En Ünlü Seri Katil, Her Yıl 7 Milyon Kişiyi Öldürüyor
reklam
28 Şubat 2018
En Ünlü Seri Katil, Her Yıl 7 Milyon Kişiyi Öldürüyor

En Ünlü Seri Katil, Her Yıl 7 Milyon Kişiyi Öldürüyor

Dünya genelinde 1 milyardan fazla kişi tarafından kullanılan ve dünyanın karşılaştığı en büyük kamu sağlığı tehditlerinden biri olarak nitelendirilen sigara, her yıl yaklaşık 7 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor.

Dünya Sağlık Örgütü (World Healty Organization- WHO) verilerinin yanı sıra medyaya yansıyan haber başlıklarından derlenen bilgilere göre sigara, her yıl yaklaşık 7 milyon can alıyor. Yaşanan ölümlerin 6 milyonu doğrudan sigara kullanımından kaynaklanırken, 890 bini ise sigara içenlerin dumanına maruz kalınması sonucunda gerçekleşiyor. Birçok insanın hayatına mal olan pasif içicilik, yetişkinlerde koroner kalp hastalığı ve akciğer kanseri dâhil ciddi kardiyovasküler ve solunum yolu hastalıklarına, bebeklerde ise ani ölümlere neden olurken, hamilelerde de düşük riskine neden olduğu belirtiliyor.

Dünyada sigara içen 1 milyardan fazla kişinin yaklaşık yüzde 80’i, düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor. En çok sigara içilen ülkelerin başında Endonezya geliyor. Endonezya’yı ise Rusya ve Çin takip ediyor. 1’inci sırada yer alan Endonezya’da 15 yaş üstü kişilerde sigara kullanım oranı yüzde 70’lere yakınken, 2’nci sıradaki Rusya’da bu oran yüzde 59, 3’üncü sırada yer alan Çin’de ise yüzde 48 olduğu gözleniyor. Avrupa ülkelerinde sigara içilme oranlarına bakıldığında, Yunanistan’da yüzde 52,6, Arnavutluk’ta ise yüzde 51,2 olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye, en çok sigara içen ülkeler arasında 11’inci sırada yer alıyor.

Editör : Tuğberk Erdem
1647 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu