Kilo Vermek İsteyenler, Kalori Saymaktan Vazgeçsin!
reklam
07 Haziran 2017
Kilo Vermek İsteyenler, Kalori Saymaktan Vazgeçsin!

Kilo Vermek İsteyenler, Kalori Saymaktan Vazgeçsin!

Vücudun görevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için, tüketilen besinlerin önemi büyüktür. Bu besinler sayesinde, vücudun ihtiyaç duyduğu enerji sağlanır. Enerjinin hücrelerde oluşması ve harcanması da “Metabolizma” olarak adlandırılır.

Paketli ürünlerin üzerinde, restoran veya iş yeri menülerinde, yemeklerin yanında, akıllı telefon ve saat uygulamalarında hemen hemen her yerde artık kalori değerleri sıkça karşımıza çıkıyor. Sindirim sisteminde sindirilip kanda emilebilen bütün besinler, vücuda enerji sağlamaktadır. Fakat her besinin sağladığı enerji miktarının aynı olmadığı bilinmelidir.

KALORİ KISITLAMASI İLE ZAYIFLANMAMALI

Vücuda gereken enerjiyi sağlamak için kaloriye ihtiyaç duyulmaktadır. Gerekenin üzerinde enerji alımı şişmanlamaya sebep olurken, ihtiyacın altında kalınması ise zayıflatır. Bu enerji dengesi mutlaka gözetilmelidir. Her kalori aynı değildir ve bu nedenle tüketilen gıdalar önemsenmelidir. Teoride olduğu gibi sadece kalori kısıtlaması yapmakla, gerçekten sağlıklı bir şekilde zayıflanamamaktadır. 200 kalori değerinde bir poğaça ile aynı kaloride yoğurt yemenin vücuda etkileri aynı olmamaktadır.

HER KALORİ AYRI DEĞERLENDİRİLMELİ

Vücut, tüketilen besinlere metabolik bir yanıt verir. Besinlerin termik etkisi adı verilen bu durumda yağ ve karbonhidrat alımından sonra enerji harcamasındaki artış yüzde 6 civarında iken, proteinin oluşturduğu enerji artışı yüzde 30 civarındadır. Proteinler vücutta metabolize olurken daha fazla enerji harcatır.

CEVİZ VE CİPS AYNI DEĞİL

Teorik olarak bakıldığında tüm yağ çeşitleri aynı kaloridedir. Yani gram başına 9 kaloridir. Ancak omega-3 içeren ceviz kalp dostu iken, aynı miktarda trans yağ içeren aynı kaloride cips gibi besinler hem sağlığı tehdit etmekte hem de şişmanlamaya sebep olmaktadır.

KARBONHİDRATLAR DOĞRU SEÇİLMELİ

Karbonhidratlar da farklı çeşitlerdedir ve farklı hızlarda sindirilir. Basit şeker adı verilen glikoz ve nişasta hızlı şekilde sindirilir ve kilo aldırmaya sebep olabilir. Buna karşılık kompleks karbonhidrat içeren besinlerin içeriğinde bulunan çözülmeyen lifler, bağırsak hareketlerini olumlu etkileyerek zayıflamaya katkıda bulunur.

PIRASA MI, PİZZA MI?

Zayıflamak veya kilo korumak isteyen bireyler için kalori sayarak beslenmek, doğru bir yöntem değildir. Örneğin belli miktarlarda pırasa ve pizza eşit kalori değerinde olabilir, ancak besin değerleri ve vücuda etkileri bambaşkadır. 1 dilim pizza sizi yeteri kadar doyurmazken; pırasa hem çok daha küçük porsiyonlarla doygunluk sağlar, hem de pırasada bulunan lifler daha kolay zayıflamanıza yardımcı olur. Pizzanın içeriğindeki beyaz un, işlenmiş et ürünleri ve yağın olumsuz etkileri ile sağlıklı bir sebze yemeğinin etkisi kesinlikle bir değildir.

KİLO VERMEK İÇİN NE YAPILMALI?

Kalori sayımı bırakılmalıdır. Yenilen yemeğin sadece kaç kalori olduğu değil, aynı zamanda protein, yağ ve karbonhidrat içeriği de göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü sadece kalori sayarak zayıflamaya çalışırken, yağ kitlesinden kayıp olmadığı da unutulmamalıdır.

Editör : Tuğberk Erdem
1829 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu