Kadınlar Haykırdı: 8 Mart'ta Nezaket, Ertesi Gün Manşet
reklam
10 Mart 2018
Kadınlar Haykırdı: 8 Mart'ta Nezaket, Ertesi Gün Manşet

Kadınlar Haykırdı: 8 Mart'ta Nezaket, Ertesi Gün Manşet

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlamak üzere bir araya gelen Çorlu SMMMO üyeleri, Atatürk Anıtı’na çelenk sundular. Atatürk Meydanı’nda başlayan kutlama programı, kadın üyeler için organize edilen kahvaltı etkinliği ile devam etti.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlamak üzere Atatürk Meydanı’nda toplanan Çorlu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (Çorlu SMMMO) üyeleri, Atatürk Anıtı’na çelenk sundular. Saygı duruşuna müteakiben okunan İstiklal Marşı’mızın ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) Özlem Açık gerçekleştirdi.

129 EMEKÇİ KADININ, ÖLÜM YIL DÖNÜMÜ

Sunuculuğunu, Çorlu SMMMO Haksız Rekabetle Mücadele Kurulu Sekreteri Çiğdem Karataş’ın yaptığı programda konuşan Çorlu SMMMO Danışma Meclisi Üyesi Özlem Açık “Her yıl 8 Mart tarihinde kutlanan, ancak asıl olarak bir anma olarak yola çıkılan Dünya Emekçi Kadınlar Günü, aslında trajik bir olayla son bulan, büyük bir kadın direnişinin tarihidir. Amerika’nın Newyork kentinde bir dokuma fabrikası… 1908 Ekonomik Krizi’nden sonra ücretler düşmüş, kullanılan iğne, iplik, elektrik, hatta oturulan sandalyelerin ücretleri bile işçilerden kesilmeye başlamıştı. Çalışma koşulları ağırlaşmıştı. 65 saate varan haftalık çalışma süreleri, bazen 75 saate çıkıyordu. Koşulların her geçen gün daha da dayanılmaz hale gelmesi, kadın işçilerin artık tahammül sınırlarını zorlamaya başlamıştı. Greve çıkma kararı alan kadınlar, taleplerini de açıkladılar; daha iyi koşullarda çalışmak, 10 saatlik iş günü, eşit işe eşit ücret. 40 bin dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları talebiyle greve başladı. Amerikan tarihi belgelerinde ‘En Büyük Kadın Grevi’ olarak adlandırılan grev, Şubat 1910’da sona erdi. Çoğu iş yeri talepleri kabul etti, sadece Triangle Gömlek Fabrikası hariç. Bu fabrikada çıkan olaylar sırasında, fabrika içinde şüpheli bir yangın başladı ve 129 kadın bu yangında hayatını kaybetti. Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nden Clara Zetkin’in önerisiyle o acı günün anısına, ilk kez 1911 yılında Almanya, Avusturya, Danimarka ve İsviçre’de anılmaya başlayan Kadınlar Günü, Türkiye’de ilk kez 1921 yılında Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak anılmaya başlamış, olayların başlangıç ülkesi Amerika’da ise yıllar sonra, 1960 yılında tanınmıştır.” dedi.

8 MART’TA NEZAKET, ERTESİ GÜN MANŞET

Konuşmasına devam eden Özlem Açık “Her yıl 8 Mart’ta; süslü cümlelerle dolu mesajlar birbiri ile yarışmakta, güller karanfiller verilen kadınlar, ertesi gün yine kadın cinayetleri, cinsiyet ayrımcılığı, kadına şiddet, kadın emeğinin sömürüsü, çocuk yaşta evlilikler ile gazete manşetlerine konu edilmektedir. Aradan geçen bir asırlık zamana rağmen çalışan, üreten emekçi kadınlar, hala temel hak ve özgürlüklerinin peşinden koşmaya devam etmektedir. Fakat hepimiz biliyoruz ki kadın demek mücadeledir, yoktan var etmektir, fedakârlıktır. Hele Türk Kadını… Nene Hatun’dur, Halide Edip’tir, Şerife Bacı’dır, kısacası kahramandır. Toplumsal ve siyasal yaşamda kadınların tam ve koşulsuz olarak yer aldıkları bir dünya dileğiyle tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyor, sözlerime büyük usta Nazım Hikmet’in dizeleri ile son vermek istiyorum.

Kimi der ki kadın,

Uzun kış gecelerinde yatmak içindir.

Kimi der ki kadın,

Yeşil bir harman yerinde,

Dokuz zilli köçek gibi oynatmak içindir.

Kimi der ki hayalimdir,

Boynumda taşıdığım vebalimdir.

Kimi der ki hamur yoğuran.

Kimi der ki çocuk doğuran.

Ne o, ne bu, ne döşek, ne köçek, ne hayal, ne vebal.

O benim kollarım, bacaklarım, başımdır.

Yavrum, annem, karım, kız kardeşim,

Hayat arkadaşımdır.” diye konuştu.

Yapılan konuşmanın ardından Atatürk Meydanı’nda gerçekleştirilen çelenk sunma töreni sona erdi.

BİR İLKE DE İMZA ATTILAR

Bu yıl ki 8 Mart Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında bir ilke de imza atan Çorlu SMMMO, kadınlara özel kahvaltı programı düzenledi. Kadın üyelerden tam not alan organizasyonda; Çorlu SMMMO Başkanı İbrahim Otsekin, Başkan Yardımcısı Erdal Bilmem, Oda Sekreteri Öner Tekin, Sayman Sinan Dündar ve Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Eroğlu da hazır bulundu. 

Editör : Tuğberk Erdem
1885 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu