Bebeklerin Sağlıklı Gelişimi İçin Düzenli Uyku Şart
reklam
04 Mart 2018
Bebeklerin Sağlıklı Gelişimi İçin Düzenli Uyku Şart

Bebeklerin Sağlıklı Gelişimi İçin Düzenli Uyku Şart

Bebek büyüten ailelerin yaşadığı en önemli sorunlardan birinin, bebeklerin uzun süre düzene girmeyen gece uykuları olduğunu belirten Çorlu Özel Vatan Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sinan Aslan, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu

Bebek büyüten ailelerin yaşadığı en önemli sorunlardan birinin, bebeklerinin uzun süre düzene girmeyen gece uykuları olduğunu belirten Çorlu Özel Vatan Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sinan Aslan, çocuklarda uyku düzenini geliştirmek için ailelerin nasıl davranması gerektiği hakkında açıklamalarda bulundu.

ÇOCUKLARIN DÜZENİNE GÖRE HAREKET EDİN

Aslan “Çocukta düzenli uyku, düzenli beslenmeyle doğrudan ilişkilidir. Bebeğin veya küçük yaştaki çocuğun düzene alıştırılma evresinde, ailelerin otoriter ve tutarlı davranmaları gerekmektedir. Sağlıklı bir çocuğun akşamları en geç 20.00 ya da 20.30’da yatakta olması gerekir. Çocuğun uykusu geldiğinde kendisinin gidip yatacağı düşüncesi doğru değildir. Çünkü uykusu gelen çocuk daha da hareketlenir ve bu şekilde uykusu kaçar. Bu da çocukta huzursuzluğa neden olur. Belli bir beslenme ve uyku düzenine sahip olan çocuklar, her zaman daha huzurludur. Bu nedenle, ailelerin kendi özel yaşamlarından fedakârlıklarda bulunup, çocuk için uygun beslenme ve uyku düzenine göre hareket etmeleri gerekmektedir.” diye konuştu.

22.00’DE, EN DERİN UYKUSUNDA OLMALI

Aslan “Çocukların uykuya olan ihtiyaçları ve uyku süreleri büyüme dönemlerine göre değişir. Yenidoğan, en fazla uyku ihtiyacı olan dönemdir. Yenidoğanın uykusu, 18-20 saate kadar ulaşabilir. Büyüdükçe algısı açılan çocuğun, uyku süresi de kısalacaktır. Büyüme hormonu saat 22.00 civarında en yüksek düzeylere ulaşır. Bu nedenle çocuk hangi yaşta olursa olsun, bu saatlerde derin uykuda olmalıdır.” dedi.

UYKUYA 1 SAAT KALA, BESLENME KESİLMELİ

Özellikle mama ile beslenen bebeklerde, yaklaşık 10’uncu aydan sonra gece beslenmesini önermediklerini ifade eden Aslan “Anne sütü alan bebekler, aşırı miktarda olmamak koşulu ile gece beslenebilir. Çünkü gece beslemeleri çocuklarda sık uyanmanın yanında; reflü, üst solunum yolları veya orta kulak enfeksiyonları gibi sorunlara neden olabilir. Gece saatlerinde beslenen çocukların, kahvaltılardaki iştahı da azalabilir. Bu nedenle 1 yaşını geçen çocuklarda, uyku saatine 1 saat kala beslenme kesilmelidir. Verilecek bu son öğün için ise tahıllı mamaların tercih edilmesi çocuğun gece boyu tok kalmasını sağlayacak, sindirim sisteminin çalışmasını kolaylaştıracak ve rahat bir uyku için metabolizmasına yardımcı olacaktır.” diye konuştu.

ÇOCUKLAR, KENDİ KENDİLERİNE UYUMALIDIR

Aslan “İlk aylardan itibaren, kendisine uykuyu anımsatacak belli davranış ve objeler çocukları uykuya hazırlayacaktır. Sıcak bir banyo, pijamalarının giydirilmesi, sadece yatakta duran bir oyuncağının kucağına verilmesi, loş ışıkta aynı ninninin söylenmesi, her akşam bunlardan birinin tekrarlanması, çocuğun vücuduna uyku saatinin geldiğini anlatır. Çocuklar uyurken değil, uyumak üzereyken yatağa yatırılmalıdır. Anne, çocuğun kendi kendine uykuya dalmasına izin vermelidir. Uykusu gelen çocuk, tıpkı yetişkinlerin kendileri için sağladıkları koşullar gibi uyumak için ışığı kapamak, yatağa yatmak, yorganı örtmek gibi belli şartların sağlanmasına ihtiyaç duyabilir. Çocuk sallanarak, emzirilerek, biberonla mama verilerek uyumaya alıştırılırsa, gece uykusu bölündüğünde, yeniden aynı koşulların sağlanmasını isteyecektir. Dolayısıyla, eğer çocuğun bir sağlık sorunu yok ise, yatağına yatırıldığında ağlasa bile kucağa alınmamalı veya sakinleştirilip yeniden uyuması için yatağa bırakılmalıdır.” dedi.

HER ŞEYE RAĞMEN UYUMUYORSA…

Aslan, yaptığı açıklamalara “Aile, çocuğa düzenli uyku için düzenli bir hayat imkânı sağlar ve bilinçli uyku alışkanlıkları kazandırırsa, en yaramaz ve söz dinlemeyen çocuk bile bir süre direnip, sonrasında bu düzene alışacaktır. Eğer çocuk her şeye rağmen uyumuyor ve şiddetli şekilde ağlıyorsa, bu durum bir hastalığın belirtisi olabilir. Çocuğun bir sağlık sorunu olup olmadığından emin olmak için uzman yardımı almak yararlı olacaktır.” ifadeleriyle son verdi.

Editör : Tuğberk Erdem
1588 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu