Katledilen Türkan Bebek'in Adı, Ergene'de Yaşatılacak
reklam
02 Ocak 2018
Katledilen Türkan Bebek'in Adı, Ergene'de Yaşatılacak

Katledilen Türkan Bebek'in Adı, Ergene'de Yaşatılacak

Ergene Belediyesi, ilçede yaptığı yatırımlara bir yenisini daha ekledi. Bulgaristan’da uygulanan zorunlu asimilasyon girişimi sırasında annesinin kucağında katledilen 18 aylık Türkan Bebek’in ismini taşıyan park, düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Ergene Belediyesi tarafından Yeşiltepe Mahallesi’nde yaptırılan, içerisinde park ve çocuk oyun alanlarının bulunduğu Türkan Bebek Parkı; Ergene Kaymakamı Fatih Kızıltoprak, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Ergene Garnizon Komutanı Piyade Albay Nizamettin Alp, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, belediye başkan yardımcıları, birim amirleri, siyasi parti temsilcileri, dernek başkanları, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleştirilen törenle hizmete açıldı.

BİZLER, ÖLÜLERİMİZLE BERABER YAŞARIZ

1984 yılında, Bulgaristan’da uygulanan zorunlu asimilasyon girişimi sırasında çıkan olaylarda annesinin kucağında katledilen 18 aylık Türkan Feyzullah’ın ismini taşıyan Türkan Bebek Parkı’nın açılış konuşmasını, Bulgaristan Göçmenleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özkan Kurtuluş gerçekleştirdi. Saygı duruşuna müteakiben okunan İstiklal Marşı’nın ardından kürsüye gelen Özkan Kurtuluş, yaptığı açılış konuşmasında “Şanlı Türk tarihimizde zaferler olduğu kadar, vahim anlar da yaşanmıştır. İnsanoğlu doğası gereği mutlu anıları her zaman hatırlarken, hüzünlü anları da hep geri plana atar. Üzerinden 33 yıl geçmiş olan Bulgaristan’daki asimilasyon politikasının bizlerde yarattığı derin acı ve takiben gerçekleşen göçler, sürgünler ve Belene Kampı’ndaki eziyetler, halen bizleri derinden yaralamaktadır. Bu acılardan biri de şüphesiz ki 26 Aralık 1984 günü Kırcaali’nin Mogilyane Köyü’nde katledilen Türkan Bebek’tir. Şayet bu vahim olay yaşanmasa kendisi büyüyecek, parklarda oynayacak, okula gidecek, okuyacak, öğrenecekti. Hain bir kurşunla, minicik kalbi susan ve hayatını kaybeden Türkan Bebek’i rahmetle anıyoruz. Bilirsiniz ki biz göçmenler bu dünyadan göçmüş olan yakınlarımız ve şehitlerimizi her zaman ilk günkü acıyla ve üzüntü ile yâd ederiz. Mümkün oldukça her senesinde onların ruhları adına Mevlid-i Şerif okuturuz. Çünkü hatıraları vardır aklımızda. Buradan, Yahya Kemal’in bir anısını paylaşmak isterim sizlerle. Yahya Kemal’in Paris’te yaşadığı yıllarda bir tarihçi, İstanbul’un nüfusunu sormuş. Yahya Kemal ‘50 milyon’ cevabını verince, muhatap şaşırıp ‘Bu nasıl olabilir?’ demiş. Bunun üzerine Yahya Kemal ‘Burada şaşılacak ne vardır ki! Bizler, ölülerimizle beraber yaşarız.’ demiştir. Tam da öyledir… Üzerinden 33 yıl geçmesine rağmen Türkan Bebek’in ve diğer şehitlerimizin ruhları bizlerle yaşamaya devam etmektedir. Bu parka her gelişinizde anıtın önüne geçiniz ve sözlerimi hatırlayınız. Katledildiği gün 18 aylıktı henüz. Ne Türklük biliyordu, ne Bulgarlık. Ne milletten anlıyordu, ne milliyetçilikten. Ama bizler çektiğimiz acıları biliyoruz. Türklüğü ve milliyetçiliği iliklerimize kadar hissediyoruz. Türkan Bebek’in hayatı, o gün katledilmesi ile son buldu. Ama bizlerin çektiği acılar, sürgünler her daim aklımızda. Onun küçücük bedenine sığdıramadığı tüm duygular, bizim hüzün bahçemizde dağ olup büyüyor. Tarihimizi, geçmişimizi unutmamalıyız! Bu parkın hayata geçirilmesinde başta Ergene Belediye Başkanı’mız Sayın Rasim Yüksel olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.

HİZMETLERİMİZİ, KİMSE GÖZ ARDI EDEMEZ

Kurtuluş’un ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel “26-27 Aralık 1984 tarihinde; Türkan Bebek, Ayşe Hasan ve Musa Yakup şehit olmuşlardır. Bugün onların anısına, Yeşiltepe Mahallemize bu parkı kazandırdık. Biz tarihten ders çıkartıp gelecek nesillerimize de unutturmamak adına Türkan Bebek isminin bu parka verilmesinin mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün aynı zamanda İstiklal Marşı’mızın yazarı büyük şair Mehmet Akif Ersoy’un ölüm yıl dönümü olması vesilesiyle, kendisini ve tüm şehitlerimizi şükranla anıyorum. Bizler, kısa zamanda iyi işler çıkarmak için çalışıyoruz. Büyükşehir Belediyemizin de desteği ile Sağlık ve Yeşiltepe Mahallemizde; 100 kilometre içme suyu, 116 kilometre atık su kanalı yapıldı. Yeşiltepe ve Ulaş Mahallemizde kreş projelerimizin ihalesini yaptık. İlçemizde yapılan çalışmaları, hiç kimse göz ardı edemez. Söz verdiğimiz gibi hizmetlerimizi sürdüreceğiz.” dedi.

ERGENE’MİZE, HAYIRLI OLSUN

Başkan Yüksel “Yaklaşık olarak 2 bin metrekare çim alana sahip olan Türkan Bebek Parkı’nda, 300 adet ağaç ve çalı bitkisi dikildi. 330 metrekare çocuk oyun ve spor alanına sahip olan parkta, üzerinde Ergene İlçe Haritası ve 8 adet Türk bayrağı bulunan 220 metrekarelik meydan oluşturuldu. Ayrıca Bulgaristan muhacirleri için büyük öneme sahip Türkan Bebek Anıtı’nın önüne; 200 metrekarelik bir tören alanı, 160 metrelik bir yürüyüş yolu, 20 metrekare alana sahip bir büfe ve yeterli sayıda kamelya ile oturma bankları konumlandırıldı. Mahalle sakinlerinin aileleriyle birlikte vakitlerini güzel bir şekilde değerlendirebileceği Türkan Bebek Parkı, Ergene’mize hayırlı uğurlu olsun.” diye konuştu.

TÜRKAN BEBEK, EBEDİYEN YAŞASIN

Açılış töreninde, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da bir konuşma yaptı. Başkan Albayrak “Daha 18 aylıkken, daha bir melek olan Türkan Bebek ve vatandaşlarımız katledilmişlerdir. Türkan Bebek isminin ebediyen yaşatılacak olmasının ve Ergene’ye hizmet yapmanın mutluluğu içerisindeyiz. Bu hizmette emeği geçen Ergene Belediye Başkanı’mız Rasim Yüksel ve ekibini bir kez daha kutluyorum. Ergene, yeni oluşan ve yapı itibari ile dağınık bir ilçe. Belediye binamızın yapılması ile hizmetlerimiz daha da düzene girecek. Parkımız, vatandaşlarımızın hep güzel anlarına tanıklık etsin ve Türkan Bebek ebediyen anılsın.” diye konuştu.

Ergene Kaymakamı Fatih Kızıltoprak’ın yaptığı konuşmanın ardından, Bulgaristan’da şehit düşen ve gazi olan kişilerin yakınlarına plaket takdim edildi. Açılış kurdelesinin kesilmesinin akabinde protokol üyeleri ve davetliler, park alanını birlikte gezdiler.

Editör : Tuğberk Erdem
1978 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu