Çorlu Belediyesi'nin Kültür Yayınları Genişliyor
reklam
02 Ocak 2018
Çorlu Belediyesi'nin Kültür Yayınları Genişliyor

Çorlu Belediyesi'nin Kültür Yayınları Genişliyor

Çorlu Belediyesi tarafından yayınlanan “Osmanlı Belgelerinde Çorlu” kitabının ardından “Osmanlı Döneminde Çorlu-Nüfus Defterleri” ve “Osmanlı Döneminde Çorlu-Temettuat Defterleri” kitapları, yapılan toplantı ile kamuoyuna tanıtıldı.

Çorlu Belediyesi tarafından yayınlanan; Süreyya Atilla Sağlamçubukçu, Nuran Koltuk ve Taner Koltuk tarafından kaleme alınan tarihi araştırma niteliğindeki “Osmanlı Belgelerinde Çorlu” kitabının ardından serinin 2’nci ve 3’üncü kitapları olan “Osmanlı Döneminde Çorlu-Nüfus Defterleri” ve “Osmanlı Döneminde Çorlu-Temettuat Defterleri” için Çorlu Tarihi Belediye Binası’nda yapılan tanıtım toplantısına; Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, 23’üncü Dönem Tekirdağ Milletvekili Necip Taylan, Çorlu Belediye Başkan Yardımcıları ve Meclis Üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar, basın mensupları ve kitabın hazırlanmasında görev alan akademisyenler ile aile kökleri Çorlulu olan ve Çorlu’da doğup büyüyen Hayim Levi, Takuhi ve Yetvard Tovmasyan kardeşler katıldı.

DUYGU DOLU ANLAR YAŞANDI

Gerçekleştirilen tanıtım etkinliği, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başladı. Toplantının giriş bölümünde, kitabın hazırlanmasında görev alan Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Nuran Koltuk; eserlerin hazırlanış süreci, yöntemi ve içeriği hakkında katılımcılara bilgiler aktardı. Nuran Koltuk’un ardından Çorlu’da doğup büyüyen ve İstanbul’da yaşamını sürdüren Takuhi Tovmasyan, her fırsatta Çorlulu olduğunu gururla söylediğini belirtti. Tovmasyan, Çorlu’yu anlatırken duygu dolu anlar yaşadı. Yazdığı yemek kitabı ile Çorlu ve bölge yemek kültürüne önemli katkı sunan Tovmasyan, ağabeyi Yetvard ile Çorlu’da anne ve babasıyla birlikte yaşadıkları günleri her zaman özlemle hatırladığını dile getirerek, Çorlu’ya ve Çorlulular’a olan sevgisini ifade etti.

BELGELERLE ANLATMAMIZ LAZIM

“Osmanlı Belgelerinde Çorlu” gibi önemli bir çalışmanın devamı niteliğindeki “Osmanlı Döneminde Çorlu-Nüfus Defterleri” ile “Osmanlı Döneminde Çorlu-Temettuat Defterleri” adlı eserleri sunmaktan büyük onur ve mutluluk duyduğunu ifade eden Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan ise “Eserlerimiz; sahasında uzman bir ekip ve akademisyen olan Süreyya Atilla Sağlamçubukçu, Nuran Koltuk ve Taner Koltuk tarafından, Başbakanlık Osmanlı Arşivi’ndeki Çorlu ile ilgili orijinal belgeler üzerinden inceleme ve araştırma sonucu hazırlanmıştır. Osmanlıca yazılı defter kayıtları yeni Türk harflerine aynen çevrilerek, gerekli açıklamalar dipnot olarak eserlere aktarılmıştır. Giriş bölümlerinde genel bir Çorlu tarihçesi ile defterlerde gözüken demografik ve mali yapı istatistikî olarak değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Eserlerde; Müslüman nüfusun yer, lakap, hane, isim ve diğer bilgileri ile sayım ve vergi kayıtları, gayrimüslim nüfusun ise yer ve lakap bilgileri belirtilmiştir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 1930 yılında ‘Evvelâ millete; tarihini, asil bir millete mensup bulunduğunu, bütün medeniyetlerin anası olan ileri bir milletin çocukları olduğunu öğretmeliyiz.’ demiştir. Dünü daha iyi bilerek bugünü anlamak ve geleceğe daha emin adımlarla yürüyebilmek için tarihimize sıkı sıkıya sahip çıkıp, gençlerimize -Ata’mızın dediği gibi- asil bir milletin çocukları olduğunu belgelerle anlatmamız gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR

Konuşmasına devam eden Baysan “Yüzyıllardır Çorlu’muzda farklı din ve kültürlerde insanımız el ele, gönül gönüle yaşamış ve yaşamaya devam etmektedir. Bunun en güzel örneği burada bizi kırmayarak davetimizi kabul eden; Hayim Levi, Takuhi ve Yetvard Tovmasyan’dır. Geçmişten geleceğe dostluğumuzu pekiştiren Çorlu aşığı bu dostlarımıza huzurlarınızda çok teşekkür ederim. Osmanlı Dönemi Çorlu Tarihi açısından birincil kaynaklar esas alınarak yapılan bu güzide eserleri, başta Çorlu olmak üzere tüm halkımıza ve ilim âlemine kazandırmanın haklı bir gururu içerisindeyiz. Belediyecilik alanında yurt çapında örnek olacak çalışmalarımız arasına böyle bir kültür hazinesini de kazandırmış bulunuyoruz. Bu kitabın hazırlanması ve yayınlanmasında tüm emeği geçenleri kutluyor, eserlerin Çorlu’muza hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

HAZIRLANAN ESERLER, HEDİYE EDİLDİ

Tanıtım toplantısının son konuşmasını, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak gerçekleştirdi. Başkan Albayrak “Çorlu gibi yoğun nüfusa sahip bir ilçenin tarihsel geçmişini çok iyi ortaya koymak lazım. Ben bugün Çorlu’nun geçmişini ve ortak hatıralarını dinlerken, bir Çorlulu gibi aynı heyecanı paylaştım. Çorlu, hizmet dönemimizde aldığı yatırımlarla daha da iyi yere gelecektir.” dedi. Konuşmaların ardından Çorlu Belediyesi tarafından Çorlu tarihine ışık tutmak amacıyla hazırlanan “Tanık” belgeseli fragmanı izlenirken, son olarak “Osmanlı Döneminde-Çorlu Nüfus Defterleri” ve “Osmanlı Döneminde Çorlu-Temettuat Defterleri” tanıtımına katılanlar, Osmanlı döneminde yurt dışına yapılan insani yardımları resmi yazımlarla ortaya koyan Üst Kimlik İnsan Birlikte Yaşamak Kültürü Sergisi’ni ziyaret ettiler.

Etkinliğin bitiminde, katılımcılara tanıtımı yapılan “Osmanlı Döneminde Çorlu-Nüfus Defterleri” ve “Osmanlı Döneminde Çorlu-Temettuat Defterleri” kitapları takdim edildi.

Editör : Tuğberk Erdem
1680 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu