“Komşunun İftarı” Işıklar Mahallesi'nde Kuruldu
reklam
14 Temmuz 2016
“Komşunun İftarı” Işıklar Mahallesi'nde Kuruldu

“Komşunun İftarı” Işıklar Mahallesi'nde Kuruldu

Tekirdağ Işıklar Mahallesi’nden mübadele yıllarında Yunanistan’ın Selanik İli’ne gidip orada Yeni Rodosto (Yeni Tekirdağ)’yu kuran Rum mübadillerin 2’nci ve 3’üncü kuşak torunları, atalarının yaşadıkları topraklarda düzenlenen iftar programına katıld

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile Selanikliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin ortak girişimleriyle Tekirdağ’ın Işıklar Mahallesi’nde düzenlenen “Komşunun İftarı” programı, vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü. Her iki ülkede yaşayan vatandaşlar, “Komşunun İftarı” programı ile aynı sofrayı paylaşmanın mutluluğunu yaşadılar. İftar öncesi tarihi Rum evlerini gezen, eski fotoğraflara bakan ve tarihi anıtları inceleyen heyet, atalarının yaşadıkları topraklarda duygusal anlar yaşadılar.

Işıklar’ı “Vatan” olarak anlatıyorlardı

Işıklar Mahallesi’nde olmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden konuk heyet, dedeleri ile aynı toprağa ayak bastıkları için sonsuz mutluluk duyduklarını söylediler. Yaşadıkları farklı duyguları da dile getiren konuklar “O zamanlardan bize geleneksel el işlemeleri ve birçok hikâye kaldı. Şu an burada olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Atalarımızın duydukları sevgi o kadar büyüktü ki; burayı Işıklar Mahallesi olarak değil, vatan olarak anıyorlardı. Biz de bu güzel anılarla büyüdük. Bugün burada, bize anlatılanların ne kadar doğru olduğunu görüyoruz. O kadar sıcak karşılandık ki bir yanımızın buraya ait olduğunu tüm hücrelerimizle hissettik. Ata topraklarında, iki kültürün tekrar bir araya gelmesi çok büyük bir başarı. Atalarımızdan burası için hep güzel şeyler duyduk. Yöre halkı ile hep dostluk içinde yaşadıklarını gıpta ile anlattılar. Bugün burada görüyoruz ki bize gösterilmeye çalışılan değil, atalarımız tarafından anlatılan dostluk gerçekmiş.” dediler.

Çok büyük bir organizasyon

Gerçekleştirilen organizasyonun beklediklerinden çok daha büyük olduğunu ifade eden konuklar “Bugün burada olmaktan dolayı oldukça duygusal anlar yaşıyoruz ve olabildiğince gururluyuz. Ata topraklarında olmak, anlatılması zor bir duygu. Dedelerimizin, ninelerimizin anlattıkları hikâyelerin, şu an içinde gibiyiz. Sanki şu an bizimle birlikteler. Düzenlenen organizasyona hayran kalmamak elde değil. Bu kadar büyük bir organizasyon olacağını düşünmüyorduk. Mutlaka tekrarlanmasını ve bu sıcak ilişkilerin devam etmesini istiyoruz. Işıklar Mahallesi sakinlerini de ülkemizde misafir etmeyi çok isteriz. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve burada bizi karşılayan, güler yüz gösteren herkese teşekkür ederiz.” diye konuştular.

Dualar, iki dilde birden edildi

Ziyaret sonrasında mahalle meydanındaki kahvehaneye gelerek köyün yaş almışları ile bir araya gelen konuklar, fotoğraf albümleri ve geçmişe ait anılarla ortak geçmişlerini yâd ettiler. Sohbet sonrası uçurulan barış güvercinleri ile de tüm dünya için barış dilediler. Ata topraklarını gezerek mahalle sakinlerinden bilgi alan konuklar meydanda kurulan masalarda Işıklar halkı ile iftar yaptılar. Yöresel yemeklerin yapılarak sunulduğu programda, kültürler arası benzerlikler anlatıldı. Yemek sonrası her iki dilde edilen dua ile birlik ve beraberlik mesajı verildi.

Anlamlı etkinliklerimiz devam edecek

Gerçekleştirilen iftar programı sonrasında açıklamalarda bulunan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak “20’nci yüzyılın en büyük nüfus hareketleri, Lozan Anlaşması’ndan sonra başladı. 1 milyon Ortodoks Hristiyan Türkiye’den Yunanistan’a, 500 bin Türk de buraya geldiler. 93 yıl sonra Işıklar Köyü’nden giden ve Yeni Rodosto’yu kuran mübadillerin torunları ile bir araya geliyoruz. Burada konuklarımızla ortak gelenek göreneklerimizi, yemeklerimizi ve anılarımızı paylaşıyoruz. Bizler, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak böyle anlamlı etkinliklerin yanında olmaya devam edeceğiz.” dedi.

Yemek sonrası Selanikliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Olcay Ceylan, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ve Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak günün anlamını belirten konuşmalar yaptılar.

Editör : Tuğberk Erdem
1908 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu