Ağız Ve Diş Sağlığı Hizmeti, Vatandaşın Ayağına Gidiyor
reklam
15 Eylül 2017
Ağız Ve Diş Sağlığı Hizmeti, Vatandaşın Ayağına Gidiyor

Ağız Ve Diş Sağlığı Hizmeti, Vatandaşın Ayağına Gidiyor

Edirne Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi tarafından hazırlanan ve Trakya Kalkınma Ajansı’nın 2016 yılı Sosyo-Ekonomik Mali Destek Programı kapsamında desteklenen “Ağız Sağlığınız İçin Yolları Aştık, Kapınıza Ulaştık” Projesi’nin kapanış toplantısı yapıldı.

Edirne Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde gerçekleştirilen kapanış toplantısına; Edirne Kamu Hastaneleri Birliği (EKHB) Genel Sekreteri Uzman Dr. M. İshak Yıldırım, EKHB İdari Hizmetler Başkanı Selma Heves Yılmaz, EKHB Tıbbi Hizmetler Başkanı Ali Kaya, Edirne Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi (ADSM) Başhekimi Dt. Alparslan Bülbül, Edirne ADSM Müdürü Ataman Alkan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Bülbül, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Erdinç Topçu, İl Müftüsü Emrullah Üzüm, Edirne Halk Sağlığı Müdürü Dr. Muhsin Kişioğlu, Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Edirne Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Dilek Öner, Edirne Otizm Derneği temsilcileri, otizmli çocuk annesi Vildan Çekili Koç ve basın mensupları katıldı.

AMAÇ, ENGELLİ BİREYLERE ULAŞMAKTI

Kapanış toplantısının açılış konuşmasını gerçekleştiren ve projeye ilişkin bilgiler aktaran EKHB Genel Sekreteri ve Edirne Sultan 1’inci Murat Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Mustafa İshak Yıldırım, “Çok güzel bir proje ile karşınızdayız. ‘Ağız Sağlığınız İçin Yolları Aştık, Kapınıza Ulaştık’ adlı projemiz, gerçekten çok insani bir proje. Sadece hekimlikle yapılacak bir proje değil; gönülle, istekle yapılacak bir proje. Bizim amacımız Edirne’de köylerde yaşayan 65 yaş üstü hastalarımıza, çocuklarımıza ve özellikle engelli bireylerimize ulaşmaktı. Ben bile diş hekimi koltuğuna oturduğum zaman, huzursuz oluyorum. Dolayısıyla özellikle engelli hastalarımızı hastanemize getirip tedavi ettirmek, çok kolay olmuyor. Ama arkadaşlarımız büyük bir özveriyle ayaklarına kadar gittiler, teşhis ve tedavilerini yaptılar. Çok büyük hizmetlerde bulundular. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Bu projede sadece teşhis ve tedavi yapılmadı, eğitim de verildi. Yaklaşık 430 çocuğa diş ve tedavisi hakkında eğitimler verildi. 43 personelimize, engelli bireylerimize yaklaşım konusunda eğitimler verildi. Toplamda; 4 okul, 17 Kur’an Kursu, 4 huzurevi, 8 Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, 35 tane de ilçe ve köye gidildi. Toplam; 313 engelli birey, 654 çocuk, 226 65 yaş üstü birey olmak üzere bin 617 kişiye ulaşıldı.” dedi.

İFADE ETTİĞİ ANLAM ÇOK BÜYÜK

Toplantıda, TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin de bir konuşma yaptı. Şahin, “Ağız ve diş sağlığı, sağlığın önemli bir parçasıdır. Bunun bilinci ile hareket ettik ve böyle güzel ve örnek bir projeye destek verdik. Proje belki yapısı itibariyle küçük, ama emeği ve gönül vermesi itibariyle büyük bir proje. Zaten projelerin anlamı da buradan çıkıyor. Doktorlarımız da vazife olarak değil gönülden gelerek, ulaşılamayana ulaşma, bakılamayana bakılma noktasında artık ‘Devletin ayağına çağırma’ değil, ‘Gelemiyorsa eğer, biz gidelim’ fikrinin bir ürünü. Eğer paraysa para, arabaysa araba, fikirse fikir, projeyse proje bu anlamda bir araya gelme, ortaklaşa hareket etme meselesi. Belki 350-400 bin TL’lik proje, ama ifade ettiği anlam itibariyle milyon TL’ye varacak bir proje. Sağlık alanında atılan bu adımlar, gerçekten güzel çalışmalar. Bu anlamda, son derece mutluyum. Verilen destek ile alınan gezici klinik aracı sayesinde, diş hekiminin muayenehanesinde olan tüm hizmetler artık vatandaşın ayağına gidecek. Böylece, Edirne ilimizde sağlıklı beslenme, diş fırçalama konularında vatandaşlarımız bilinçlendirilip, muayene edilecek. Özellikle kırsal kesimde ve ayrıca şehir merkezine uzak olup da hastaneye gelemeyen engelli vatandaşlarımız için özel olarak yerinde teşhis ve tedavi gerçekleştirmek üzere hazırlanan bu aracın, büyük katkısı olacak. Ben bu vesile ile başta EKHB Genel Sekreteri Uzman Dr. M. İshak Yıldırım olmak üzere projede emeği geçenlere şükranlarımı sunuyor, projenin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.

UMARIM BU ANLAYIŞ, TÜM ALANLARA YAYILIR

Otizmli çocuk annesi Vildan Çekili Koç da yaptığı konuşmada, “Edirne Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve Edirne Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin hayata geçirmiş olduğu bu proje sayesinde, oğlumun diş bakım ve kontrolleri yapıldı. Oğlum, artık düzenli olarak diş fırçalıyor. Bu proje ile oğluma karmaşık hastane ortamından soyutlanmış bir poliklinik ortamı sağlanmış, bunun için gerekli donanım imkânı verilmiştir. Ama ancak bundan daha önemlisi onu anlayan, ona nasıl yaklaşacağını bilen deneyimli sağlık personelinin olduğunu görmek ve bilmektir. Umarım engelliye bu anlayış, tüm hizmet alanlarına yayılır.” dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri gezici tam donanımlı diş tedavi aracının açılışını yaparak, araçta incelemelerde bulundu. Toplam bütçesi 247 bin 898 TL olan projenin 222 bin 885 TL’lik (Yüzde 89,91) kısmı, TRAKYAKA tarafından karşılandı.

Editör : Tuğberk Erdem
2080 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu