Taksitlendirmede Son Gün 31 Ekim
reklam
08 Kasım 2016
Taksitlendirmede Son Gün 31 Ekim

Taksitlendirmede Son Gün 31 Ekim

“Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun”, 19 Ağustos 2016 tarihinde yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren kanunun ardından Tekirdağ Vergi Dairesi tarafından kamuoyunu bilgilendirici bir açıklama yapıldı.

Kurum tarafından yapılan yazılı basın açıklamasında “6736 sayılı ‘Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun’, 19 Ağustos 2016 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yapılandırma Kanunu ile vatandaşlarımızın kamuya olan borç yükü azalacak, borçlar taksitler halinde ödenebilecek, vergi ihtilafları sonlandırılacak, devam eden vergi incelemeleri için kanundan yararlanılabilecek, geçmiş yıl beyanları artırılarak vergi incelemesine muhatap olunmayacak, daha önce unutulmuş, eksik beyan edilmiş vergiler için pişmanlık beyanı yapılabilecek, işletme kayıtları gerçek duruma uygun hale getirilecek ve yurt içi ve yurt dışındaki bazı varlıklar milli ekonomiye kazandırılacak. Bu kadar çeşitli alanlarda düzenleme yapan ve toplumun her kesimine hitap eden kanunu vatandaşlarımıza anlatmak, azami seviyede yararlanılmasını sağlamak amacıyla gerekli tanıtım faaliyetleri başlatılmıştır. Başkanlık/Defterdarlık olarak tüm personelimiz ile kanunu anlatmak ve uygulamak üzere hazır bulunuyoruz. Kapsama girip de ‘Ben bu kanunu duymadım!’ diyen bir vatandaşımızın kalmasını istemiyoruz.” denildi.

Borçlara ödeme kolaylığı getiriliyor

6736 sayılı Yapılandırma Kanunu, kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı getiriyor. Kapsam dâhilinde Vergi Daireleri’ne ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların faizi Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranında yani üçte iki oranında azaltılıyor. Vergi aslına bağlı cezalar da tamamen siliniyor. Ayrıca usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında da indirim yapılıyor. Bununla birlikte borcun peşin ödenmesi halinde tekrar indirim yapılıyor ve Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutarın yarısından vazgeçiliyor. Borçlar, 18 taksitte 36 ay sürede ödenebiliyor. Taksitlere, bugün için uygulanan faizin çok altında bir oranda katsayı uygulanıyor. Kanun kapsamında vatandaşlar, kamuya olan borçlarını kanunun sunduğu imkânlardan yararlanmak suretiyle yapılandırabilecek ve ekonomik faaliyetlerini daha kolay yürütebilecek. Tüm vergiler, gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, KDV, ÖTV gibi ne kadar vergi varsa bu kanuna göre yapılandırılabilecek. Ayrıca çok sayıda vatandaşımızı ilgilendiren trafik, nüfus, seçim, askerlik para cezaları, karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalar da kanun kapsamda yapılandırılabilecek. Kredi Yurtlar Kurumu (YURT-KUR) üzerinden öğrenim kredisi alan öğrencilerin kuruma olan öğrenim ve katkı kredisi borçları ile ecrimisil borçları da bu kanuna göre yapılandırılarak ödenebilecek. Motorlu taşıtlar vergisi borcunu yapılandıran araç sahipleri, taksitlerini ödediği sürece fenni muayenelerini yaptırabilecekler.

18 aya kadar taksit yapılabiliyor

Yapılandırma hükümlerinden yararlanmak isteyenlerin, 31 Ekim 2016 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekiyor. Başvurular bizzat vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın www.gib.gov.tr adresi üzerinden internet aracılığı ile yapılabilecek. Başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerinden biri tercih edilecek. Yapılandırılan tutarlar 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri ile ödenebilecek. Taksitler 2 ayda bir ödemeli olacak. Peşin veya ilk taksit ödemelerinin Kasım 2016 ayında yapılması gerekiyor. Peşin ödemeler teşvik ediliyor. Kanun kapsamında yapılandırılan alacakların peşin ödenmesini teşvik etmek için ödemeler peşin yapıldığı takdirde, kanun hükümlerine göre hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından ayrıca yüzde 50 indirim yapılacak.

İlk 2 taksit zamanında ödenmeli

Kanundan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de taksitle ödemeyi tercih etmişlerse ilk 2 taksitin süresinde ödenmesi. İlk 2 taksiti ödemeyenler, kanunun getirdiği imkânlardan yararlanamıyor. Bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılmasına yönelik de düzenleme yapıldı. Kanunla, gerek yurt içindeki gerekse yurt dışındaki varlıkların her hangi bir vergi ödemeden milli ekonomiye kazandırılmasına imkân sağlandı. Yurt dışındaki varlıklar yılsonuna kadar Türkiye’ye getirilebilecek, yurt içindeki varlıklar da yine yılsonuna kadar işletme kayıtlarına alınabilecek. Bu kapsamda yapılan işlemler, dönem kazancının tespitinde dikkate alınmayacak. Varlıkların işletmeden çekilmesi kar dağıtımı sayılmayacak. Yurt dışından getirilen varlıklar ile yurt içinde olup defterlere kaydedilen varlıklar nedeniyle, vergi incelemesi ve tarhiyatı, herhangi bir araştırma, inceleme, soruşturma ve kovuşturma yapılmayacak.

Yetkililer, toplumun her kesimini ilgilendirebilecek nitelikte bir kanun olan Yapılandırma Kanunu’ndan yararlanmak için bir an önce başvuruların yapılması ve imkânlar dâhilinde peşin ödemelerin seçilmesinde yarar olduğunu vurguladılar.

Editör : Tuğberk Erdem
1720 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu