Yüceer: Çerkezköy'deki Kokunun Nedeni Tehlikeli Atık Mı?
reklam
10 Nisan 2017
Yüceer: Çerkezköy'deki Kokunun Nedeni Tehlikeli Atık Mı?

Yüceer: Çerkezköy'deki Kokunun Nedeni Tehlikeli Atık Mı?

‘İki tanker dolusu kimyasal atığın, Çerkezköy kanalizasyon sistemine döküldüğü’ yönündeki iddialar gündemdeki yerini korurken, etkisini günlerce gösteren ağır kokunun ‘tehlikeli atık’ nedeniyle kaynaklandığı söylemleri halkı paniğe sevk etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) Üyesi Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Çerkezköy’de paniğe neden olan kokunun peşini bırakmıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na yazılı soru önergesi veren Milletvekili Yüceer, Şubat ayı itibariyle ilçeye yayılan ağır kokuların halkı huzursuz ettiğini ifade etti.

KOLEKTİF ARAŞTIRMA SÜRÜYOR

Kokunun nedeni ve bulaşın nasıl gerçekleştiği yönündeki araştırmaların sürdüğünü belirten Yüceer, çalışmaların Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi (TBB), Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürlüğü, Çerkezköy Belediyesi, Çevre Şehircilik Tekirdağ İl Müdürlüğü ve İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü kaydetti. Yüceer, Şehit Dinçer Ersoy İlkokulu’nda eğitimi de durma noktasına getiren ve velileri korkuya sevk eden kokunun nedeninin, ihbar neticesinde ve günler sonra belirlendiğini söyledi.

ATIK, KANALİZASYONA BOŞALTILDI

Bir vatandaşın ‘Kapaklı-Çerkezköy yolu üzerindeki bir benzin istasyonunun yakınlarından, kanalizasyona iki tanker dolusu kimyasal atık döküldüğü’ ihbarında bulunduğunu hatırlatan Yüceer, polisin ‘Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir fabrikanın atık suyunu alan ve bunu arıtma tesisine götürmesi gereken taşeron şirketin, tankerdeki atığı kanalizasyona boşalttığını tespit etiğini’ ifade etti.

TEHLİKELİ ATIK MI?

Savcılığın, insan hayatını hiçe sayan ve çevre katliamına yol açan firma hakkında soruşturma başlattığını kaydeden Yüceer “Marmara Araştırmalar Merkezi (MAM)’ne gönderilen numune sonucuna göre kanalizasyona boşaltılan kimyasalın tehlikeli atık olduğu iddia edilmektedir.” dedi.

MAM’IN RAPORU NE DOĞRULTUDA?

CHP’li Yüceer, Bakan Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-Marmara Araştırmalar Merkezine gönderilen numune sonucu Çerkezköy’ü günlerce etkisi altına alan ve halkı tedirgin eden kokuya neden olan madde nedir? Bu madde iddia edildiği üzere tehlikeli atık mıdır?

-Söz konusu maddenin çevreye ve insan sağlığına yönelik etkileri hakkında araştırma yapılmış mıdır?

-Araştırma yapıldıysa, sonuçları nelerdir? Yapılmamışsa, neden gerek görülmemiştir?

LİSANS ALMIŞ KAÇ KURULUŞ VAR?

-Trakya bölgesinde tehlikeli atıkların taşınması için lisans almış kişi ve kuruluş sayısı kaçtır? Bu kuruluşlara yapılan denetim sayısı kaçtır?

-Ülkemizde atıkların tehlikeli özelliklerden bir ya da bir kaçını içerip içermediğini ölçebilen akredite laboratuvar sayısı kaçtır? Bu sayı yeterli midir?

KESİLEN PARA CEZASI NEDİR?

-Çevre Kanunu’nu ve ilgili mevzuatı ihlal ettikleri için hangi firmalara ne kadar idari para cezası kesilmiştir? Bakanlığınızca uygulanan yaptırımlar nelerdir?

-Tekirdağ’da ve Türkiye’de kaç tesis depoladıkları kimyasal ve tehlikeli maddeleri beyan etmiştir? Bildirilen kimyasal ve tehlikeli atıkların miktarı nedir?

-Son 5 yıl ayrı ayrı belirtilmek üzere tehlikeli kimyasal atık üreten fabrika ve kuruluşlara Bakanlığınızca yapılan denetim sayısı kaçtır?

TAHSİS EDİLEN TAZMİNAT MİKTARI NEDİR?

-Çevre Kanunu’nun 28’inci maddesi 1 ve 2’nci fıkraları gereği çevreyi kirletenler ve çevreye zarar verenlerden sebep oldukları kirlenme ve bozulmadan doğan zararlar nedeniyle tahsil edilen tazminat miktarı ne kadardır?

-Bakanlığınız bünyesinde bu denetimleri yapacak kaç müfettiş ve uzman personel bulunmaktadır?
Editör : Tuğberk Erdem
2614 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu