Cumhuriyet Sevdalıları, Atatürk Meydanı'na Sığmadı
reklam
20 Mart 2018

Cumhuriyet Sevdalıları, Atatürk Meydanı'na Sığmadı

CHP Çorlu İlçe Örgütü, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla program düzenledi. Çorlu Şehitliği önünde toplanan partililer, Atatürk Meydanı’na kadar yürüdüler. Yürüyüş sonrasında katılımcılara Çanakkale tayını ikram edildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çorlu İlçe Örgütü, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla etkinlik programı düzenledi. Etkinlik kapsamında Çorlu Şehitliği önünde toplanan coşkulu kalabalık, Omurtak Caddesi üzerinden Atatürk Meydanı’na kadar yürüdüler. Atatürk Anıtı önünde yapılan konuşmaların ardından katılımcılara, kırık buğday çorbası ve üzüm hoşafından oluşan “Çanakkale Tayını” ikram edildi.

CHP’NİN KALESİNİ, ÇORLU’DA YIKTIRTMAYACAĞIZ!

Atatürk Meydanı’nda gerçekleştirilen kutlama programı, saygı duruşuna müteakiben okunan İstiklal Marşı’mız ile başladı. Atatürk Meydanı’nda toplanan coşkulu kalabalığa hitaben yapılan ilk konuşmayı, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan gerçekleştirdi. Konuşmasını yapmak üzere Atatürk Anıtı önünde kurulan kürsüye gelen Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan “Atatürk sevdalıları, demokrasi âşıkları, özgürlüğü savunanlar, çocukları ve mutlu bir Türkiye için varını yoğunu ortaya koyan sevgili dostlar, hepinize ‘hoş geldiniz!’ diyorum. Bugün burada, partimizin düzenlemiş olduğu bu güzel etkinliğe katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum. Bundan da şu anlaşılıyor; Çanakkale nasıl geçilmediyse, Çanakkale’de dedelerimiz nasıl ki emperyalistlere karşı mücadele ederek tarihin en büyük zaferini kazandıysa, bizler de Çorlu’da ve Türkiye’de her zaman mücadele ederek, bu kaleyi yıktırtmayacağız. Çorlu’da, Cumhuriyet Halk Partisi’ni yıktırtmayacağız. Çorlu’da, Atatürkçüleri ezdirtmeyeceğiz. Çorlu’dan daima demokrasi ve özgürlük sloganları çıkacaktır. Hepinize teşekkür ediyorum.” dedi.

İSTİKLAL MARŞI’NI, AYNI GÜFTE İLE OKUYACAĞIZ!

Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan’ın ardından kürsüye gelen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise “Yüreği Atatürk, cumhuriyet ve vatan sevgisiyle atan değerli katılımcılar! Böyle güzel bir günde, Çanakkale Zaferi’nin 103’üncü yıl dönümünü kutlamanın verdiği mutluluk ve gururla, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı olarak sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Türkiye Cumhuriyeti’miz ebediyen var olacaktır ve var olduğu sürece de Çanakkale Zaferi’miz mutluluk ve gururla kutlanmaya devam edecektir. Bugün Çorlu’da görmüş olduğumuz bu coşku, bunun en büyük ispatıdır. Zaten Çorlu; Cumhuriyet’in, Tekirdağ’ın ve devrimcilerin her zaman için kalesi olmuştur. Bu vesileyle Çorlulular’ı bir kez daha kutluyorum. Ama şunu herkes bilsin ki az evvel okumuş olduğumuz İstiklal Marşı’mızı, aynı güfte ve aynı heyecanla ebediyen okuyacağız. Türkiye Cumhuriyeti ebediyen var olacaktır. Ebedi önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün idealleri, her zaman bizim yol göstericimiz olacaktır. Bu duygularla, ‘Ne mutlu, Türk’üm diyene!’ diyorum.” diye konuştu.

HER ZAMANKİNDEN DAHA FAZLA SAHİP ÇIKACAĞIZ!

Törende, CHP Tekirdağ İl Başkanı Recep Ökten de bir konuşma gerçekleştirdi. Ökten, yaptığı konuşmada “Çanakkale, bir milletin var oluş mücadelesidir. Birliğinin, beraberliğinin, bütünlüğünün, şanlı şerefidir. Bu şeref, Türk Milleti’ne aittir. Çanakkale’de elde edilen bu ruh, bu mücadele azmi, Dumlupınar’da, Sakarya’da ve Kurtuluş Savaşı’nda kendini göstermiştir. Cumhuriyet’in, itici gücü olmuştur. Çanakkale’den aldığı bu azimle genç Cumhuriyet, bu ülkenin temel taşlarını oluşturan yatırımlarını yapmış ve Cumhuriyet'i taçlandırmıştır. Bugün gelmiş olduğumuz nokta, her zamankinden daha çok birlik, beraberlik ve bütünlüğe ihtiyaç duyduğumuz gündür. Bugün; Atatürk İlkeleri’ne, Cumhuriyet’e ve laikliğe, her zamankinden daha fazla sahip çıkma günüdür. Bu düşüncelerle, başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, 103’üncü yıl dönümünü kutladığımız Çanakkale Zaferi’nde şehit düşen rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Hepinizi en derin saygılarımla selamlıyorum.” dedi.

YAŞASIN CUMHURİYET, YAŞASIN MUSTAFA KEMAL ATATÜRK!

CHP Tekirdağ İl Başkanı Recep Ökten’in ardından kürsüye, CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü geldi. Konuşmasına, alanda bulunan coşkulu kalabalığı selamlayarak başlayan Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü “Bugün, çok önemli bir gün! Bugün, 18 Mart 2018. Yani, Çanakkale Zaferi’nin 103’üncü yıl dönümü. Biz, Çanakkale’deki şehitlerimizi anacağız, gazilerimize şükranlarımızı göndereceğiz. Ama Çanakkale Zaferi’nin de ne olduğunu, benliğimizde ve beynimizde iyi bir şekilde anlayacağız. Çanakkale, bu ulusun emperyalizme karşı verdiği şanlı bir mücadeledir. Çanakkale, bu ülkenin düşman tarafından işgaline ‘Dur!’ deme mücadelesinin başladığı noktadır. Bir ulusun, kaderinin değiştiği noktadır Çanakkale. Çanakkale, büyük komutan Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinin bu ulusa ilk gösterildiği noktadır. O yüzden Çanakkale Zaferi, öyle hurafelerle kazanılmış bir zafer değildir. Çanakkale alın teriyle, şehitlerin kanıyla, bu ulusun yok pahasına verdiği bir mücadeledir. İşte biz bugün üzerinden 103 yıl geçse dahi Çanakkale Zaferi’ni, hep beraber saygı ve şükranla anıyoruz. Ve o Çanakkale Zaferi, daha sonra gelecek olan daha büyük zaferlerin habercisi olduğunu bu ulusa göstermiştir. Nedir o, Kurtuluş Savaşı mücadelesidir. İşte tüm bunlar, bir ülkenin ulus olarak bir araya geldiği ve o ulusa da ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet ile taçlandırdığı bir rejimdir. Biz, geçmişimize ve tarihimize sahip çıkacağız. Bu ulusun; hangi kaderi yenerek, yenilmez denilen hangi düşmanları yenerek bir ülke inşa ettiğini bileceğiz. Ve bunun mimarının da Mustafa Kemal Atatürk olduğunu da bileceğiz. İşte bunu bilen Çorlulu hemşerilerimle de bugün gurur duyuyorum. Sizler de kendinizle gurur duyun. Ve bizler bu topraklarda 81 ilin ismiyle yaptığımız bu yürüyüşle, bu ulusun 80 milyonunun ortak kaderde birleştiğini, ortak kader anlayışıyla demokrasiye, laikliğe, Cumhuriyet’e, çağdaşlığa sahip çıkarak yürüyeceğini hep beraber haykırıyoruz. Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın Mustafa Kemal Atatürk! Ben, bir kez daha sizlere teşekkür ediyorum ve bu yürüyüşü düzenleyen CHP Çorlu İlçe Örgütü’me de ayrıca şükranlarımı sunuyorum. Sağ olun, var olun.” diye konuştu.

ATATÜRKÇÜLER BURADA, CUMHURİYETÇİLER BURADA

Düzenlenen programın son konuşmasını, CHP Çorlu İlçe Örgütü Başkanı Yıldıray Arıcı yaptı. Arıcı “Değerli dostlarım, inanın ki bugün çok heyecanlıyım. Nedeni şu; 3 gün önce arkadaşlarımızla beraber, bu yürüyüşü organize etmek için uğraştık. Gece yarılarına kadar, pankart ve afişlerimizi astık. Fakat gecenin bir yarısı gelen kendini bilmez 3 kişi, pankartlarımızdan ve afişlerimizden sadece Mustafa Kemal Atatürk’ün resmini yırtıp attılar. Onlar orada, sadece kendilerince bir şey yaptıklarını zannettiler. Ama bizim içimizden Mustafa Kemal’i atamazlar, bizim içimizde bitiremezler, bizim içimizden sökemezler. Konuyu Yargı’ya taşıdık ve İlçe Başkanlığı olarak Çorlu Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduk. Emniyet Güçleri’mizin en kısa sürede bu hainleri bulup, gerekli cezaların verileceğine inanıyorum. Bugün, burada olmanızın önemi çok farklı! Bugün, o afişlerdeki Atatürk’ü yırtanlara inat, işte buradasınız. Atatürkçüler burada, Cumhuriyetçiler burada.” dedi.

GELDİLER, GÖRDÜLER VE DÖNDÜLER!

Arıcı “Çanakkale bir tarih, Çanakkale bir anı… Bizler, Çanakkale Zaferi ile beraber büyüdük. Büyüklerimizden, hep Çanakkale’yi dinledik. Ben de ufak bir metinle başlamak istiyorum. ‘Sızlasa da gönüller gidenlerin yasından, koşarak gitmeli onların arkasından. Kahramanlık içerek acı ölüm hattından, ileri atılıp bir daha dönmemektir Çanakkale.’ Biz bugün, bir daha dönmemek üzere gidenlerin, tarihin yazdığı en gerçek, en şerefli kahramanları yâd etmek için buradayız. 103 yıl önce, binlerce vatan evladı, bu vatana borcunu ödemek üzere Çanakkale’ye çağırılmıştır. Bugün amacımız geçmişteki savaşların zaferiyle mutlu olmak değil; eğer amaç vatan savunmasıysa, eğer amaç hürriyet davasıysa, bir ölüm kalım mücadelesiyse, buna savaş diyemezsiniz. Ve bunu anlatmak, boynumuzun borcudur. Bana desinler ki ‘Çanakkale’yi, 3 kelime ile anlat!’, derim ki geldiler, gördüler ve döndüler! Çünkü dünyanın en büyük devletleriyle mücadele edildi ve beraberlerinde getirdikleri binlerce sömürge askeriyle. Ülkenin kalbine giden Boğaz yoluna pençelerini sarkıttılar. Evet, geldiler, ama ben diyorum ki sadece gördüler. Çanakkale’yi Çanakkale yapanlar, gelenler değil! Onlar zaten yıllardan beri geliyorlar, bıkmadan, usanmadan… Bu topraklardan, bizleri söküp atmak için geliyorlar. Ama Çanakkale’de gelenler değil, karşılayanlar asil ruhtur. Öyle bir ruhtur ki çelik ve barut, inancın ve imanın ve azmin karşısında Çanakkale’de yenik düşmüştür. O ruh öyle bir ruhtur ki ‘Ben esir yaşamaktansa, özgür ölmeyi yeğlerim.’ diyen insanların ruhudur. Davaları büyüktü. Dava, vatan davasıydı. Gelenler de anladılar ve geldikleri gibi gittiler. Yine gidecekler…” diye konuştu.

ÇANAKKALE RUHU, KARANLIĞA YAKILMIŞ MEŞALEDİR

Konuşmasına devam eden Arıcı “Çanakkale öyle bir yerdir ki yokluk varlığı, maneviyat maddiyatı yenmiştir. Çanakkale’nin bir ruhu vardır. Bugün ülke olarak, tek bir şeye ihtiyacımız var. O da Çanakkale ruhudur. Çünkü Çanakkale ruhu, karanlığa yakılmış bir meşaledir. Kara bahtımıza tutulmuş bir ışıktır. Yolunu kaybedenlere, yol haritasıdır. Yönünü kaybedenlere de kutup yıldızıdır. Çanakkale, kardeşliktir. Bugünlere örnek olsun ki toprağın altında yatanlar kadar, toprağın üstünde de yan yana olalım. Siperlerde birlikte türkü söyleyenler gibi, biz de kardeşlik türküleri söyleyelim. Ölüme giderken birlikte olanlar gibi, biz de birlikte olalım. Çanakkale hoşgörüdür. İnsanlığı öldürmeye gelenlere, insanlık dersinin verildiği yerdir Çanakkale. Çanakkale kahramanları; alnı açık, gönlü açık, sofrası açık yiğitlerdir. Düşmanın annesine saygıyla seslenen Mustafa Kemal Atatürk gibi bir liderleri vardır. Keşke bu günlerde de öyle hoşgörülü ve saygılı olabilsek. Çanakkale, mücadeledir. Bizler de onlar gibi, vatanımız için mücadele edelim. İstiklal için istikbalini yakan 15’liler gibi. 265 kiloyu değil, aslında insanlığın şerefini şaha kaldıran Koca Seyit gibi mücadele edelim.” dedi.

SELAM OLSUN MUSTAFA KEMAL’E

Arıcı “Çanakkale ruhu, vatan sevgisidir. Eşini, çocuğunu bırakıp koşan babanın sevgisidir. Yavrusunu kınalayan ananın sevgisidir. ‘Mezarsan, bize vatansın Çanakkale!’ diyenlerin sevgisidir. Çanakkale ruhu, umut ve inançtır. Umut olmasaydı Mustafa Kemal, ‘Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum.’ der miydi? İnancı olmasa Mehmetçik, ölüme gider miydi? Umut olmasa, ne işi var Nusrat’ın karanlık limanda. İnançla mücadele etmeseydi, anılır mıydı 57’nci Alay? Bizler, bu umudu ve inancı koruyalım. Umudun olduğu yerde, yaşam devam eder unutmayalım. Çünkü hiçbir zulüm, abat olmaz. Elbet bir gün kış biter ve her büyük iş, büyük bir inançtan doğar unutmayalım. Bu duygularla, bir hilal uğruna batan güneşlerin, vatanı için toprağa düşen ve dönmeyi düşünmeyenleri, minnetle anıyorum. Ve buradan haykırıyorum, öncesinde olduğu gibi ancak bu sefer daha azimli, daha kararlı bir şekilde, Çanakkale’de şehadete erenlerin azmi ve kararlılığı ile mücadele edeceğiz. Ülke bekasına ve Cumhuriyet’e sahip çıkacağız. Selam olsun Çanakkale gazilerine, selam olsun şehadete yürüyenlere, selam olsun Mustafa Kemal’e…” diyerek sözlerine son verdi.

Atatürk Anıtı önünde yapılan konuşmaların ardından katılımcılara, kırık buğday çorbası ve üzüm hoşafından oluşan “Çanakkale Tayını” ikram edildi.

Editör : Tuğberk Erdem
1660 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu