57'nci Alay'a Büyük İhanet, 622 Tekirdağlı Şehide Hakaret
reklam
17 Mart 2018
57'nci Alay'a Büyük İhanet, 622 Tekirdağlı Şehide Hakaret

57'nci Alay'a Büyük İhanet, 622 Tekirdağlı Şehide Hakaret

Çanakkale 57’nci Alay Şehitliği’nde, 57’nci Alay’ın önemli bir bölümünü teşkil eden Tekirdağlılar yok sayıldı. Şehitlikteki sembolik taşlar bu yıl değiştirilerek üzerlerindeki Tekirdağlı şehitlerin isimleri kaldırıldı ve yerine farklı isimler konuldu

Çanakkale 57’nci Alay Şehitliği’ndeki sembolik taşlar bu yıl değiştirilerek üzerlerindeki Tekirdağlı şehitlerin isimleri kaldırıldı ve yerine farklı isimler konuldu. Yine şehitlik içerisindeki duvar üzerinde bulunan 57’nci Alay Şehitleri’nin listesinde, tek bir Tekirdağlı şehidin bile ismine yer verilmedi.

ATATÜRK’Ü, İTİBARSIZLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR

Konuya ilişkin olarak Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi adına açıklamalarda bulunan Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka “18 Mart öncesi Belediye’miz adına yapılan incelemede tespit edilip başkanlığımıza iletilen bu durumun iyi niyetli hiçbir açıklaması olamayacağı gibi bu isimlerin kaldırılması, Çanakkale Savaşları’nda Atatürk’ün başarılarını gölgeleme, itibarsızlaştırma çabalarının bir parçası olarak telakki edilmektedir.” dedi.

ŞEHİTLERİMİZİN İSİMLERİNİ UNUTTURAMAYACAKLAR!

Prof. Dr. Tamer Dodurka “Çanakkale Kara Savaşları’nın simgesi haline gelen ve çoğu şehit düşen 57’nci Alay; Atatürk tarafından, 01 Şubat 1915’de Tekirdağ’da, Tekirdağ ve ilçelerinden de gelen kişilerle birlikte oluşturulmuştur. 22 Şubat 1915 tarihinde sancağını alan ve gemiyle Tekirdağ’dan yola çıkan 57’nci Alay, Eceabat’taki Ordugâhta İstanbul’dan gelen 72’nci ve 77’nci Alaylar ile bir araya gelmiştir. Bu 3 Alay, Atatürk’ün komutanı olduğu 19’uncu Tümeni teşkil etmiştir. Savaşın başladığı 25 Nisan’dan itibaren gösterdiği kahramanlıklar neticesinde mevcut Alaylar içerisinde birinciliğin göstergesi olarak 57’nci Alay Sancağı’na nişan verilmiştir. Genel Kurmay Başkanlığı’nca açıklanan rakamlara göre Çanakkale Savaşı’nda çoğu 57’nci Alay mensubu olan Tekirdağlı şehit sayısı 622’dir. Türkiye’nin önsözü olarak nitelendirilen Çanakkale Savaşları’nın da önsözü 57’nci Alay’ımız, onun da önsözü Tekirdağ ve Tekirdağlılar’dır. Şu husus bilinmelidir ki hiç kimse, bu şehitlerimizin isimlerini unutturmaya muvaffak olamayacaktır.” diye konuştu.

ŞEHİTLERİMİZE YAPILAN HAKSIZLIĞIN TAKİPÇİSİYİZ

Dodurka “2015 yılında, yani Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yıl dönümünde, belediyemiz uluslararası bilim çevrelerinin de katıldığı ‘Çanakkale Savaşları’nda Tekirdağ’ konulu bir sempozyum düzenlemiş, 3 gün süren sempozyumda Çanakkale Savaşları’nda ve 57’nci Alay’da Tekirdağlılar’ın önemi vurgulanmış ve ‘Çanakkale Tekirdağ’dan Başlar’ sloganının bilimsel alt yapısı oluşturulmuştur. Kamuoyumuzun yakından bildiği gibi her yıl 26’ncı, 27’nci, 57’nci Alayları Yaşatma, Araştırma Gönüllüleri Yardımlaşma Derneği’nin organizasyonuyla 13 Mart tarihinde Tekirdağ’dan Eceabat’a doğru yola çıkan gönüllülerinin de çoğunluğu, özündeki gibi Tekirdağlılar’dan oluşmakta ve Belediyemizce desteklenmektedir. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Tekirdağlı sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte konunun takipçisi olacak ve şehitlerimize yapılan bu haksızlığın arkasını bırakmayacaktır.” dedi.

Editör : Tuğberk Erdem
1839 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu