Esnaf Ve Sanatkârlar Odası'nda, Sultan Süleyman'ın Devri Bitti
reklam
13 Mart 2018

Esnaf Ve Sanatkârlar Odası'nda, Sultan Süleyman'ın Devri Bitti

Çorlu Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nın Seçimli Olağan Kongresi yapıldı. 606 üyenin oy kullandığı seçimde üyeler, değişimden yana tavır takındı. Yaklaşık yarım asırdır oda başkanlığı görevini yürüten Feyzullah Aktepe, makamı Murat Turna’ya devretti.

Büyük bir heyecana sahne olan Çorlu Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nın 2018 Yılı Seçimli Olağan Genel Kurul Toplantısı, 11 Mart 2018 Pazar günü gerçekleştirildi. Çorlu Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Düğün Salonu’nda yapılan kongrede, hazirun cetveline kayıtlı bin 136 üyeden 606’sı sandık başına gitti. Oyların tamamının geçerli sayıldığı seçimde; 1972 yılından bu yana Çorlu Esnaf ve Sanatkârlar Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulunan Feyzullah Aktepe 239, 1977 doğumlu genç Başkan Adayı Murat Turna ise 367 oy aldı. Elde edilen bu sonuçların ardından Çorlu Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nda yaklaşık yarım asırdır süren bir dönem sona erdi.

42 BİN 266 TL NEREDE, 25 BİN TL İLE KİMLERİ AĞIRLAMAYI DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu, Denetim Kurulu Faaliyet Raporu ile Bilanço ve Gelir-Gider Hesapları’nın okunmasının ardından söz alan Başkan Adayı Murat Turna “Az önce, bilanço ve gelir-gider hesapları okundu. Bir sonraki maddede, bilanço ve gelir-gider hesaplarının kabulü veya reddi için oylama yapılacak. Lütfen sözlerime kulak verin! Az önce okunan gelir-gider tabloları hakkında bir vatandaş ve bu Oda’nın bir üyesi olduğunuz için, bilmeniz gereken bir takım hususlar vardır. Açıklanan gelir-gider tablolarının evlere şenlik olduğunu anlamak için, uzman olmaya gerek yoktur. Bu bilançoların gerçeği yansıtmadığı, apaçık ortadadır. Oylamaya sunulduğunda vereceğiniz karar, vebal taşır. Başkan’ımız, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, maaş almadığını söylemektedir. Genel Kurul’a sunduğu bilançolarda ise 2014, 2015 ve 2016 yıllarında maaş aldığını, kendisi beyan etmiştir. Hakkını tabii ki almalıdır, fakat üyeleri yanıltmanın da bir anlamı yoktur. Ayrıca net olmayan gelir-gider tablolarından daha vahim olan bir husus varsa, 2014 ve 2017 yılları arasına ait gelir toplamları ne tesadüftür ki kuruşuna kadar aynıdır. Bunun yanında, 2017 yılına ait gelirlerin toplamı 162 bin 768 TL olması gerekirken, gelir-gider tablosuna 120 bin 501 TL yazılarak, 42 bin 266 TL eksik yazılmıştır. Bu kadar önemli olan bir tabloda bu hesap hatası olduysa, bu para nerededir? Ayrıca daha vahim olmak üzere 2014-2016 yıllarının gelirleri, 2014-2017 yıllarına ait giderler de toplama hatasından dolayı yanlıştır. Olmaması gereken hesap anormallikleri dışında, toplama hatalarıyla dolu bu bilançoların kabul edilmesi, söz konusu bile değildir. Dolayısıyla yukarıda saymış olduğum hususlardan da anlaşılacağı üzere 45 sene yöneticilik görmüş olan Sayın Başkan’ımız, altında imzası bulunan ve sizlerin onayına sunulan tabloları ve faaliyet raporunu bile inceleme zahmetinde bulunmamıştır. Ayrıca tahmini bütçeye de göz attım. Üyelerimiz bu raporu, ESBİS’ten çıkarıp inceleyebiliyorlar. 2018 Tahmini Bütçesi’nde; Temsil ve Ağırlama Gideri Olarak 10 bin TL ve birkaç satır altında Temsil ve Ağırlama Gideri Olarak 15 bin TL daha yazmaktadır. Tahmini 25 bin TL, kimleri ağırlamak için ayrılmıştır. Ben, merak ediyorum. Takdir, siz kıymetli üyelerimizindir. Tüm hazirunu, saygılarımla selamlıyorum.” dedi. Başkan Adayı Murat Turna’nın yaptığı bu çıkış, salondan uzun süre alkış aldı. Genel Kurul’da yapılan oylama sonucunda; Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu ile Bilanço ve Gelir-Gider Hesapları ibra edilmezken, Denetim Kurulu Faaliyet Raporu ise kabul edildi.

DÖNDÜRÜLEN DOLAPLARI, HAYRETLE KINIYORUM

Genel Kurul’un Dilek ve Temenniler Bölümü’nde söz alan Feyzullah Aktepe “Değerli basın, değerli misafirler, çok değerli esnaf ve sanatkâr arkadaşlarımız; bugün yapılan bu genel kurul, daha önceden planlanmış bir programdır. Bunu da çok iyi biliyorum, ama bugün bunu ifade etmek istemiyorum. Çok güzel hesaplamışlar, çok güzel yapmışlar hesapları. Fakat burada bunu üyelerin huzurunda açıklamak istemiyorum, daha sonra açıklayacağım Allah kısmet ederse. Biz, Tekirdağ il bazı ve ilçelerde toplam 34 Oda’dan itibariyiz. Bugüne kadar, hiç kimsenin Oda’sıyla uğraşmadım. Yapılan seçimlerde, hep onlara destek vermeye çalıştım. Ama maalesef ben böyle bir şey görmedim arkadaşlar. Hazirun Listeleri, bir taraflar tarafından temin ediliyor. Ben değerli kardeşim Murat’a, ilk beni ziyarete geldiği zaman, ‘Ne gerekiyorsa, bana gel kardeşim’ dedim. ‘Ben buradan temin edeceğim.’ dedim. Ve bizim hesaplarımıza kadar, aferin yani… Mali müşavirler de var, başka taraf da var. Onları da sonra ifade edeceğim yani. Basın kanalı ile de olsa, bunu çok güzel ifade edeceğim sizlere. Bunlar çok ayıp şeyler! İnsanlar, Odalar olmadan, birlikler olmaz. Birlikler olmadan, konfederasyon olmaz. Odalar olmadan, federasyon olmaz. Bunlar hepsi birbirine bağlı, aynı maddeler ile yönetilen birimlerdir. Fakat ben böyle bir şey görmedim arkadaş. Bu dönemde bütün seçimlere nifak saçılmıştır. Bunu sadece Çorlu İlçemiz için söylemiyorum, ta üst makamlara kadar söylüyorum. Böyle bir şey olmaz, bu çok ayıp bir şey. Neyi ifade etmek istiyorsunuz? İlla ki bir seçimde, mevcut başkanları devirmek için mi uğraşıyorsunuz? Tamam, ben hiç bir şey demiyorum, herkes aday olabilir. Üye olan herkes; başkanlık için adaylığını koyabilir, yönetim kurullarını temin edebilir, buna hakkı da vardır. Ama mevcut olan başkanların üzerinde niye bu kadar oynanıyor, ben bunu anlamıyorum yani. Bugün, yazılı ve görsel medya önünde yayın yapıyoruz. Ama bunun arkasında dönen dolapları, ülke bu konumdayken yapılan bu olayları, hayretle kınıyorum yani. Ben de üst birimlerde 30 yıl görev yaptım. En son da bazı arkadaşlarımızla yaptım. Onun için istedikleri nedir? Evet, tekrar seçilsinler! Geçen dönem ben, başkan vekiliydim. Seçimlerden önce de var gücümle, o arkadaşımız için çalıştım. Hepsiyle mahkemelik pozisyona getirdiniz. Taş atana, ekmek attık. Teşekkürler ediyor, seçimlerin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.

HİÇBİR BÜYÜĞÜMÜZÜN ÖNÜNDEN AYKIRI GEÇMEDİK!

Mevcut Oda Başkanı Feyzullah Aktepe’nin ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Başkan Adayı Murat Turna ise “1977, Çorlu doğumluyum. Endüstri Meslek Lisesi mezunu, evi ve 1 çocuk babasıyım. 2000 yılında kurmuş olduğum Turnalar Otomotiv Ticaret firmasında esnaflık yapmaktayım. Esnafımıza, asil-yedek gözetmeksizin hizmet edecek olan yönetim kurulu üyelerime de sizlerin huzurunda teşekkürü bir borç bilirim. Yönetim kuruluma ve bana destek veren tüm esnafımıza, eş ve dostlarımıza, bugün buraya şeref veren tüm haziruna da şahsım ve yönetim kurulum adına teşekkürlerimi sunarım. Kıymetli hazirun, 2000 yılında üyesi olduğum Çorlu Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nın ve oda üyesi esnaflarımızın, hak ettikleri yerde olmadıklarını düşünmekteyim. Odamızı çok daha iyi yerlere getirmek ve üyelerimizin sıkıntılarına çare olabilmek için ben ve yönetim kurulu üyelerim göreve talip olduk. Kuruluşundan bu yana emeği geçen herkese, 46 yıldır Oda’mıza hizmet veren Oda Başkanı’mız Sayın Feyzullah Aktepe Ağabey’imize de vermiş olduğu hizmetlerden dolayı teşekkürlerimizi sunarız. Hiçbir büyüğümüzün önünden aykırı geçmediğimiz saygıda kusur etmediğimiz gibi Feyzullah Ağabey’imize de saygıda kusur olmaması için, yönetimdeki arkadaşlarımız ile beraber makamında ziyaret ederek, aday olacağımızı kendimiz söyledik. Sağ olsun kararımızı hoşgörü ile karşıladı ve bunun bir demokrasi şöleni olduğunu ifade etti. Kendisine tekrar teşekkür ediyorum. Seçim çalışmalarımızda bin 20 üyemizi ziyaret ettik, gidemediğimiz ulaşamadığımız üyelerimizden de özür dileriz. Sizlere, başlıklar halinde projelerimizden bahsetmek istiyorum. ‘Bütünleştirici Yönetim’, ‘Bilinçli Esnaf’, ‘Esnaf Kart’, ‘Bürokrasi ve İş Takip Birimi’, ‘Personel Bulma ve Yetiştirme Programları’, ‘Esnafın Sorunlarında Yanında Olacak Bir Yönetim’, ‘Hukuk Danışmanlık Birimi’, ‘Haksız Rekabeti Önleme ve Denetim Birimi’, ‘Kesintisiz İletişim’ ve daha buraya yazmadığımız; üyelerimizi kaynaştırmak, Kredi Kefalet Kooperatifi’nden kredi kullanım onay oranını yüzde yüze çıkarmak, eğitim seminerleri gibi birçok projelerimizi genç ve dinamik ekibimle yönetime geldikten hemen sonra gerçekleştirmek, Çorlu esnafımızı hak ettiği konuma getirmek istiyoruz. Takdir üyelerimizindir… Çok sık sorulan bir soru da Yeni Dünya Sanayi Kooperatifi’dir. Oda’mızın bazı üyeleri, Yeni Dünya Sanayi Kooperatifi’nin de üyesidir. Ben buradan şunun da sözünü veriyorum; üyelerimiz takdir eder de Oda Başkanı olursam, Yeni Dünya Sanayi Kooperatifi dâhil üyelerimize fayda sağlayacak her türlü projeye destek vereceğime, her türlü sıkıntılarında her zaman yanlarında olacağıma söz veriyorum. Seçim sonucumuzun üyelerimize ve 54 ilden büyük ilçemize hayırlı olmasını diler şahsım ve yönetim kurulum adına saygılar sunarım.” dedi.

128 OY FARKLA GELEN DEĞİŞİM

Yapılan konuşmaların ardından, oy kullanım işlemine geçildi. Hazirun cetveline kayıtlı bin 136 Oda üyesinden 606’sı, kurulan 2 sandıkta oy kullandı. “Eski Üyeler” olarak nitelendirilen ilk 563 üye 1 no’lu sandıkta oy kullanırken, 573 “Yeni Üye” 2 no’lu sandığa yönlendirildi. Oy kullanma işlemi saat 17.00’de sona ererken,  oyların tasnif ve sayım işlemine geçildi. 1 no’lu sandıkta kullanılan 334 oyun 145’ini Feyzullah Aktepe, 189’unu ise Murat Turna aldı. 2 no’lu sandıkta kullanılan 272 oyun 94’ünü Feyzullah Aktepe, 178’ini ise Murat Turna aldı. Sonuç olarak toplamda 367 oy alan Murat Turna, Çorlu Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nın yeni dönemdeki başkanı oldu. Seçime katılım oranı yüzde 53,35 olarak gerçekleşirken, 530 üye ise Genel Kurul Toplantısı’na katılım göstermedi.

KAZANAN TARAF, ESNAFIMIZ OLACAK

Seçim sonrası ilk açıklamasını yapan çiçeği burnunda Başkan Murat Turna “Güzel bir seçim oldu. İnşallah kazanan taraf esnafımız olacak. Büyük bir sorumluluğun altında olduğumuzun bilincindeyiz. Elimizden gelen her imkânı üyelerimiz için değerlendireceğiz. Esnafın yararına olan her şeyde elimizden ne geliyorsa yapacağız. Bununla birlikte her türlü sıkıntı ve dertte de yanlarında olacağız. Misafirlerimize ve bugün burada olan tüm üyelerimize çok teşekkür ederiz. Siz basın mensuplarına da çok teşekkür ederim. İnşallah çok daha iyi işlere birlikte imza atacağız.” diye konuştu.

SULTAN SÜLEYMAN’IN DÖNEMİ BİTTİ

Çorlu Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na 46 yıl boyunca hizmet eden Feyzullah Aktepe ise “Bu genç kardeşlerimi, gerçekten tebrik ediyorum. Çok güzel bir çalışma yaptılar. Açık yüreklilikle söylemek isterim ki çalışmalar konusunda, biz biraz eksik kaldık. Bu iş hak edenin oldu, bu seçim öyle geçti. Ben kendilerini kutluyorum. Şimdiden sonra da Sultan Süleyman’ın Dönemi bitti. En sonunda Sultan Süleyman’ı yendiniz yani… Bu düşüncelerle kendilerini çok tebrik ediyorum. Hayırlara vesile olmasını temenni ediyor ülkemiz, ilimiz ve ilçemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Kendilerini, alınlarından öpüyorum. Bu görevim, buraya kadarmış. Herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Editör : Tuğberk Erdem
1777 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu