Güneş, Uzunköprü Çöpköy'de Enerjiye Dönüşüyor
reklam
10 Mart 2018
Güneş, Uzunköprü Çöpköy'de Enerjiye Dönüşüyor

Güneş, Uzunköprü Çöpköy'de Enerjiye Dönüşüyor

Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) tarafından desteklenen ve Uzunköprü Belediyesi tarafından gerçekleştirilen “Güneş, Uzunköprü’de Enerjiye Dönüşüyor” adlı proje kapsamında yapılan güneş enerjisi santralinin açılışı, düzenlenen törenle yapıldı.

Uzunköprü İlçesi’ne bağlı Çöpköy’de yapılan açılış törenine; Uzunköprü Kaymakamı Kemal Yıldız, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (Edirne TSO) Başkanı Recep Zıpkınkurt, Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Çöpköy halkı ve davetliler katıldı.

ENERJİ AÇIĞINI KAPATMANIN ÖNEMİ BÜYÜK

Yapılan açılış konuşmasının ardından kürsüye, Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen davet edildi. Hayat geçirilen proje ile ilgili detayları dinleyiciler ile paylaşan Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, projede emeği geçenlere ve özellikle TRAKYAKA’ya teşekkür etti. İşbilen’in ardından söz alan ve kalkınmanın anahtarının enerji olduğuna vurgu yapan TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise “Kalkınma Ajansı olarak, yenilenebilir enerji projelerine ayrı bir önem atfediyoruz. Bu konu ile alakalı proje, fikir ve önerilere hep açık olduk. Bundan sonra da açık olmaya devam edeceğiz. Bu proje de, söz konusu desteklerden bir tanesi. Çünkü ülkemizin gelişmesinde ve kalkınmasında enerji açığını kapatmanın, hele hele güneş gibi çevreye dost bir kaynak ile kapatmanın ne denli önemli olduğunu biliyorsunuz. Burada 1 milyon TL’ye yakın bir yatırım var. Bunun 372 bin TL’sini Kalkınma Ajansı olarak biz karşılıyoruz.150 KW gücünde kurulan bu tesis ile belediyemizin ödediği elektrik faturası azalmış olacak ve buraya gidecek olan kaynak, direkt olarak siz değerli Uzunköprülülere sosyal belediyecilik ve hizmet olarak yansıyacak. Projenin temel amacı bu… Bu amacın yanı sıra, ben belediyeye teşekkür etmek istiyorum. Çünkü bu proje, diğer kurum ve belediyelere de örnek teşkil eden bir proje. Ayrıca yenilenebilir enerji ile eldeki kaynakları arttırmak ve milletimize daha çok hizmet sunmak da önemli bir amaç. İnşallah bu tarz projeler, artarak devam edecektir.” dedi.

372 BİN TL’SİNİ TRAKYAKA KARŞILADI

Konuşmaların ardından tesisin açılışı yapıldı. Edirne İli Uzunköprü İlçesi Çöpköy’de yapılan güneş enerji santrali, 2016 Mali Destek Programları kapsamında desteklendi. Toplam kurulu gücü 150 KW olan santralin yapım amaçları arasında; Uzunköprü Belediye Başkanlığı’nın elektrik giderlerinin belirli bir kısmını yenilenebilir enerji kullanarak karşılamak, kamu hizmetlerine ek kaynak yaratılması için finansman kaynağı oluşturmak ve yenilebilir enerji üretiminde artış sağlayarak bölgeye katma değer kazandırmak yer alıyor. Toplam bütçesi 496 bin 140 TL olarak planlanan projenin bütçesi ek harcamalar ile 900 bin TL olarak gerçekleşti ve 372 bin TL’lik kısmı TRAKYAKA tarafından karşılandı.

Editör : Tuğberk Erdem
2165 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu