Genel Başkan İnanç, Bakanlığa Seslendi: Dar Gelirlileri Koruyun!
reklam
02 Ocak 2018
Genel Başkan İnanç, Bakanlığa Seslendi: Dar Gelirlileri Koruyun!

Genel Başkan İnanç, Bakanlığa Seslendi: Dar Gelirlileri Koruyun!

Maliye Bakanlığı’nın 2018’de uygulanacak Gelir Vergisi Tarifeleri’ni açıklamasının beklendiği bugünlerde açıklama yapan ÖZ İPLİK-İŞ Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, gelir vergisi tarife dilimlerinin ‘adalet gözetilerek’ artırılması çağrısı yaptı.

Geçmiş yıllarda, özellikle dar gelirlileri, işçileri ilgilendiren ve yüzde 15 vergi kesilen birinci dilime giren yıllık kazanç artış oranını düşük tutulduğunu hatırlatan Tüm Dokuma, İplik, Trikotaj ve Giyim Sanayi İşçileri (Öz İplik-İş) Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç “Maliye Bakanlığı’na çağrımızdır: Gelir vergisi dilimlerini, bu yıl adaletli dağıtın. Az kazananların düşük vergi ödemesi için, yıllık kazanç tutarını daha yüksek tutun. Dar gelirlileri koruyun!” dedi.

Genel Başkan İnanç “Türkiye’de toplanan gelir vergisinin çok büyük bir kısmı, ücretlilerin ödediği gelir vergisidir. KDV, ÖTV derken kazandığıyla geçimini sağlamaya çalışan emekçiler, toplam vergi yükünün büyük kısmını ödüyor. Pek bilinmiyor, ama gelir vergisinin de büyük kısmı aslında ücretlilerin üzerinde. Maliye Bakanlığı her yıl olduğu gibi 2018’de de yüzde 15-35 arasında değişen gelir vergisi tarifelerine giren yıllık kazanç tutarını belirleyecek. Geçmiş yıllarda gördük ki Maliye, toplumun büyük kısmını oluşturan ve yüzde 15 gelir vergisine tabi yıllık kazanç tutarını oldukça düşük oranlarda yükseltme eğiliminde oldu. Bunu kabul etmiyoruz.” diye konuştu.

İnanç “Vergi tarifelerine konu tutarların artırılmasında Maliye’nin yetkisi sınırlı görünüyor, ama bu yıl daha güçlü bir araç söz konusu. Yeniden değerleme oranı, yüzde 14,4 olarak ortaya çıktı. Bakanlar Kurulu da bunu yüzde 50 artırarak, Gelir Vergisi Tarife belirleme yetkisine sahip. Maliye bu aracı kullanmalıdır. Yüzde 15 gelir vergisine tabi 1’inci dilimin tutarı yüzde 21 oranında artırılmalıdır. Bunu hak ediyoruz. Çünkü hem gelir vergisinin, hem de dolaylı vergilerle ülkede toplanın vergilerin büyük kısmını, biz çalışanlar ödüyoruz.” dedi.

İnanç “Gelir vergisi tarife dilimleri yüzde 15-20-27 ve 35 olarak uygulanıyor. Özellikle dar gelirliler için yüzde 15 vergi uygulaması yüksektir. Hükümet ve Maliye Bakanlığı burada dar gelirliler lehine farklılaşma yapmalıdır. Bunun zamanı geldi. Çünkü ister sektörel olsun, ister yıllık gelire bağlı olsun her türlü sınıflamayı yapmaya imkân verecek bilişim altyapısı vardır. Maaşlar bankalardan ödeniyor, harcamalar kartlarla yapılıyor, kayıtlar denetlemeye uygun sunucularda tutuluyor. Yıllık belirli bir miktara kadar, sadece emeğinin karşılığı olan ücretiyle geçinenler için ilk dilim yüzde 10’a düşürülebilir. Bunun önünde hiçbir engel yoktur.” diye konuştu.
Editör : Tuğberk Erdem
1786 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu