Termik Santral Tehlikesine Karşı Geleceğimiz Ne Olacak?
reklam
05 Ocak 2017
Termik Santral Tehlikesine Karşı Geleceğimiz Ne Olacak?

Termik Santral Tehlikesine Karşı Geleceğimiz Ne Olacak?

Saray Belediyesi, Saray Kent Konseyi ve Saray Doğayı Koruma Derneği tarafından düzenlenen “Termik Santral Tehlikesine Karşı Trakya’nın Geleceği” adlı konferans, NKÜ Saray Meslek Yüksek Okulu eski hizmet binası konferans salonunda gerçekleştirildi.

Saray Belediyesi, Saray Kent Konseyi ve Saray Doğayı Koruma Derneği tarafından 22 Aralık 2016 Perşembe günü saat 15.30’da gerçekleştirilen konferansa; Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Prof. Dr. Halim Orta ve Hakan Dedeoğlu konuşmacı olarak katıldılar. Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Saray Meslek Yüksek Okulu (Saray MYO) eski hizmet binası konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya; Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Saray Belediye Başkan Yardımcıları Arif Naci Öngören ve Dilaver Perçin, Saray Kent Konseyi Başkanı Mehmet Bilecen, Saray Doğayı Koruma Derneği Yöneticileri, Doğal Yaşamı Koruma (DAYKO) Vakfı Temsilcileri, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katılım gösterdi. Katılımcılara; Trakya’nın güvenliği, termik santralin doğuracağı kötü sonuçlar ve termik santral hakkında doğru bilinen yanlışlar ana başlıkları altında ayrıntılı açıklamalarda bulunuldu.

Termik santral kurulursa, geri dönüşü olmaz!

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren ve Marmara’nın akciğerleri olan Kuzey Ormanları’na yakın bir bölgeye yapılması planlanan termik santrallerin geri dönülemez sonuçlara neden olacağını vurgulayan Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban “Trakya’mız, bugüne dek çok değişik tehditlerle, saldırılarla ve yıkımlarla karşı karşıya kaldı. Birçoğunda püskürtmeyi halkın meşru desteğiyle başardığımız bu saldırılardan bazılarında da, doğanın yıkımıyla sonuçlanan üzücü gerçeklerle karşı karşıya kaldık. Bugün önümüzde duran termik santral tehdidi, karşı karşıya kaldığımız en büyük tehditlerden biri olarak gözüküyor. Marmara Bölgesi’nin akciğeri olan Kuzey Ormanları’nın neredeyse içinde olan alanlarımıza termik santral kurulması, geri döndürülemeyecek sonuçlara neden olacaktır. Trakya’daki tüm belediye başkanları olarak, bu felaketin farkındayız. Birlikte hareket ederek bu yanlıştan dönülmesi için, halkımızın da desteğiyle mücadelemizi yükselteceğiz. Trakya’nın insanı, üstüne düşecek olan kara bulutları değil tertemiz gökyüzünü istiyor. Trakya’nın çiftçisi, asit yağmurlarını değil yüzyıllardan beri tertemiz esen rüzgârını, tertemiz yağan yağmurunu hak ediyor. Trakya’nın böyle bir felaketten dönmesi için neler yapılacağını tartışacağız. Bu toplantı, basit bir itiraz olsun diye yapılan bir etkinlik değildir. Elbette ülkemizin enerjiye de ihtiyacı var. Ancak temiz sürdürülebilir enerjiyi kullanmak dururken, Avrupa’nın artık çöp enerji olarak görülen termik nükleer santral gibi ilkel enerji kaynaklarını Trakya’da, ülkemizde istemiyoruz.” dedi.

Termik santral, Trakya açısından felaket olur

Saray Doğayı Koruma Derneği adına söz alan ve bugüne kadar bölgede yapılmak istenen termik santral girişimlerine karşı mücadele pratiklerinden bahseden Avukat Raif Dedeoğlu, doğa adına bütün kazanımların günümüzde hiçe sayıldığını belirtti. Kömürle çalışan santrallerle ilgili olarak dünyadan çeşitli örnekler veren Raif Dedeoğlu, uygar ülkelerin tamamen sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiği günümüz dünyasında termik santrallerin verimli değil ilkel olduğunu ve sanıldığının aksine pahalı bir yöntemle çalıştığını dile getirdi. Dedeoğlu, daha fazla yok edilmesini engellemeye çalıştıkları Trakya açısından termik santrallerin gerçekten felaket olacağını dile getirdi.

Termik santrale, asla izin vermeyeceğiz

Avukat Raif Dedeoğlu’nun ardından kürsüye çıkan ve konuşmasına ülkede artan terör olaylarından dolayı duyduğu üzüntüyü belirterek başlayan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak “Biz bunu hak etmiyoruz, Türkiye bunu hak etmiyor.  Ülkemiz güçlü bir ülkedir ve mutlaka terörün üstesinden gelecektir. Bundan, hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Saray, çevresel yönden en değer verdiğimiz ilçelerin başında geliyor. Ve biz buraya ciddi boyutlarda yatırımlar yapacağız. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki ilçeye yaptığımız en büyük yatırım, Belediye Başkanı’mızın da desteğiyle Saray’a doğalgazı getirmek oldu. Ama biz kömür dumanından kurtulmak için uğraştıkça, birileri de daha beterini getirmeye çalışıyorlar. Bir sabah uyanıyoruz, Çerkezköy ve Vize tarafında termik santral yapılacağını duyuyoruz. Biz bunu haber alır almaz, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak yasal süre içerisinde itirazımızı yaptık. Onun dışında sonuç alamazsak mahkemeye başvuracağız. Onlar termik santral konusunda ısrarcıysa biz de bu konuda ısrarcıyız. Şu anda bu toplantıları kapalı salonlarda yapıyoruz. Eğer yanlışta ısrar edilirse, yarın öbür gün meydanlara çıkacağız ve kol kola engel olacağız. Trakya’ya ve şehrimize termik santral yapılmama kararına kadar itirazlarımızı sürdüreceğiz, eylemlerimizi yapmaya devam edeceğiz. Trakya’da tabiatın verdiği her türlü güzellik var. Bu güzelliklerin hiç bir zaman termik santraller tarafından yok edilmesini istemiyoruz. Bu durumu kabul etmiyoruz, buna izin vermeyeceğiz.” diye konuştu.

Çarpık ve kirli sanayileşme, Trakya’yı işgal etti

Sözlerine, Trakya’da çok uzun süreden beri verilen doğa mücadelelerini anlatarak başlayan Hakan Dedeoğlu ise, halkın iradesi ve direnciyle tehlikelerin önüne geçilebileceğini ifade etti. Trakya’nın, yeterince büyüyen ve kirlenen İstanbul’un temiz arka bahçesi olarak kalması gerektiğini vurgulayan Dedeoğlu, İstanbul’un tüm çarpık ve kirli sanayileşmesinin Çorlu, Çerkezköy ve Lüleburgaz gibi ilçelerde olduğu gibi Trakya’yı işgal ettiğine dikkat çekti.

Saray halkı, mutlaka bilinçli olmalı

Konferansta, Prof. Dr. Doğanay Tolunay da bir konuşma yaptı. Sözlerine, Saray üzerine yaptığı incelemelerden bahsederek başlayan Prof. Dr. Doğanay Tolunay, 1996 yılında Saray ve civarında kurulmak istenen termik santrallere karşı verdikleri bilimsel ve meşru mücadeleleri anlattı. Yoğun girişim ve mücadeleler sonucunda engellenen tehlikenin, 2006 yılında yine gündeme geldiğini ve yine doğa savunucuları tarafından önüne geçilebildiğini aktardı. Termik santrallerin olası yıkıcı etkilerini anlatan Tolunay, Saray halkının geleceğini yitirmemesi için mutlaka bilinçli olması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Güneşkaya, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya

Prof. Dr. Halim Orta ise yaptığı konuşmada su kaynaklarının önemine dikkat çekerek, yapılması planlanan termik santrallerin Trakya’daki su kaynaklarını da geri dönüşü mümkün olmayacak bir biçimde yok edeceğinden bahsetti. “Ben yaptım oldu” zihniyetiyle bir iş yapılmasının felaketlere neden olabileceğini söyleyen Orta, bu tehlikenin önüne ancak bilinçli insanların ısrarla bir araya gelerek ve itiraz ederek geçilebileceğinin altını çizdi. Bugüne kadar kirlilik araştırmalarında Ergene Nehri’nin doğuş kaynağı olan Güneşkaya’da hiç inceleme yapma gereği duymadıklarını belirten Halim Orta, durum böyle giderse Güneşkaya’nın bile yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceğini açıkladı.

Son konuşmayı, Başkan Bilecen yaptı

Konferansın kapanış konuşmasını yapan Saray Kent Konseyi Başkanı Mehmet Bilecen, termik santral tehlikesinin altını çizdi ve mücadeleye sonuna kadar devam edeceklerini söyledi. Kavacık’ta gerçekleştirilmek istenen taş ocağı kapasite artırımına karşı mücadele eden, köyüne ve doğasına sahip çıkan Kavacık Muhtarı Osman Çengelli’ye teşekkür eden Bilecen, Muhtar Çengelli’ye plaket takdim etti.

Katılımcılara plaketlerin takdim edilmesinin ardından konferans, toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Editör : Tuğberk Erdem
2600 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu