Tgc: 2017'de, Gazetecilik Yapabilmeyi Umut Ediyoruz!
reklam
05 Ocak 2017
Tgc: 2017'de, Gazetecilik Yapabilmeyi Umut Ediyoruz!

Tgc: 2017'de, Gazetecilik Yapabilmeyi Umut Ediyoruz!

2016 Yılı Basın Raporu’nu açıklayan TGC “2017 yılının; çalışan gazetecilerin sadece yaptıkları haberler nedeniyle sözlü ve fiziksel şiddete uğramadığı, hedef gösterilmediği, gözaltına alınmadığı, tutuklanmadığı bir yıl olmasını diliyoruz.” dedi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada 2017 yılında ‘gazetecilik mesleğinin yapılabilir olmasını ve cezaevindeki 143 gazetecinin tutuksuz yargılanmasını’ beklediklerini açıkladı. TGC Yönetim Kurulu’nun  yaptığı açıklamada  Cumhuriyet tarihi  boyunca siyasi iktidarların medya ile ilişkisinin sorunlu olduğuna bu dönemde de sorunların ağırlaşarak devam ettiğine dikkat çekildi.

Açıklamada “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak hazırladığımız rapora göre 2016 yılında 780 gazetecinin basın kartı iptal edildi, 839 gazeteci yaptıkları haberler nedeniyle açılan davalarda hâkim karşısına çıktı. 189 gazeteci sözlü ve fiziksel saldırıya uğradı. 157 yayın organı kapatıldı. 14 toplumsal olayda ise yayın yasağı kararı verildi. Uluslararası basın meslek örgütlerine göre dünyada hapiste 348 gazeteci bulunuyor. Türkiye ise cezaevindeki 143 gazeteci ile gazetecilerin tutuklu olduğu ülkeler sıralamasında birinci sırada yer alıyor.

2016 yılında Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması’nda Türkiye, 2015’e göre 2 puan daha kaybederek, 180 ülke arasında 151’inci sıraya geriledi. Washington’daki ‘Freedom House’ ise yayınladığı raporda, Türkiye’nin basın özgürlüğü açısından ‘yarı özgür ülke’ konumundan ‘özgür olmayan ülke’ konumuna düşürüldüğünü açıkladı.

Gazetecilerin haber yaptıkları için siyasetçiler tarafından doğrudan hedef seçilmesi, tehdit edilmesi, gözaltına alınması ve tutuklanmaları yurttaşların haber alma hakkı açısından karanlık bir tabloyu ortaya koyuyor. Son olarak  attığı tweetler gerekçe gösterilerek gözaltına alınan Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Ahmet Şık, tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi.

Bu gerçekler ışığında 2017 yılının  halkın haber alma ve bilgi edinme hakkı için çalışan gazetecilerin sadece yaptıkları haberler nedeniyle sözlü ve fiziksel şiddete uğramadığı, hedef gösterilmediği, gözaltına alınmadığı, tutuklanmadığı bir yıl olmasını diliyoruz. Çalışan, çalışamayan ve cezaevinde tutuklu olan tüm meslektaşlarımızın yeni yılını kutluyoruz.” ifadeleri yer aldı.

Editör : Tuğberk Erdem
1753 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu