Çorlu Devlet Hastanesi, Araştırma Hastanesi'ne Dönüştürülmeli!
reklam
08 Kasım 2016
Çorlu Devlet Hastanesi, Araştırma Hastanesi'ne Dönüştürülmeli!

Çorlu Devlet Hastanesi, Araştırma Hastanesi'ne Dönüştürülmeli!

Çorlu Devlet Hastanesi’nin II’nci basamak sağlık kurumu statüsünde olmasından dolayı yapılabilecek birçok işlemin yapılamadığını belirten CHP Tekirdağ Milletvekili Köprülü, hastanenin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne dönüştürülmesi gerektiğini söyled

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Üyesi Emre Köprülü, Çorlu Devlet Hastanesi’nin “II’nci Basamak Sağlık Kurumu” statüsünde olmasından dolayı yapılabilecek birçok işlemin prosedürün izin vermemesi nedeniyle yapılamadığını belirterek, Çorlu Devlet Hastanesi’nin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı.

Hastaların tedavileri eksik kalıyor

Çorlu’nun sanayi kuruluşlarının varlığı ile Trakya’nın en gelişmiş ilçesi olmakla birlikte, 250 bini geçen nüfusu ile de ülkedeki birçok ilden daha fazla nüfusa sahip bir ilçe konumunda bulunduğunu kaydeden Köprülü, ilçede artan nüfusa karşı sağlık hizmetlerindeki sunumun gelişmemesinin büyük bir sorun olduğunu belirtti. Konuyu Sağlık Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi ile gündeme getiren Köprülü, “II’nci Basamak Sağlık Kurumu konumunda hizmet veren Çorlu Devlet Hastanesi, tüm yenileme çalışmalarına karşın artan nüfusun taleplerini karşılamakta güçlük çekmektedir. Özellikle 25 Mart 2013’te yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile Türkiye’deki tüm Devlet Hastaneleri’yle birlikte bazı işlemlerin mevcut mevzuat gereği yapılamamasından ve birçok malzemenin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaması nedeniyle hastaların tedavilerinin eksik kalmasına ve mağduriyetine sebep olmaktadır.” dedi.

Özel eğitilmiş hekim var, işlem yapamıyor

Çorlu’da eğitim ve araştırma hastanesi bulunmaması nedeniyle yapılamayan operasyonlara bir örnek vererek devam eden Köprülü “Operasyonun çok yüksek riskli olarak kabul edildiği bazı durumlarda aort kapağı hastalığı tedavisinde (ileri yaş, kronik akciğer hastalığı, uzun süreli genel anesteziyi tolere edemeyecek hastalarda), kasık atar damarından girerek aort kapağını yenisi ile değiştirilmesi mümkündür. Bu tedavi Türkiye’nin değişik yerlerinde başarı ile uygulanmaktadır. Çorlu Devlet Hastanesi’nde bu konuda özel eğitim almış ve dünya tıp literatürüne katkıda bulunmuş bir hekim bulunmasına rağmen bu işlem, hastanenin III’üncü Basamak Sağlık Kuruluşu olmaması nedeni ile gerçekleştirilememektedir.” diye konuştu.

Tedavi süreleri ve riski artıyor

II’nci Basamak Sağlık Kuruluşları’nda, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hizmeti’nin 61 seansa kadar verilmekte olduğunu belirten Köprülü, 61 seans üzeri hizmetler için hastaların Üniversite ya da Eğitim ve Araştırma Hastaneleri’ne gönderilmek zorunda kalındığını dile getirdi. 0-18 yaş arası işitme kaybı olan hastaların III’üncü Basamak Sağlık Kuruluşu’na yönlendirildiğini hatırlatan Köprülü, hastaların ameliyatsız ya da daha küçük bir ameliyatla tedavi edilebilecek sağlık problemlerinin Çorlu Devlet Hastanesi’nin III’üncü Basamak Sağlık Kuruluşu olmamasından ötürü daha uzun ya da operatif riski daha yüksek işlemler ile tedavi edilmek durumunda kaldığını ifade etti.

Neden dönüştürmüyorsunuz?

Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Köprülü, şu sorulara yanıt istedi:

-Tüm olanaklarına rağmen, II’nci Basamak Sağlık Kuruluşu statüsünde bulunduğu için yapılabilecek birçok işlemi yapamayan Çorlu Devlet Hastanesi, neden Araştırma ve Eğitim Hastanesi’ne dönüştürülmemektedir?

-Trakya’nın merkezi konumunda bulunan ve ülkemizin hemen hemen her bölgesinden içgöçün yoğun şekilde devam ettiği Çorlu’da, var olan Devlet Hastanesi’nin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne dönüştürülmesinin karşısında ne tür engeller vardır?

-Nüfusun ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çeken mevcut hastanenin yetersizliği konusunda bir çözüm planınız var mıdır? Bununla ilgili çalışmalarınız nelerdir?

Editör : Tuğberk Erdem
2026 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu