"Sahneye Bir Kere Çıktık, Bir Daha İnmeyiz!"
reklam
01 Nisan 2018

"Sahneye Bir Kere Çıktık, Bir Daha İnmeyiz!"

TBMM’de düzenlenen 18 Mart Çanakkale Anması’nda kadın tiyatro sanatçılarının sahneye çıkarılmamasını protesto eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çorlu İlçe Kadın Kolları Başkanlığı, kadın sanatçıların sahne hakkını gasp edenleri istifaya davet etti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu tarafından başlatılan ve 2’ncisi yapılan “Meclis Sohbetleri” programında, kadın tiyatro sanatçılarının Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın talimatıyla sahneye çıkarılmadığı iddiası, gündeme bomba gibi düştü. Konuya ilişkin olarak basın açıklamasında bulunan CHP Çorlu İlçe Kadın Kolları Başkanlığı, kadın sanatçıların sahne hakkını gasp edenleri istifaya davet etti.

SORUMLULAR, DERHAL İSTİFA ETSİN!

31 Mart 2018 Cumartesi günü, CHP Çorlu İlçe Lokali’nde gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan İlçe Kadın Kolları Başkanı Havva Çolak “Aydınlık bir Türkiye için mücadele eden sevgili misafirler, hanımefendiler ve beyefendiler! Dünden beri gündemi meşgul eden ve hepimizin içini acıtan, kadın sanatçıların sahne hakkını gasp eden İsmail Kahraman ve onun gibilerin anlayışına karşı durmak için bugün burada toplanmış bulunuyoruz. Kadınları her ne kadar susturmaya ve yok etmeye çalışsalar da, bizler bir arada olduğumuz sürece bunu yapamayacaklar. Çünkü biz asla izin vermeyeceğiz. Kadına, laikliğe, özgürlüğe düşman bu zihniyeti kabul etmiyoruz. Sorumlular, derhal istifa etsin!” dedi.

BİZLER, AFİFE JALE’NİN TORUNLARIYIZ

Açıklamasına devam eden Başkan Çolak “TBMM’de 18 Mart Çanakkale Anması için hazırlanan tiyatro gösterisinde rolleri olan kadın oyuncuların sahneye çıkması, Meclis Başkanlığı tarafından engellendi. Günler öncesinden gece yarılarına kadar prova yapan kadınlar, gösteriye 1 saat kala sahneye alınmadı. Atatürk’ün resimlerinin bile istenmediği oyunun süresi, 12 dakikadan 4 dakikaya düştü. Erkek oyuncular sahnede oyunu sergilerken, kadın oyuncular konukların arkasında ve merdivenlerin üzerinde bekletildi. 29 Mart günü gerçekleşen bu olay; kadın-erkek eşitliği, kadın hakları ve laiklik adına kabul edilemez. Kadın oyunculara yönelik bu uygulama, Anayasa’ya aykırıdır. Kadın ve erkeği bir arada görmek istemeyen zihniyet bilsin ki bizler, sahnenin tozunu birbirine katan Afife Jale’nin torunlarıyız. Sahneye bir kere çıktık, bir daha inmeyiz. Biz kadınlar, Atatürk’ün kurucusu olduğu, kadınların seçme ve seçilme hakkını aldığı Millet Meclisi’nde uygulanan çağdışı bu kararı protesto ediyoruz. Sorumlular, derhal hesap versin!” diye konuştu.

ORTAÇAĞ SİZİN, IŞIKLAR BİZİM OLSUN

Çolak “Kadınlar özgürdür, eşittir ve ne zaman, ne isterlerse onu yaparlar. Kadınları karanlığa, evlere hapsetmenize izin vermeyeceğiz. Yaşamın her alanında; sahnede, sokakta, siyasette, bilimsel çalışmalarda, her yerde varız ve var olmaya devam edeceğiz. Ortaçağ sizin olsun, biz sahne ışıklarını seviyoruz. Biz kadınlar, inmeyeceğimiz sahneden, laiklik ve kadın düşmanlığı yapan tüm yetkilileri istifaya çağırıyoruz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ‘Milletimiz, güçlü bir millet olmaya azmetmiştir. Bunun gereklerinden biri de kadınlarımızın her konuda yükselmelerini sağlamaktır. Bundan dolayı kadınlarımız ilim ve fen sahibi olacaklar ve erkeklerin geçtikleri bütün öğretim basamaklarından geçeceklerdir.’ demiştir.” dedi.

YASAKLAR, MÜCADELEMİZİ DURDURAMAZ!

Çolak, konuşmasına “Kurtuluş Savaşı’nda, Milli Mücadele’de kadınıyla erkeğiyle omuz omuza, yan yana savaşan bir milletin kadınlarıyız. Halide Onbaşı, Nezahat Onbaşı, Şerife Bacı, Erzurumlu Kara Fatma, Gördesli Makbule ve daha nicelerini torunlarıyız. Yasaklar, mücadelemizi durduramaz! Yaşasın kadınlar! Sözlerimi Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözüyle bitirmek istiyorum ‘Sanatsız kalan bir milletin, hayat damarlarından biri kopmuş demektir.’” diyerek son verdi.

Editör : Tuğberk Erdem
1892 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu