Chp'deki Seçim Sürecinin Satırbaşı Notları Ve En'leri
reklam
07 Ekim 2017
Chp'deki Seçim Sürecinin Satırbaşı Notları Ve En'leri

Chp'deki Seçim Sürecinin Satırbaşı Notları Ve En'leri

CHP Çorlu İlçe Örgütü’nde, 01 Ekim Pazar günü başlayan delege seçimleri tamamlandı. 4 bin 944 kayıtlı üyeden 3 bin 5’inin sandık başına gittiği seçimde, 400 kongre delegesinden 343’ünü alan Yıldıray Arıcı, demokrasi mücadelesinin kazananı oldu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çorlu İlçe Örgütü’nde, 01 Ekim 2017 Pazar günü başlayan delege seçimleri, 06 Ekim 2017 Cuma günü gerçekleştirilen öğleden sonra seansı ile tamamlandı. 4 bin 944 kayıtlı üyeden 3 bin 5’inin sandık başına gittiği seçimde; 400 kongre delegesinden 343’ünü, bin 487 ön seçim delegesinden bin 293 ön seçim delegesini almayı başaran Yıldıray Arıcı, demokrasi mücadelesini açık ara farkla önde bitirdi.

MAVİ LİSTE 8, KIRMIZI LİSTE 6 KONGRE DELEGESİ ALDI

CHP Çorlu İlçe Örgütü’nde gerçekleştirilmekte olan delege seçimlerinin son gün öğleden sonra seansında; Türkgücü, Seymen, Sarılar, Şahpaz, Deregündüzlü ve Maksutlu mahalleleri için tek sandık kuruldu. 22 kayıtlı üyeden 8’inin sandık başına gittiği Türkgücü Mahallesi’nde; mavi liste 7, kırmızı liste 1 oy aldı. 13 kayıtlı üyeden 7’sinin oy kullandığı ve 1 oyun geçersiz sayıldığı Seymen Mahallesi’nde ise; kırmızı liste 5, mavi liste 2 oy aldı. 12 kayıtlı üyenin tamamının oy kullanması sonucunda yüzde 100’lük katılım oranını yakalayan Sarılar Mahallesi’nde de kazanan taraf, kırmızı liste oldu. Kırmızı listeye 7, mavi listeye ise 4 oyun çıktığı sandıkta, 1 oy da geçersiz sayıldı. Yüzde 100 katılım oranının yakalandığı bir diğer mahalle olan Şahpaz Mahallesi’nde; mavi listeye 5, kırmızı listeye ise 1 oy çıkarken, 1 oy da geçersiz sayıldı. 3’er kayıtlı üyeden yalnızca 1’er üyenin oy kullandığı Deregündüzlü Mahallesi ve Maksutlu Mahallesi’nde, gülen taraf mavi liste oldu. Zira bu 2 mahallede, sadece mavi liste ile seçime gidildi. Elde edilen bu sonuçların ardından; Yıldıray Arıcı 8 kongre ve 15 ön seçim delegesi, İskender Coşkun ise 6 kongre ve 13 ön seçim delegesi elde etti.

DELEGE SEÇİMLERİNİN SATIRBAŞI NOTLARI

CHP Çorlu İlçe Örgütü’nde 6 gün boyunca devam eden delege seçimlerinin satırbaşı notları ise şu şekilde oluştu:

-4 bin 944 kayıtlı üyeden 3 bin 5’inin sandık başına gittiği seçimlerde, yüzde 60,78’lik katılım oranı sağlandı. 2016 yılında yapılan seçimlerde bu oran yüzde 40,39 olarak gerçekleşmişti.

-Toplam 400 kongre delegesinden 343’ünü, toplam bin 487 ön seçim delegesinden ise bin 293’ünü Yıldıray Arıcı aldı. Elde edilen bu sonuçların ardından Yıldıray Arıcı; kongre delegelerinin yüzde 85,75’ini, ön seçim delegelerinin ise yüzde 86,95’ini elde etti. Diğer başkanlık adayı İskender Coşkun; kongre delegelerinin yüzde 14,25’ini, ön seçim delegelerinin ise yüzde 13,05’ini elde etti.

-Delege seçimlerinde, ‘büyük mahalleler’ olarak nitelendirilen Muhittin Mahallesi, Şeyhsinan Mahallesi, Reşadiye Mahallesi ve Esentepe Mahallesi’nde mavi liste kazandı. Bu 4 mahalle, toplamda 210 kongre delegesi ve 821 ön seçim delegesi çıkardı. 

-Muhittin Mahallesi’ni kazanan Yıldıray Arıcı, sadece bu mahalleden elde ettiği kongre ve ön seçim delegesiyle, İskender Coşkun’un seçim boyunca elde ettiği toplam kongre ve ön seçim delegesinden daha fazla delege elde etti.

-Elde edilen 1 oy farkı, 1,34 kongre delegesi ve 5,18 ön seçim delegesi farkına denk geldi.

-Geçerli sayılan toplam 2 bin 978 oyun; bin 595’ini Yıldıray Arıcı, bin 383’ünü ise İskender Coşkun elde etti. Geçerli sayılan oyların yüzde 53,55’ini Yıldıray Arıcı, yüzde 46,45’ini ise İskender Coşkun aldı.

-Delege seçimlerinde sandığa gelmeyen seçmen sayısı ise bin 939 olarak yansıdı. Bu rakam; Yıldıray Arıcı’nın aldığı oy toplamından 344, İskender Coşkun’un aldığı oy toplamından ise 556 daha fazla.

-Seçimlerde kullanılan 3 bin 5 oyun 27’si geçersiz sayıldı. Geçersiz sayılan oyların yüzdelik dilimi ise 0,89 olarak rakamlara yansıdı.

-Delege seçimlerinde, Çorlu Belediyesi Meclis Üyesi olan birçok ismin sandıktan çıkamaması, dikkatlerden kaçmadı.

-2016 yılında yapılan seçimlerde 19 kongre ve 66 ön seçim delegesi kazanan Yıldıray Arıcı, bu yıl yapılan seçimlerde kazandığı kongre delegesi sayısını yaklaşık 18 katına, ön seçim delegesi sayısını ise yaklaşık 20 katına çıkardı. Hatırlanacağı üzere Arıcı, 2016 yılında yapılan seçimlerin 2’nci gününde adaylıktan çekildiğini açıklamıştı.

DELEGE SEÇİMLERİNİN “EN”LERİ

-Delege seçimlerinde, sayısal olarak en fazla Muhittin Mahallesi katılım gösterdi. Muhittin Mahallesi’nde, kayıtlı bulunan 871 seçmenden 571’i sandık başına gitti.

-Seçimlerde, en fazla delege sayısı ilk gün belirlendi. 01 Ekim 2017 Pazar günü yapılan seçimler sonucunda, 113 kongre ve 432 ön seçim delegesi belli oldu.

-Delege seçimlerindeki en büyük oy farkı, CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü ve başkan adayı Yıldıray Arıcı’nın mahallesi olan, Kazimiye Mahallesi’nde yaşandı. 307 kayıtlı üyeden 191’inin oy kullandığı Kazimiye Mahallesi’nde; mavi liste 135, kırmızı liste ise 56 oy aldı.

-Seçimlerdeki en büyük delege farkı, seçimlerin 5’inci günü sabah seansının ardından oluştu. Hem Kazimiye Mahallesi’ndeki hem de Zafer Mahallesi’ndeki seçimi kazanan Yıldıray Arıcı, kongre delegesi olarak 299’luk, ön seçim delegesi olarak ise bin 154’lük farkı yakaladı.

-Delege seçimlerindeki yüzde bazlı en yüksek katılım, Sarılar Mahallesi’nde ve Seymen Mahallesi’nde gerçekleşti. Bu 2 mahallede, kayıtlı olan seçmenlerin tamamı oy kullandı.

-Seçimlerdeki yüzde bazlı en düşük katılım, Deregündüzlü Mahallesi’nde ve Maksutlu Mahallesi’nde gerçekleşti. Bu 2 mahallede kayıtlı olan seçmenlerin, sadece yüzde 33’ü oy kullandı.

-Delege seçimlerinin en centilmen davranışı; başkan adayı İskender Coşkun isminin kongre delegesi olarak mavi listede, başkan adayı Yıldıray Arıcı isminin ise kongre delegesi olarak kırmızı listede yer alması oldu.

-Seçimlerde en çok konuşulan olay; Muhittin Mahallesi’ne kayıtlı bir seçmenin, seçim kabinine girdikten sonra dışarı çıkarak, “Hangi listeyi zarfa koyuyorduk?” diye sorması oldu.

-Delege seçimlerinde, Silahtarağa Mahallesi’nde de bir ilk yaşandı. Hem mavi hem de kırmızı liste aynı ismi kongre delegesi olarak gösterirken, kullanılan 10 oy da kırmızı listeye çıktı.

Eksen Gazetesi olarak CHP Çorlu İlçe Örgütü’nde gerçekleştirilen delege seçimlerinin sorunsuz bir şekilde geçirilmesine ve basın emekçilerine sağlıklı bir çalışma imkânı sağlanmasına katkı sunan tüm isimlere teşekkür eder, demokrasi mücadelesi veren her 2 adaya da bundan sonraki siyasi hayatlarında başarılar dileriz. 

Editör : Tuğberk Erdem
2391 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu