Güvenlik-İş Sendikası Olarak Yanlışa “Evet!” Diyemeyiz!
reklam
30 Haziran 2016
Güvenlik-İş Sendikası Olarak Yanlışa “Evet!” Diyemeyiz!

Güvenlik-İş Sendikası Olarak Yanlışa “Evet!” Diyemeyiz!

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın açıklamaları sonrasında hayal kırıklığı yaşadıklarını ifade eden Güvenlik-İş Sendikası Tekirdağ İl Temsilcisi Reyhan Pöge, aslında gerçekleştirilmeye çalışılanın taşeron işçilere kadro yerine hak gaspı olduğunu iddia etti.

Konuya ilişkin olarak yazılı bir basın açıklaması yayınlayan Güvenlik-İş Sendikası Tekirdağ İl Temsilcisi Reyhan Pöge “Türk-İş Konfederasyonu’na bağlı Güvenlik ve Savunma İşçileri Sendikası Güvenlik-İş olarak çok büyük çaba ve emeklerle kazandığımız kadro hakkı; Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun ‘Kamu’da taşeron işçilerden bir kişi bile dışarıda kalmayacak, kadroya alıyoruz.’ açıklamasıyla büyük bir coşku meydana getirmiş, ancak Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın açıklaması ile de büyük hüsrana neden olmuştur. Güvenlik-İş Sendikası olarak taşeron işçilerine kadro verilmesi amacıyla hazırlanacak olan yasa tasarısının Maliye Bakanlığı’nca yapılan açıklamalar nezdinde, gerçekleştirilmeye çalışılanın aslında ‘taşeron işçilere kadro yerine hak gaspı’ olduğu ortadadır.” dedi.

Sözleşme değil kadro istiyoruz!

İl Temsilcisi Reyhan Pöge “Maliye Bakanlığı’nca yapılan açıklamalarla birlikte ortaya çıkan ayrıntılar bizlere bir nevi ‘Kamu’da taşeron işçisiyle dalga geçilmeye’ çalışıldığını göstermektedir. Getirilmeye çalışılan yasa tasarısı ile birlikte, geriye dönük hakların ve kıdem tazminatının yok edilmeye çalışıldığı da ortadadır. ‘Taşeron işçiler, haklarından feragat edecektir!’ düşüncesi bile başlı başına düşünülen yasa tasarısının ortaya çıkardığı bir hayal kırıklığıdır. Neticesinde 3 yıllık imzalanması düşünülen sözleşme ile Özel Sözleşmeli Personel statüsünde iş güvencesinden yoksun bir biçimde kamuda çalıştırılmak istenen taşeron işçiler ‘Sözleşme değil kadro’ istemektedirler.” diye konuştu.

‘Ben yaptım olacak’ anlayışı ters

Başkan Pöge “Çalışma hayatını ilgilendiren ve taşeron belası gibi bir sorunu çözmeye çalışan Hükümet yetkilileri; böyle önemli bir konuyu taraflara sormadan, ortak akıla başvurmadan, ‘Ben yaptım olacak’ anlayışı ise Sayın Başbakanımızın sivil toplum kuruluşları ve sendikalar ile ilgili yaptığı açıklamaların tam tersidir. Hani bizlere sorulmadan, uzlaşılmadan çalışma hayatında kararlar verilmeyecekti? Bizlerin kaderi, Maliye Bakanlığı’nda bir takım bürokratların masa başında aldığı kararlara mı kalacak? Ülkemizde Çalışma Bakanlığı denilen kurum ne işe yarar? Çalışma Bakanı’nı ilgilendiren bir konuda, ülkemizin çalışma hayatında geldiği nokta ortadadır.” dedi.

Mevcut düzenden daha kötü olacak

Pöge “Bizler, özel güvenlik görevlileriyiz. Bizler, zaten bir statüye sahibiz. Bizler, 5188 sayılı Özel Güvenlik Görevlileri Kanunu’na tabiyiz ve 4857 sayılı İş Kanunu’na göre işçiyiz. Özel güvenlik görevlileri işçidir ve işçi kalacaktır. Dolayısıyla düzenlenecek ve çalışma hayatında kaosa neden olacak bu statüyü asla ama asla kabul etmiyoruz. Özel sözleşmeli personel statüsüne geçmek isteyen taşeron işçilerine sınav şartının getirilmesi ise tam bir muammadır. Sınavı kazanamayan taşeron işçiler, açıkça işsiz kalacaktır. Bu nasıl güvencedir? Taşeron Tasarısı’nın bu haliyle Meclis’te görüşülmesi sağlıklı değildir. ‘Taşeron işçilere kadro veriliyor’ aldatmacası ile birlikte düzenlemenin yasalaşması halinde yaşanılacak durumun, mevcut düzenden daha kötü bir halde olacağı ortadadır.” diye konuştu.

Kadrolu çalışma hayal olacak

Pöge “Düzenlemenin yasalaşması halinde unutulmamalıdır ki ‘Taşeron Tasarısı’nın sendikaları bitirecek’ bir işlevi de bulunmaktadır. Bizler Türk-İş Konfederasyonu’na bağlı Güvenlik ve Savunma İşçileri Sendikası olarak gerekiyorsa ‘Taşeron Tasarısı’na karşı meydanlara inerek’ hakkımızı arayacağız. Bu düzenlemenin bizi mevcut halimizden daha geriye götüreceğinin bir kez daha altını çiziyoruz. Taşeron işçilerin hakkı ‘kadrolu işçi’ olmaktır. Hakkımız olanı alana kadar, bu zamana kadar olduğu gibi özel güvenlik işçileri ve üyelerimiz için bundan sonra da her türlü mücadeleyi vereceğiz. Güvenlik-İş Sendikası olarak yanlışa ‘Evet!’ diyemeyiz!” dedi. 

Editör : Tuğberk Erdem
1693 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu