Trakya'nın 1 Milyar Tl'lik Dev Projesi, Olanca Hızıyla Sürüyor
reklam
05 Eylül 2017
Trakya'nın 1 Milyar Tl'lik Dev Projesi, Olanca Hızıyla Sürüyor

Trakya'nın 1 Milyar Tl'lik Dev Projesi, Olanca Hızıyla Sürüyor

Trakya bölgesinin can damarı olma niteliğini taşıyan ve salınan sanayi atıkları sebebiyle gündemden düşmeyen Ergene Nehri, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı (EHKEP) kapsamında hayata geçirilecek olan 1 milyar TL’lik dev yatırımla zehirden kurtulacak.

EHKEP kapsamında hayata geçirilecek olan Tekirdağ Ergene Havzası Organize Sanayi Bölgeleri Müşterek Arıtma Tesisi’nin yapımı sürüyor. Başkanlığını Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan’ın yaptığı Tekirdağ Ergene Derin Deniz Deşarj A.Ş. tarafından yapımına 4 yıl önce başlanan 1 milyar TL’lik dev yatırımın, 2019 yılında tamamlanarak devreye alınması bekleniyor.

SANAYİLEŞME KONTROL ALTINA ALINDI

Hayata geçirilecek olan projenin detaylı bir şekilde tanıtılması ve yapımı devam eden derin deniz deşarj, karaboru hattı ve tünel hattı inşaatlarının yerinde incelenmesi amacıyla Tekirdağ Valiliği tarafından organize edilen teknik inceleme gezisine; Tekirdağ Vali Yardımcıları Tayyar Şaşmaz ve Suat Yıldız, Tekirdağ Ergene Derin Deniz Deşarj A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Ceyhan, teknik personel, valilik çalışanları ve çok sayıda basın mensubu katıldı. EHKEP kapsamında yapımı devam eden Derin Deniz Deşarj Projesi, Müşterek Atık Su Arıtma Tesisi, Evsel Atık Su Arıtma Tesisleri ve diğer projelerin inşasında önemli aşamalar kaydedildiğini ifade eden Tekirdağ Ergene Derin Deniz Deşarj A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Ceyhan, “Sanayicilerin devlet eliyle göstermiş oldukları kolektif çevre bilinci, Tekirdağ Ergene Derin Deniz Deşarj A.Ş. ile ete kemiğe büründü. Çevre dostu üretime geçilmesi için adım atan Trakya bölgesindeki sanayi tesisleri, Derin Deniz Deşarj Sistemi ile bölgeyi atık sudan arındıracak. Plansız sanayileşme ve şehirleşmenin kurbanı olan Ergene Havzası, bölgedeki sanayi tesislerinin çabasıyla hayata dönecek. Havza bazlı çözüm uygulaması, Türkiye’de ilk defa Ergene Havzası’nda hayata geçirilmektedir. Trakya’nın hayat kaynağı Ergene Nehri’nin kurtarılması için oluşturulan 15 maddelik ‘Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’ kapsamında Islah Organize Sanayi Bölgeleri oluşturularak, bölgedeki sanayileşme kontrol altına alındı.” diye konuştu.

172 BORU DENİZE SÜRÜLDÜ

Hayata geçirilecek projeyle birlikte Ergene Nehri’nin atıksu kanalı olmaktan kurtarılacağını belirten Ceyhan, “Plandaki eylemlerin gerçekleşmesiyle başta havzaya ismini veren, bölgenin hayat kaynağı olan ve 40 yıldır hoyratça kullanılan Ergene Nehri ‘atıksu kanalı’ vazifesi yapmaktan kurtulacaktır. Karaboru hattında toplam 15 bin 80 metrelik boru hattı döşenmiş olup, işin yüzde 45’i tamamlanmıştır. Tünel A Hattı, Ergene 1 Hattı ve Velimeşe Tünel Hattı’ndan oluşmaktadır. Velimeşe Tünelinde; 2bin 800 mm çaplı 3 bin 600 metrelik hat tamamlanmıştır. Ergene 1 Tüneli’nde ise 2 bin mm çaplı tünelde 3 bin 155 metreye gelinmiştir. İşin toplam yüzde 64’ü gerçekleştirilmiştir. Tünel B Hattı (Ergene 2 Tüneli)’nda da dev köstebek (Tunnel Boring Machine-TBM) makinesi ile bin 50 metre kazı tamamlanmıştır. Yerli yapım TBM makinesi ile 2 bin milimetre çapta kazı yapılacak olup,  toplam iş 9 bin 738 metredir. Derin Deniz Deşarjı işinde; toplam 270 bin m³ kazı yapılmış, çelik boruların tamamının imalatı tamamlanmış ve şantiyeye getirilmiştir. Toplam 2 bin 150 metre (172 boru) boru denize sürülmüştür. Toplam hat 4 bin 500 metredir.” dedi.

CİDDİ KAZANIMLAR SAĞLAYACAK

Projenin bölgeye ciddi kazanımlar sağlayacağını dile getiren Ceyhan, “İleri atıksu arıtma tesisleri çıkışından itibaren deniz hattı da dâhil olmak üzere yaklaşık 70 kilometrelik bir kolektör hattı inşa edilecektir ve sistem 2019 yılında hayata geçecektir. Sanayici, ortak olarak kurduğu ve işlettiği arıtma tesisleri ve deşarj hatları sayesinde çevre yatırımlarını daha kolektif yönetebilecek, üretimde yaptığı tasarruflar ile birlikte ciddi kazanç sağlayacaktır. Sanayi ve evsel ihtiyacın karşılandığı, kritik işletme seviyesinin altına doğru düşmekte olduğu gözlenen yeraltı suyunun yerine yerüstü su kaynakları kullanılarak, halk sağlığı için de önemli bir tedbir alınmış olunacaktır. Eylem Planı’nın neticelenmesi ile sanayi, ziraat, hayvancılık ve turizm çevre ile dost olarak birlikte gelişecek, havza hem ülkemizin hem de dünyanın refah seviyesi en yüksek bölgelerinden olacaktır.” diyerek sözlerini tamamladı.

BÖLGEMİZDE UYGULANAN EN ÖNEMLİ PROJE

Projenin ülke çapındaki önemine değinen Tekirdağ Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz ise, “Bu proje Ergene Havzası’nın temizlenmesi anlamında hem ülkemizde hem de bölgemizde uygulanan en önemli çevre projesidir. Bu projeyle uzun yıllar beklenen faaliyet, sistemin çalışmasıyla önemli bir sonuca ulaşmış olacak. Şuanda Ergene Havzası’nda bulunan organize sanayi bölgelerindeki sanayi tesisleri, bu projenin bitmesiyle bu tesislerden üretilen, çıkan atık sular temizlenerek çevreye zarar vermeden denize akmasını sağlayacak. Bu projeyle birlikte aynı anda ilimizde bulunan organize sanayi bölgelerinin tamamını kapsayacak şekilde arıtma tesisleri yapılıyor. Bunların bir kısmı bitme aşamasında, bir kısmının yapımı devam ediyor. Kısa sürede onlar da tamamlanacak.” dedi.

KİMYASAL ZARAR SÖZ KONUSU DEĞİL

Şaşmaz, “Bu arıtma tesislerinde öncelikle sanayi tesislerinden gelen sular orada birinci derece temizlenecekler. Bunların arıtmaları tamamlandıktan sonra, kimyasal ve biyolojik arıtmaları yapıldıktan sonra sadece tuzluluk ve renk parametresi kalacak. Bu arıtma tesislerinden çıkan sular derin deşarj sistemine verilecek. Denizin - (eksi) 47 metre derinliğine bu su verilmiş olacak. Verilen bu suda hiçbir şekilde Marmara Denizi’ne kimyasal olarak zarar söz konusu değil. Zaten bu sisteme vermeden önce organize sanayi bölgeleri kendi arıtma tesislerinde buraya suyu vermeden önce temizlemiş olacaklar. Bunların kontrolü de aynı şekilde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mızın getirdiği standartlar dâhilinde arıtma tesislerinin çıkışlarında elektronik olarak otomatik kontrol cihazlarıyla suyun kirlilik değerleri 24 saat düzenli olarak kontrol ediliyor ve bu veriler de otomatik olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilgili birimine aktarılıyor. Dolayısıyla bizim organize sanayi bölgelerinden de arıtılmadan suyun bu sisteme gelmesi mümkün değil. Çünkü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mız da bunun kontrolünü sürekli yapacak.” diye konuştu.

İnceleme gezisinin ardından, Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan’ın katılımıyla iftar yemeği düzenlendi.

Editör : Tuğberk Erdem
1677 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu