Teski, Sağlıklı Altyapı Ve Sağlıklı Gelecek İçin Çalışıyor
reklam
16 Mart 2018
Teski, Sağlıklı Altyapı Ve Sağlıklı Gelecek İçin Çalışıyor

Teski, Sağlıklı Altyapı Ve Sağlıklı Gelecek İçin Çalışıyor

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin bağlı kuruluşu Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, kurulduğu 2014 yılından bu yana yaptığı alt yapı, içme suyu, atık su ve yağmur suyu yatırımları ile Tekirdağ’da önemli projeleri hayata geçirdi.

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürlüğü, atık su arıtma konusunda 2017 yılında hedef olarak belirlediği 30 milyon m³’ü aştı ve 35 milyon m³ atık suyu arıtarak standartlara uygun bir şekilde doğaya deşarj etti. Bu hedefin aşılmasında 6 Temmuz 2017 tarihinde hizmete giren Süleymanpaşa Batı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin de payı büyük. 40 bin 440 m³/gün kapasiteye sahip olan tesis, 2030 yılı nüfus öngörülerine göre projelendirildi. Ayrıca Çorlu Yenice Atık Su Arıtma Tesisi ve Marmaraereğlisi Yeniçiftlik Atık Su Arıtma Tesisleri’nin de revizyonları yapılarak arıtma kapasiteleri 3 kat attırılırdı ve ileri biyolojik hale getirildi. Yapımı tamamlan ve TESKİ’ye devredilen Hayrabolu, Malkara, Muratlı ve Saray ilçelerindeki Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri de ilçe merkezlerinin atık sularını arıtıyor. Çorlu, Çerkezköy-Kapaklı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri de en yakın zamanda TESKİ’ye devredilecek. Önceki dönemlerde yarım kalan Hayrabolu İlçesi Şalgamlı ve Çerkezmüsellim Mahallelerinin de atık su arıtma tesisleri TESKİ tarafından tamamlanmaktadır.

2 BİN 45 KM ALTYAPI YAPILDI

TESKİ 2017 yılında da devam ettirdiği yatırımlar ile Tekirdağ’ı sağlıklı altyapı ve içme suyuna kavuşturdu. Bu kapsamda 877 km içme suyu, bin 63 km atık su ve 105 km yağmur suyu altyapı imalatı yapıldı. Tekirdağ halkı, bu yatırımlar ile birlikte toplam 2 bin 45 km sağlıklı altyapıya kavuşmuş oldu.  Ayrıca yapılan içme suyu altyapı tesisleri sayesinde su kayıp-kaçakları da azaltılmış oldu. Eski ve işlevini yitirmiş hatlarda meydana gelen su sızıntılarından dolayı oldukça yüksek oranda su kaçakları yapılan yeni hatlar sayesinde azaldı. TESKİ’nin bugüne kadar hayata geçirmiş olduğu altyapı yatırımı sayısı 55 adet olarak rakamlara yansırken, toplam yatırım maliyeti KDV dâhil 359 milyon 987 bin 576 TL olarak gerçekleşti. Halen devam eden 15 adet altyapı yatırımının maliyeti ise 250 milyon 782 bin 884 TL. Böylece TESKİ’nin yatırım hacmi 610 milyon 770 bin 460 TL’ye ulaşmış oldu.

İÇME SUYU KALİTESİNDE, EN İYİ İLLER ARASINDA

İçme suyu alanında yapılan çalışmalar, Tekirdağ’ın bu alanda Türkiye’de ilk 3 şehir içinde yer alması ile taçlandı. Resmi verilere göre Tekirdağ’ın içme suyunda; kimyasal uygunsuzluk yüzde 1,50, mikrobiyolojik uygunsuzluk yüzde 2,40, bakiye klor uygunsuzluk yüzde 2,30 olarak belirlenerek kimyasal parametreler, mikrobiyolojik parametreler ve bakiye klor değerlerindeki uygunluktan dolayı Tekirdağ, içme suyu alanında Türkiye’de ilk sıralarda yer alıyor.

TRAKYA’NIN İLK GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ TEKİRDAĞ’DA

TESKİ, Trakya’nın ilk güneş enerjisi santralini Tekirdağ’da kurdu. “TESKİ ve Güneş El Ele, Enerjide Verimliliğe” Projesi kapsamında Muratlı İlçesi’nin Aşağı Sevindikli Mahallesi’nde kurulan ve Trakya Kalkınma Ajansı tarafından da desteklenen güneş enerjisi santralinde, elektrik üretimine başlandı. Proje kapsamında 600 adet 265 Watt gücünde polikristal güneş paneli ve 5 adet çevirici ünite kullanıldı. 150 kW’lık kurulu güce sahip olan santralden elde edilen enerji, Süleymanpaşa İlçesi’nin su ihtiyacını karşılayan Aşağı Sevindikli Terfi Merkezi’ndeki pompalarda kullanılacak. Trakya Kalkınma Ajansı’nın kısmi desteğiyle KDV hariç 721 bin TL bedelle kurulan tesisten, yıllık 315 mW elektrik üretimi planlanıyor. TESKİ Güneş Enerjisi Santrali’nin ürettiği elektrik sayesinde ayrıca TESKİ’nin elektrik tüketim maliyeti düşecek ve yılda 56,5 ton karbondioksit salınımına engel olunacak. Bununla birlikte yılda 4 bin 700 ağaç da kurtarılmış olacak.

İÇME SUYU HAVZALARI AĞAÇLANDIRILIYOR

Su kaynaklarının korunup, su havzalarının ağaçlandırıldığında daha kaliteli içme suyuna sahip olunacağının bilincinde olan TESKİ, 2017 yılında bu konuda da çalışmalar gerçekleştirdi. TESKİ Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı Tekirdağ Orman İşletme İl Müdürlüğü ile iş birliği içinde yürütülen proje kapsamında, Süleymanpaşa İlçesi Yazır Göleti İçme Suyu Havzası Ağaçlandırma Sahası 4 bin 500 adet fidan ile ağaçlandırıldı. Ayrıca Marmaraereğlisi İlçesi Türkmenli Göleti Havzası da 3 bin 700 adet fidan ile ağaçlandırılıyor.

TESKİ’NİN DEV JENERATÖRLERİ

TESKİ Genel Müdürlüğü, elektrik kesintisi nedeniyle yaşanan su kesintilerinin önüne geçmek amacıyla 1’inci ve 2’nci Etap olmak üzere toplam 47 adet yüksek kapasiteli jeneratör alımı gerçekleştirdi.  Başta Çorlu olmak üzere nüfusu yoğun olan ilçelerde kurulan jeneratörler sayesinde, uzun süreli yaşanan elektrik kesintilerinden TESKİ tesisleri etkilenmeyecek. Buna bağlı olarak da vatandaşlar susuz kalmayacak.

ABONE SAYISI 500 BİNİ GEÇTİ

Tekirdağ’ın Büyükşehir olmasıyla birlikte TESKİ’ye devrolan ilçe merkezleri, belde ve köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerlerindeki toplam abone sayısı 376 bin 692 iken, 2017 yılı itibariyle Tekirdağ İl sınırları içerisinde bulunan abone sayısı 500 bini aştı. Bu abone sayısına ulaşılmasında TESKİ’nin kaçak ve abonesiz su kullanımına yönelik verdiği mücadelenin de büyük payı var. Bu kapsamda gerçekleştirilen abonesiz ve kayıtsız su kullanımının önüne geçmek ve TESKİ abonesi olan vatandaşların abone bilgilerinin güncellenmesi çalışmaları sonucunda, abone sayısını yüzde 33 oranında artmıştır. Ayrıca TESKİ Abone İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan “TESKİ Su Tesisatı ve Sayaç Montaj Uygulama Esasları Yönergesi” ile yeni yapılan binalardaki sayaç yerleri ve su tesisatlarına standart getirildi.

TEKİRDAĞ HALKI İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

TESKİ’nin 2017 yılında gerçekleştirdiği yatırımlar hakkında açıklamalarda bulunan TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, Tekirdağ’ın ihtiyacı olan tüm altyapı ve çevre yatırımlarını yaptıklarını belirtti. Başa “Yaptığımız yatırımlar ortaya çıkınca, vatandaşlarımız da bunun farkına varıyor. Yapılan çalışmalar süresince bize destek olan vatandaşlarımıza teşekkür ederiz. Mümkün mertebe vatandaşlarımızı mağdur etmemeye çalışıyoruz. İçme suyu ve atık su arıtma tesislerimizi yeniliyoruz. Atıl durumda, işlevini yerine getirmekte zorlanan arıtma tesislerimizi projelendirerek, son teknoloji sistemlerle donatıyoruz. Arıtma tesisi olmayan yerlere de yenilerini inşa ediyoruz. Çevre, bizim için çok değerli. TESKİ olarak yaptığımız bütün yatırımlarda, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Albayrak bizi hiçbir zaman yalnız bırakmadı. Her zaman yanımızda, arkamızda oldu. Desteğini, bizden esirgemedi. Kendisine kurumum adına teşekkür ediyorum. Sonuç olarak TESKİ Genel Müdürlüğü, yaptığı tüm yatırımları, ‘Sağlam altyapı ve sağlam bir gelecek’ ilkesiyle hayata geçirmektedir. Yeni kurulan bir kurum olmasına rağmen kısa süre içinde kurumsallaşmasının artmasıyla birlikte, Tekirdağ’ı yaşanabilir en iyi kent yapma yolunda hızla ilerlemektedir. Tekirdağ halkı için durmadan çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

YATIRIMLARIMIZI, GELECEĞİ DÜŞÜNEREK YAPIYORUZ

TESKİ’nin gerçekleştirdiği çalışmalarla ilgili olarak kısa bir değerlendirmede bulunan ve TESKİ’yi başarılı çalışmalarından dolayı kutladığını belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise “2014 yılından bu yana, TESKİ ile birlikte yürüttüğümüz birçok proje neticesinde, Tekirdağ’ın altyapı ve içme suyu sorunu büyük ölçüde çözüldü.  Biz gerek gerçekleştirdiğimiz altyapı çalışmaları gerekse de ileri biyolojik arıtma tesislerimizle, bugüne olduğu kadar geleceğe de yatırım yapıyoruz.” diye konuştu.

Editör : Tuğberk Erdem
1667 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu