Çorlu, Modern Mezbahasına Kavuştu
reklam
08 Kasım 2016
Çorlu, Modern Mezbahasına Kavuştu

Çorlu, Modern Mezbahasına Kavuştu

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Gıda Kontrol ve Mezbahalar Şube Müdürlüğü tarafından 1,5 milyar TL’ye modernizasyonu tamamlanan Çorlu Mezbahası’nın açılış töreni, geniş çaplı bir katılımla gerçekleştirildi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından modernizasyonu tamamlanan Çorlu Mezbahası’nın açılış töreni, saygı duruşuna müteakiben okunan İstiklal Marşı ile başladı. Açılış törenine; Çorlu Kaymakamı Levent Kılınç, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Marmara Ereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Prof. Dr. Tamer Dodurka ve M. Zeki Gürcün, daire başkanları, şube müdürleri, basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Modernizasyonu, 1,5 milyar TL’ye tamamlandı

Açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka “Çorlu’daki ilk mezbaha; 1920’li yıllarda, şu anki hal binasının karşısındaki alanda, eski bir okul binası mezbahaya çevrilerek hizmet vermeye başlamıştır. Aynı yerde 60 yıl hizmet veren mezbaha, 1986 yılında Çorlu Belediyesi’nce yaptırılan bu binaya taşınmış ve ilimiz büyükşehir olduktan sonra Büyükşehir Yasası gereğince il genelindeki bütün mezbahalar gibi Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiştir. Büyükşehir Belediyesi olarak göreve geldiğimizde Tekirdağ ilindeki mezbahaların durumu iyi değildi. Hatta bazıları bırakın gıda güvenliğine katkıda bulunmak, gıda güvenliğini tehdit eder boyuttaydı. İçlerinden sadece Şarköy İlçemizdeki mezbahanın, hijyenik alt yapısıyla çağın gereklerine uygun olduğunu tespit ettik. Sadece çevresel eksiklikleri olan mezbahamızın eksiklerini, hızlı bir şekilde tamamladık. Karacakılavuz ve Marmara Ereğlisi mezbahalarımızı kapatmak zorunda kaldık. Hayrabolu ve Süleymanpaşa’daki mezbahalarımız ise özel firmalar tarafından işletiliyor. Firmalara yapılması gerekenleri bildirdik ve gerekenler yapıldı. Çorlu İlçemizdeki mezbahamızda ise geçen yıl yaptığımız denetlemeler sonucu mezbahamızın Çorlu’ya yakışmadığına karar verdik ve bu tesisin modernize edileceği sözünü verdik. Mezbahamızın Çorlu’ya yakışır bir içimde yapılması için hiçbir masraftan kaçınılmaması için yetki veren Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı’mıza bir Çorlulu olarak çok teşekkür ediyorum. Bu modernizasyon yapılmasaydı, Bakanlık tarafından yönetmelik gereği kapatılmak zorunda kalacaktı. Burada, yılda 2 bin büyükbaş, 4 bin küçükbaş hayvan kesimi yapılıyor. Ergene ve Marmara Ereğlisi’nden de kesim talepleri alıyoruz. İnanıyorum ki bu modernizasyondan sonra İstanbul’un batı kesimlerinden de kesim talepleri alacağız. Mezbahalarımız gıda güvenliği bakımından çok önemliler. Mezbahamızda çatı, zemin, duvar, duşlar, klimalar, tuvaletler, pencere ve kapılar, soğuk hava depoları, tüm alet ve ekipmanlar, asansör sistemleri baştan aşağı yenilendi. İlave kazan ve makineler alındı. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için ayrı devirme kabinleri ve cihazlar alındı. Sakatat yerleri ayrı soğutma odalarına alındı. Ayrıca etler hijyenik zincirin bozulmaması ve dış etkilerden korunması için körüklü bir nakil sistemiyle araçlara taşınması sağlanacak. Tüm ekipmanları ile çevre düzenlemeleri ile mezbahamıza 1,5 milyar lira harcandı. Sağlığımız için yapılan bu harcamalar asla fazla sayılmamalıdır. Biliyorsunuz insanlardaki bulaşıcı hastalıkların önemli bir bölümü, hayvanlardan geçiyor. Yine insanlardaki gıda kaynaklı zehirlenmelerin 4’te 3’ü hayvansal gıdalardan kaynaklanması nedeniyle, bu tesisler büyük önem arz ediyor.” dedi.

Ekilmedik, tek karış toprak kalmasın

Sanayinin tarımla bir arada olduğu Çorlu İlçesi’nin öneminden bahseden Prof. Dr. Dodurka “Tarımla sanayimizi mezbaha modelinde olduğu gibi buluşturmalıyız. Tarım ve sanayi buluşması için önerim var. Her fabrikamız kendi alanları içerisinde birer sera oluşturursa, dikey tarım anlamında tarıma destek olabilirler. Fabrika alanları yetersizse, civardaki kırsal mahallelerde ve köylülerimizle birlikte yapabilirler. Ayrıca sanayi ürünü kadar yüksek katma değeri olan lavanta ve nane gibi tıbbi aromatik bitki yetiştirme işine girebilirler. Yeter ki tarımsal arazi alanı gittikçe kaybolan ilçemizde, ekilmedik tek karış toprak kalmasın. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak her türlü katkıyı yapmaya hazırız. Ben bu mezbahanın modernizasyonunda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diyerek, sözlerini noktaladı.

Emeği geçen herkese teşekkürler

Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka’nın ardından konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca “İlimiz, tarım ve gıda anlamında çok güzel ve verimli bir memleket. Hayvancılık faktörü de her geçen gün gelişiyor. İlimizde yaklaşık 142 bin büyükbaş, 320 bin de küçükbaş hayvanımız var. Süt üretiminin yanı sıra besiciliğin de büyük payının olduğu ilimizde bu sektörün hijyenik kurallara uygun olarak devam etmesi, böyle modern mezbahalarla mümkündür. Tekirdağ Büyükşehir Belediyemiz ile İl Müdürlüğümüz sorumluluk konularımız dâhilinde sürekli görüşüyoruz. Tarıma ve tarımsal sanayiye verdiği destekten dolayı Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı’na teşekkür ediyorum. Taleplerimizi sistemli bir şekilde sonuca ulaştırdığı için Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin her kademesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, bugün burada açılışını yaptığımız mezbahanın hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Her aşamasında ben de bulundum

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca’nın ardından kürsüye davet edilen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise “Mezbahamızın modernize edilmesindeki her aşamada, ben de bulundum. İlk önce çok eski ve bakımsız halde görünen mezbaha, hızla yenilenmeye başladı. Tekirdağ, tarım ve hayvancılıkta ülkenin lideri durumunda. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak ana hedeflerimizden biri de Malkara Çavulköy’de Türkiye’nin sayılı et kombinelerinden birini Tekirdağ’a kazandırmak. Bütün bu çalışmaların içerisinde bize verdiği desteklerden dolayı Tarım İl Müdürü’müze çok teşekkür ediyorum. Önümüzdeki hafta yine Çorlu’da TekPark tarafından satın alınan 5 adet büyük otobüsün tanıtımını yapmak üzere bir araya geleceğiz. Adnan Doğu ve Çamlıbel Caddelerinin prestij caddesi olarak kazandırılması için çalışmalarımız sürüyor. 11 ilçemizde sürdürdüğümüz projelerimiz hızla devam ediyor. Bir yandan projelerimizi başlatırken, bir yandan biten projelerimizin açılışlarını gerçekleştiriyoruz. ‘Tekirdağ, her şeyin en iyisine layık’ düşüncesi ile kalan 32 ay boyunca hizmetlerimizle vatandaşlarımızın yanında olacağız. Bu tesisin açılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek, hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

Çorlu, her şeyin en iyisine layık

Açılış töreninde, Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç da bir konuşma yaptı. Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç “Çorlu İlçemize kazandırılan mezbahamızı, açılış öncesinde gezdik. Çorlu, modernizasyon sonrası her haliyle donanımlı bir mezbahaya kavuşmuş oldu. İlçemiz, her şeyin en iyisine layık diyerek, modernizasyonun gerçekleşmesinde başta Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’a ve emeği geçen herkese teşekkür ederim. Hayvancılığın gelişmesi, kaçak kesimin engellenmesi ve etlerin hijyenik koşullarda saklanması için büyük önem taşıyan bu tesisin, hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi ve tesis gezilerek yetkililerden bilgiler alındı.

Editör : Tuğberk Erdem
1984 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu