Miras Atölyesi Ile Gaziköy Yaşayacak
reklam
01 Temmuz 2016
Miras Atölyesi Ile Gaziköy Yaşayacak

Miras Atölyesi Ile Gaziköy Yaşayacak

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi “Miras Atölyesi 2 Projesi” kapsamında bulunan Gaziköy (Ganos Antik Kenti) Mahallesi, Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından arkeolojik sitten sonra kentsel sit alanı olarak da kabul edildi.

Şarköy İlçesi Gaziköy Mahallesi; Ganos Dağı’nın eteklerinde, Marmara Denizi’nin kıyısında şirin, küçük bir mahalledir.

Helenistik dönemden beri yerleşimin varlığı bilinen kent, en parlak çağını 10’uncu ve 11’inci yüzyılda Bizans Dönemi’nde yaşamıştır. Osmanlıların Trakya’ya geçmesi ile birlikte Anadolu’dan gelen göçmenlerle kentteki Rumlar, Cumhuriyet Dönemi’ne kadar beraber yaşamışlardır. 1912 Depremi’nde büyük yıkıma uğrayan kent, yine 1940’lı yıllardaki yangında da büyük hasar görmüştür. Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 27 Eylül 1994 gün ve 2012 sayılı kararı ile kent “1’inci ve 3’üncü Derece Arkeolojik Sit Alanı” ilan edilmiştir. Ancak yine Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 05 Kasım 1999 gün ve 658 sayılı kararı doğrultusunda 20 Aralık 2012 gün ve 7440 sayılı kararı ile 1’inci derece ilan edilmiş ve iskânın büyük kısmını oluşturan alan 2’nci dereceye dönüştürülmüştür. Gaziköy halkı, arkeolojik sit kısıtına rağmen kentte yaşamaya devam etmiştir. Halkın sit kısıtından kaynaklanan imar sıkıntısını çözmek üzere iskânın bulunduğu 2’nci derecedeki alanın kentsel arkeolojik site dönüştürülmesi çalışmalarına başlanmıştır. 41 adet taşınmazın tescil fişi arkeoloji müzesi ile belediye Kültür Varlıkları Şube Müdürlüğü’nce hazırlanmış ve Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne sunulmuştur. Kurul 13 Nisan 2016 tarihinde konuyu gündemine almış ve kenti kentsel arkeolojik sit alanı olarak değiştirmiştir.

Kültür varlıklarının korunmasındaki hassasiyeti bilinen ve bu eserleri geçmişten günümüze, günümüzden geleceğe aktarılması amacına sahip olan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak “Şarköy İlçesi’nin kültür mirasını en fazla yansıtan mahallelerinde biri de Gaziköy. Biz bu bölgenin kalkınması ve kültür varlıklarının onarılıp korunarak gelecek kuşaklara aktarılabilmesini istiyoruz. Alınan bu kararla tescillenen yapıların restorasyon çalışmaları yapılmaya başlanacak. Bu kararın alınmasında İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Dilşad Ergin başta olmak üzere emeği geçen tüm personelimi tebrik eder, bölgemize hayırlı olmasını dilerim.” dedi.

2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa göre Gaziköy’de bulunan tarihi yapılar ve evlerde basit onarım dahi yapılamazken, karar sonrası vatandaşlar belirlenen tescilli binalar üzerinde aslına sadık kalarak onarım ve mevcut eski temellerin üzerine yöresel mimari ve malzemeler ile yapı yapma hakkına sahip olacak.

Editör : Tuğberk Erdem
2122 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu