Tekirdağ'a, Mülteci Merkezi İstemiyoruz!
reklam
13 Temmuz 2016
Tekirdağ'a, Mülteci Merkezi İstemiyoruz!

Tekirdağ'a, Mülteci Merkezi İstemiyoruz!

Tekirdağ’a yapılması planlanan Mülteci Kabul ve Geri Gönderme Merkezi’ne karşı çıkan CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, merkezin açılması halinde işsizliğin artacağını, sosyal huzurun bozulacağını ve güvenlik sorunlarının yaşanacağını iddia etti

Tekirdağ kent merkezinin tam ortasına yapılması planlanan ve kamuoyunda tartışma konusu olan Mülteci Kabul ve Geri Gönderme Merkezi’ne karşı tepkiler devam ediyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin ve Süleymanpaşa Belediyesi’nin olumsuz görüş belirterek “Yapılması sakıncalı” görüşüne rağmen Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Hükümeti tarafından ısrarla yapılmasının planlandığı iddia edilen merkeze bir tepki de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Üyesi Emre Köprülü’den geldi.

Büyükşehir Meclisi teklifi reddetti

Başbakan Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü “Tekirdağ Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın Mülteci Kabul ve Geri Gönderme Merkezi ve 112 Acil Çağrı Merkezi amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Plan teklifi; 07.12.2015 tarih ve 11083 sayılı yazısıyla Tekirdağ Büyükşehir Belediye’sine sunulmuştur. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı teklifi 08.12.2015 tarih ve E19671 sayılı yazıyla, öncelikle Süleymanpaşa Belediye Meclisi’nde görüşülmek üzere iade edilmiştir. 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı teklifi, 07.12.2015 tarihli yazıyla Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunulmuş ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 13.01.2016 tarih ve 109 sayılı kararıyla (Mülteci Kabul ve Geri Gönderme Merkezi’nin reddi ve 112 çağrı merkezinin kabulü şeklinde) değiştirilerek onaylanmıştır. Kesinleşen Nazım İmar Planı 23.02.2016 tarih ve E.5934 sayılı yazıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne, 23.02.2016 tarih ve E.5933 sayılı yazıyla Süleymanpaşa Belediyesi’ne, 24. 02. 2016 tarih ve E 6004 sayılı yazıyla Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na dağıtımı yapılmıştır.” dedi.

Bakanlık yapılmasına onay verdi

Köprülü, önergesinde “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü’nce 18.04.2016 tarihinde Resmi Kurum Alanı (Mülteci Kabul ve Geri Gönderme Merkezi) ve Resmi Kurum Alanı (112 Acil Çağrı Merkezi) amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı onaylanmıştır. Bakanlıkça onaylanan imar planları, 18.04.2016 tarih ve E.6221 sayılı yazıyla bilgi amaçlı Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilmiştir. Bu bilgi yazısının ardından, 16.05.2016 tarih ve E.15012 sayılı yazıyla; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıya çıkan plana, kendi görüşlerine aykırı olarak yapılan düzenlemeye Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi itiraz etmiştir. İlk etapta 400 kişilik olacağı belirtilen Mülteci Kabul ve Geri Gönderme Merkezi’nin, resmi olarak kaç kişilik olacağı yetkililer tarafından açıklanmamıştır.” ifadelerini kullandı.

Yapılması konusundaki ısrar manidardır

Köprülü “Gelişmekte olan bir kentin tam merkezine yapılması planlanan bu Mülteci Kampı’nın Büyükşehir ve ilçe belediyesinin; istenilen yerin uygun olmadığı, şehrin ortasında kaldığı ve ilerleyen yıllarda da yeni yapılaşmasının tam ortasında kalacağı konusunda uyarıda bulunmalarına rağmen ısrarla yapılmak istenmesi, Tekirdağ kamuoyu tarafından tepkiyle karşılanmaktadır. Ayrıca, AKP hükümeti tarafından bir oldubittiye getirilmek istenen bu Mülteci Kabul Merkezi faaliyete geçirilecek olursa; Tekirdağ ilinde işsizliğin artmasına, sosyal huzurun bozulmasına, ağır hasarlar verebilecek güvenlik sorunlarına yol açacaktır. Büyükşehir Belediyesi dâhil olmak üzere, Tekirdağ ili sınırları içinde bulunan belediyelerin tümünde; Cumhuriyet Halk Partili Belediye Başkanları’nın yetkili olduğu göz önüne alındığında, Mülteci Kabul ve Geri Gönderme Merkezi yapılmasının ısrarı ayrıca manidardır.” dedi.

Sorularını birbiri ardına sıraladı

Konuyu Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle TBMM gündemine taşıyan Köprülü, önergesinde şu sorulara yer verdi:

1-Avrupa Birliği ile imzalanan “Geri Kabul Anlaşması” üzerine açılması planlanan Mülteci Kabul ve Geri Gönderme Merkezleri’nin yerleri hangi kriterlere göre seçilmektedir?

2-Planlanan bu Mülteci Merkezi’nin Tekirdağ’a yapılmasının amacı nedir? Hangi ölçülere göre Tekirdağ ilindeki adı geçen yer seçilmiştir?

3-Tekirdağ Büyükşehir ve Süleymanpaşa İlçe Belediyesi’nin tüm olumsuz görüşlerine rağmen, Mülteci Kabul Merkezi’nin ısrarla yapılmak istenmesinin amacı nedir?

4-Yapılmak istenen Mülteci Merkezi ile ilgili olarak Süleymanpaşa Belediyesi sınırları içinde yaşayan vatandaşlarımızın görüşü alınmış mıdır?

5-İlk etapta 400 kişilik olacağı belirtilen Mülteci Kabul ve Geri Gönderme Merkezi’nin, resmi olarak kaç kişilik olacağı açıklanmamıştır. Planlanan bu sayı nedir?

6-Yapılması planlanan ve Tekirdağ kamuoyunda büyük bir tedirginliğe yol açan bu merkezin işsizliğin artmasına, sosyal huzurun bozulmasına, ağır hasarlar verebilecek güvenlik sorunlarına yol açması öngörüsüne katılıyor musunuz? Bu durumla ilgili bir çalışma yapılmış mıdır?

7-Demografik yapıyı bozacağı ve güvenlik endişesiyle kentlerdeki mülteci kampı yapılmasına karşı çıkan halka rağmen planlanan Mülteci Kabul ve Geri Gönderme Merkezleri, Avrupa Birliği ile 3 milyar avro karşılığında imzalanan Geri Kabul Anlaşması sonucunda ortaya çıkmıştır. Söz konusu 3 milyar avro; Avrupa Birliği tarafından Türkiye’ye ödenmiş midir? Ödendi ise hangi tarihte, hangi kuruma ödenmiştir? Ödenmedi ise gecikmenin sebebi nedir?

Editör : Tuğberk Erdem
2008 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu