Herkes tarafından bilinmelidir ki, Trakya halkı ve onların temsilcileri muhtarlar olarak Trakya'nın başına büyük belalar açacak bu projelerden tamamen kurtulma mücadelemiz sürecektir.” dedi.

Bölgeyi yaşanmaz hale getiriyor

Açıklamaya devam eden Erkul “Ergene İlçemizde Modern Karton Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından kurulmak üzere tekrar gündeme gelen termik santral ile ilgili olarak, Ergene Belediyemizin desteği ile Zonguldak Çatalağzı İlçesi’ne hafta sonunda bir ziyaret gerçekleştirdik. Ziyaretimizde bölge halkı ile görüşerek termik santralin bölge halkı ve ekolojik çevre için fayda ve zararlarını yerinde inceleme imkanı bulduk. Kömürlü termik santraller, kömürün yakılmasından kaynaklanan yüksek miktarda hava kirleticisini havaya salmalarının yanı sıra, yüksek miktarda karbondioksit salınımına da yol açarak bölgeyi yaşanmaz hale getirmektedir. Ayrıca bu santraller, santral çevresinde yaşayanlarda rahatsızlanmaya, hastalanmaya ve ölümlere yol açan doğrudan sağlık etkilerinin yanında, küresel ısınma ve iklim değişikliklerine katkıları nedeniyle yaralanma, hastalanma ve ölümler gibi dolaylı sağlık etkilerinin oluşmasına da katkıda bulunmaktadır.” diye konuştu.

Verim ve hâsılat kaybına neden oluyor

Kömürlü termik santrallerin; toprak, orman ve tarım ürünlerinde asitlenmeye, tarım ürünlerinde verim kaybına, bitki gelişiminin yavaşlamasına ve zamanla yok olmasına sebep olduğuna dikkat çeken Erkul “Linyit kullanılan termik santrallerde, kömürün yanmasıyla bol miktarda kül oluşmaktadır. Bu küllerin içinde bulunan gazların bir kısmı havada kalarak asit yağmurlarına sebep olmaktadır. Yere ulaşan küller ise toprak yüzeyini ve bitkilerin üzerlerini kaplamaktadır. Toprak yüzeyine yığılan küller yağışlarla yeraltına sızarak toprağın kalitesini belirleyici özelliklerinde bozulmalar meydana getirmektedir. Özellikle baca gazı desülfürizasyon tesisi olmayan veya arızalanarak devre dışı kalmış olan tesislerden, büyük oranlarda kükürt dioksit çıkışı olmaktadır. Termik santrallerde baca filtresi bulunması üretim sürdüğü müddetçe kullanılacağı anlamına gelmez. Nitekim işletme maliyetleri göz önünde tutularak bu filtrenin kullanılması konusunda derin şüphe uyandırmaktadır. Söz konusu gazın canlılar üzerinde birçok olumsuz etkisi vardır. Bunlardan birisi bitkiler üzerindeki etkisidir. Sonuçta zararlı gaz etkisi hem bitki örtüsünün gelişimini yavaşlatarak kesintiye uğratmakta hem de verim ve hâsılat kaybına neden olmaktadır.” dedi.

Her yıl 11 milyar ton karbondioksit salıyor

Erkul “Kömürlü termik santrallerde kullanılan toz ve kül tutmaya yarayan elektrostatik filtreler yüzde 95-99 oranında işe yarasa da bir termik santralin en sık arızalanan üniteleri elektrostatik filtreler olduğundan ve arıza süresince üretimin durdurulup durdurulmayacağı belirsiz olduğundan bu ünitelerin işlevselliği kuşkuludur. Ayrıca elektrostatik filtreler çok elektrik sarfiyatına neden oluyor gerekçesi ile gece çalıştırılmadıkları için toz ve küller atmosfere salınmaktadır. Termik santrallerden çıkan büyük miktardaki külün imhası da her zaman sorun olmaktadır. Günlük olarak çıkan kül miktarının fazla olması geniş alanların kül depolama alanı olarak kullanılmasını gerektirmektedir. Küllerin ağır metal ve radyoaktif elementlerce kirlenmiş olma olasılığı da vardır. Bu durum toprak ve su kaynaklarının kirlenmesine neden olmaktadır. Kömür, dünya üzerinde en büyük kirlilik yaratan enerji kaynağı ve küresel karbondioksit (CO2) emisyonlarının tek başına en büyük sorumlusudur. Tüm dünyada her yıl kömürlü termik santraller 11 milyar ton karbondioksit (CO2) salımına neden olmaktadır.” diye konuştu.

Tarımsal SİT Alanı dokunulmazlığına kavuşturulsun

Erkul “Halk sağlığı açısından risk içeren bu değişimlerin yol açtığı temel sorunlar; daha fazla sıcak dalgası ve kuraklık gözlenmesi, özellikle kentlerde duman artışı ve ozon kirliliğindeki artış, kasırga, aşırı yağış ve sel gibi uç iklim olaylarının görülme sıklığındaki artıştır. İklim değişikliğinin yol açtığı sağlık sorunları nedeniyle çocuklar, yaşlılar, kalp ve akciğer hastaları ile yoksul ve dezavantajlı kesimler daha büyük bir risk altındadır. Hâl böyleyken, ülkemizde ve ilçemizde yeni kömürlü termik santrallerin kurulmaya çalışılması kabul edilemez. Ergene İlçesi’nin muhtarları olarak tüm Trakya halkını Ergene’de kurulması için girişimde bulunulan kömürlü termik santraline karşı çıkmaya çağırıyor ve Ergeneli muhtarlar olarak diyoruz ki; Ergene Nehri ve Havzası’ndaki kirliliğe ve bölgenin canlı sağlığı, tarım, hayvancılık, yeraltı ve yerüstü suları, toprağa etkilerinin olumsuz olacağı muhakkaktır. Termik santrallerin kurulmasına 1’inci sınıf tarım arazilerine sahip Trakya bölgesinde izin verilmemelidir. Trakya bölgesi tarım topraklarının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yürüttüğü ‘Büyükova Projesi’ kapsamına alınarak ‘Tarımsal SİT Alanı’ dokunulmazlığına kavuşturulması sağlanmalıdır.” dedi.

Hırslarınızın parçası olmayı reddediyoruz!

Açıklamaya devam eden “Bizler; hayatımıza değen her bir ağacı, her bir kuşu, her bir yağmur damlasını canımızdan söküp almak üzerine inşa ettiğiniz bu projeye karşıyız, Trakya’mızda termik santral istemiyoruz. Bizler; her türlü zorla, umutlarımızın ve bulutlarımızın üzerine yığmaya çalıştığınız Termik santral kurma hırslarınızın birer parçası olmayı reddediyoruz. Sağlıklı olmanın ilk koşulu sağlıklı bir çevrede yaşamaktır. Kömürle çalışan bir termik santral her yıl binlerce ton tehlikeli hava kirletici maddeyi atmosfere salıyor. Santralin kurulması demek kömürün solunum ve kalp damar sağlığına yaptığı olumsuz etkilerine hayatımız boyunca maruz kalacağımız anlamına geliyor. Böylesi bir sağlıksız geleceği asla kabul etmiyoruz. Saatte 24 bin 376 ton, günde 584 bin 808 ton, yılda 213 milyon 454 bin 920 ton ithal kömür yakacak olan, adı da tepki çekmesin diye 170 Megawatt (MWt) Kapasiteli Kömür Yakıtlı Buhar Üretim Santrali diye yutturulmaya çalışılan, hava kirliliğinin, hastalıkların ve erken ölümlerin artmasına neden olacak, Trakya Ovası’nın, Ergene’nin ortasına, Ulaş’a kurulmaya çalışılan termik santrale izin verilmemelidir.” diye konuştu.

‘Kömürlü Termik Santrale Hayır!’ diyeceğiz

Erkul, açıklamasını “Termik santral için başlatılan ÇED sürecinde halkın sağlıklı bir çevrede insanca yaşaması için; toprağımız, suyumuz ve havamızın temiz kalması için kısacası geleceğimiz için termik santralin kurulmaması için onurlu bir mücadele vererek, termik santralin Trakya Ovası’nın ortasına yapılma kararına karşı durarak insan ve çevre sağlığından yana onurlu bir tavır sergileyen herkesi kutluyoruz. Ayrıca yaşanan bu gelişme üzerine hukuksal mücadele başlatan başta Ergene Belediyesi’ne, Belediye Başkanımız Sayın Rasim Yüksel’e, Ergene İlçesi’nde çalışma yapan ‘Kömürlü Termik Santrale Hayır Platformu’ üyelerine desteğimiz tamdır ve termik santrali kurdurmamak için halkımız ile birlikte mücadelemiz sürecektir. Bu kapsamda; 26 Mart 2016 Cumartesi günü, Ulaş Düğün Salonu’nda ‘Kömürlü Termik Santrale Hayır!’ diyeceğiz. Bölge milletvekillerimizi, siyasi partilerimizi, belediye başkanlarımızı, meslek örgütlerimizin temsilcilerini ve değerli halkımızı, geleceğimiz için, çocuklarımız için, sağlığımız için, yaşam hakkımız için; yanımızda olmaya davet ediyoruz.” diyerek sonlandırdı.

Editör : Tuğberk Erdem
2107 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu