Milletvekili Sarıhan, Tekirdağlı Kadınlarla Buluştu
reklam
10 Mart 2018
Milletvekili Sarıhan, Tekirdağlı Kadınlarla Buluştu

Milletvekili Sarıhan, Tekirdağlı Kadınlarla Buluştu

CHP Ankara Milletvekili, hukukçu, Cumhuriyet Kadınları Derneği kurucusu ve eski başkanı Şenal Sarıhan, Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen söyleşi programına katılmak üzere Tekirdağ’a geldi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili, hukukçu, Cumhuriyet Kadınları Derneği kurucusu ve eski başkanı Şenal Sarıhan, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne özel olarak düzenlenen söyleşi programına katılmak üzere Tekirdağ’a geldi. Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen söyleşi programına; Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Oral Karakaya, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Kaan Gaytancıoğlu, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Behçet Atlı, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Talat Atay, Süleymanpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Gülferah Güral ve çok sayıda kadın katıldı.

KADININ HAKLI DİRENİŞİ YÜCELTİLMEKTEDİR

Söyleşi programındaki ilk konuşmayı, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Kaan Gaytancıoğlu gerçekleştirdi. 8 Mart’ın tarihçesinden bahseden Gaytancıoğlu “Kadınlar, bizlere ve ülkelerine daha iyi bir gelecek yaşatabilmek için, evlerinin dışına da taşarak katkılarını en üst seviyeye çıkarmaya çabalamışlardır. Bir bakmışsınız cephede, bir bakmışsınız dokuma tezgâhının başında. Bir yerde eğitimci, diğer yerde avukat, siyasetçi ya da doktor… Fakat kabul ederseniz ki kas ve kemik yapılarının erkeklere nazaran daha farklı olmasından kaynaklanan, görece fizyolojik güçsüzlük, onların kimi zaman bu üretkenliklerin engellenmesine, kimi zaman şiddet görmelerine ve ötekileştirip 2’nci plana atılmalarına neden olmuştur. Üretkenliklerinin engellenmesi, bir meta gibi görülüp sömürülmeleri ve zamanla kadınların tepkileri ile karşılaşmış ve bu tepkiler örgütlü bir direnişe dönüşmüştür. Söz konusu direniş, kadın erkek eşitliği mücadelesine yeni bir boyut kazandırmış ve bu sayede kadınlar seslerinin duyurabilmek ve daha örgütlü hareket edebilmek için çeşitli dernekler, vakıflar ile iş birlikleri kurmuşlardır. İşte çalışma hayatında da böyle bir birliktelik sağlanmış, çalışma hayatında kadının verdiği mücadelenin ilk önemli meşalesi de 8 Mart 1857 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde yakılmıştır. Anılan günde, söz konusu ülkede 129 kadın işçi çalışma şartlarını iyileştirilip çalışma sürelerinin kısaltılarak hakça ve insanca bir süreye çekilmesi adına verdikleri mücadele sırasında çıkan arbede sırasında yanarak maalesef can vermişlerdir. İşte Birleşmiş Milletler’in kabul ettiği üzere her 8 Mart, bu yaşananlara atfen Dünya Emekçi Kadınlar Günü ya da yaygın adıyla Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmakta ve kadının haklı direnişi yüceltilmektedir. Biz de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak, başta Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Sayın Kadir Albayrak’ın yönetiminde kadınların daha huzurlu yaşayabileceği ve kadınların daha huzurlu çalışabileceği Tekirdağ ve Türkiye hakkında üzerimize düşen görevi bilmekteyiz ve bunu yerine getirmek için söz vermekteyiz.” dedi.

8 MART, KADINLARIN SESLERİNİ HAYKIRDIĞI BİR GÜNDÜR

Gaytancıoğlu’nun konuşmasının ardından Tekirdağlı kadınlara seslenen CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, tüm kadınlara birlik ve beraberlik çağrısında bulundu. Milletvekili Sarıhan “8 Mart, uzunca bir süredir kadın hareketleri tarafından belli aktivitelerle anılıyor. Bu hafta boyunca da kadınlarla ilgili etkinlikler gerçekleştiriliyor. 8 Mart, aslında 1857 senesinin değil, belki asırlardan beri 2’ncil duruma itilmiş kadınların seslerini haykırdığı bir gündür. 8 Mart’a Türkiye penceresinden bakarsak, kadınların alanlarda olduğu, seslerini duyurmaya çalıştığı günler sadece bugün ile sınırlı gibi görünmüyor. Uzun zamandır ben, kendi partimden kadınları ve diğer demokratik kitle hareketlerinden kadınları sokaklarda görüyorum. Maalesef Türkiye, sokakta olunması gereken günleri yaşıyor. 8 Mart; kadının eşit işe eşit ücret talebinin, maalesef acıyla gözyaşıyla sonlandığı bir gündür. O gün, 129 kadın katledildi. Bunun adı yangın değil, ölüm değil. Bunun adı; katliam! Sivas’ta aydınlarımızın basit bir yangına değil, canilerin katliamına maruz kaldığı gibi bir katliam. O acı olayın yaşandığı 1857 yılından çok sonra, 1910’lu yıllarda Sosyalist Enternasyonal Kadınlar, geçmişte böyle bir tarih olduğunu, o tarihi ayakta tutmak gerektiğini, anmak gerektiğini belirtmişler. Birleşmiş Milletler de 1921’den beri bugünü Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kabul etmiştir. 1921’de Türkiye’nin hali yangın yeriydi. Ülke dört bir yandan işgal altındaydı. Ama o gün Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk milletine ‘Çare sizsiniz’ dedi. Türk milleti de emperyalist işgalcilere karşı dillere destan bir mücadele ve direniş gösterdi. Ancak bu mücadelenin, direnişin başrolünde nedense hep erkekler varmış gibi düşünülür. Bu destansı zaferde, Türk erkeğinin olduğu kadar, Türk kadınının da payı büyüktür. 1921’de o yangın yerinin yanında, bir mücadele ve direnç var. O mücadele, Cumhuriyet’in kapısını bizlere sonuna kadar açtı. Bizler, 8 Mart ile yeni karşılaşmış bir toplum değiliz. 8 Mart 1921’den beri Türkiye’de en azından belirli bir kesim tarafından bilinen ve anılan bir gün. Bizler bugün, 1921’in sahipçisiyiz. Yani Cumhuriyet’in, laikliğin, eşit yaşamın savunucularıyız.” diye konuştu.

Milletvekili Sarıhan, konuşmasının ardından katılımcıların konu hakkındaki sorularını da cevaplandırdı. Programdan sonra Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Oral Karakaya, CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan’a teşekkür ederek çiçek takdim etti.

Editör : Tuğberk Erdem
1647 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu