Çanakkale’de Şehit Olan Tekirdağlıları, "Unutturamayacaklar!"
reklam
06 Mayıs 2018
Çanakkale’de Şehit Olan Tekirdağlıları,

Çanakkale’de Şehit Olan Tekirdağlıları, "Unutturamayacaklar!"

Çanakkale’de 57’nci Alay Şehitliği’nde isimleri yazılı olan Tekirdağlı şehitlerin isimlerinin ve Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerinin kaldırılması üzerine tepki gösteren Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, konuya ilişkin olarak basın toplantısı düzenledi.

Çanakkale Kara Harekâtı’nın 103’üncü yıl dönümünde Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda, Başkan Kadir Albayrak’ın yanı sıra Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka, 57’nci Alay Yürüyüş Komitesi Başkanı Hikmet Selim Yılmaz ve yürüyüş komitesi üyeleri ile basın mensupları yer aldı.

UNUTTURULMASINA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ

Toplantıda konuşan ve Tekirdağlı şehitlerin isimlerinin kaldırılmasının kabul edilemez olduğunu dile getiren Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak “Bugün, 25 Nisan 2018. Çanakkale Zaferi’ndeki Kara Harekâtı’nın 103’üncü yıl dönümü. O yüzden basın açıklamamızı bugün yapmak istedik. 57’nci Alay’ın büyük kayıplar vererek göstermiş olduğu büyük kahramanlık, Çanakkale’nin ruhunu oluşturmuştur. Ancak ne yazık ki bu ruha saygısızlık yapılmıştır. ‘Çanakkale, Tekirdağ’dan başlar.’ demiştik. Buradan çıkan askerler, komutanlar 19’uncu Fırka ve 57’nci Alay ile büyük kahramanlıklar göstermişlerdir. Bu gurur, Tekirdağ’ın ve tüm Türkiye’nindir. Her sene büyük coşkuyla kutladığımız ve gururla döndüğümüz etkinlikten, bu yıl büyük üzüntüyle döndük. Orada, Çanakkale Şehitliği’nde, Atatürk’ün sözleri ile birlikte maalesef Tekirdağlı şehitlerimizin isimleri de kaldırılmıştır. Bu, bizi oldukça üzdü ve öfkelendirdi. Şehitler üzerinden, siyaset malzemesi olmaz. Bu, bizim en hassas olduğumuz konu. Tarihten günümüze tüm şehitlerin siyasete karıştırılmasına karşıyız. Tüm şehitlerimiz kalbimizdedir ve bizim için kutsaldırlar. Asla ve asla şehit üzerinden kimse siyaset yapmasın. Ortak duygularımız üzerinden siyaset yapılmaya kalkılmasın. Dinimiz, vatanımız, milliyetçiliğimiz, bayrağımız ve Mustafa Kemal Atatürk’ümüz… Bunlar, Türk milletinin ortak paydalarıdır. Bunların siyasete karıştırılması ahlaki ve etik değildir. Çanakkale’de Tekirdağlı şehitlerimizle birlikte Atatürk’ün sözleri de silindi. Bunun izahı yok! Neden bunu yaptılar? Anlam vermek güç… Biz, bu isimlerin unutturulmasına asla ve asla müsaade etmeyeceğiz.” dedi.

UNUTTURMAYA, KİMSENİN GÜCÜ YETMEYECEK!

Çanakkale Zaferi’nde Tekirdağ’ın çok önemli bir rol üstlendiğini belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka ise “Bizler, tarihçi değiliz! Tarih konusunda ahkâm da kesecek değiliz. Ancak bir gerçek var. Çanakkale Zaferi’nin doğum yeri Tekirdağ’dır. Tekirdağ’ın itibarının yok edilmek istenmesine sessiz kalamayacağımız için bu basın toplantısını düzenliyoruz. Toplantı tarihi olarak da Çanakkale Kara Harekâtı’nın yıl dönümünü seçtik. Biliyorsunuz bu tarih, 57’nci Alay’ın da tarih sahnesine çıktığı tarihtir. Yine bu tarih, Atatürk’ün kendi inisiyatifiyle riskleri göze alarak 57’nci Alay’ı Arıburnu’na sevk ettiği tarihtir. Ardından da Atatürk Arıburnu Cephesi’nin komutanı olmuştur. Çanakkale Kara Savaşı’nın simgesi haline gelen ve savaşın kaderini değiştiren 57’nci Alay, Atatürk tarafından 01 Şubat 1915 tarihinde Tekirdağ’da kuruldu, sancağını Tekirdağ’da aldı ve eğitimlerini burada yaptı. Onun için Türkiye’nin önsözü olarak nitelendirilen Çanakkale’nin önsözü, 57’nci Alay’dır. 57’nci Alay’ın da önsözü Tekirdağ ve Tekirdağlılar’dır. Neden Atatürk’ü ve Tekirdağ’ı itibarsızlaştırıyorlar? Bundaki amaç ne? Şimdiye kadar Çanakkale’deki, 57’nci Alay’daki şehitliğimiz üzerinde sembolik taşlar vardı ve bu sembolik taşlarda Tekirdağlı şehitlerin isimleri yazmaktaydı. Bu isimler nedensiz bir şekilde, hiçbir açıklama yapılmadan kaldırıldı. Bizim tüm şehitlerimize saygı ve sevgimiz sonsuz. ‘Onların isimleri neden yazılıyor?’ gibi bir düşüncede değiliz. Tekirdağ’ın şehitlerinin ismi neden kaldırılıyor? Hem de hiçbir sebep yokken! Biz, bunu merak ediyoruz. Sadece Tekirdağlı şehitlerimizin isimleri kaldırılmadı. Bunun yanında Atatürk’ün sözleri de kaldırıldı. Hem Tekirdağ hem de Atatürk itibarsızlaştırılmaya çalışıldı. Bu, kabul edilebilir bir durum değil. Bu isimlerin kaldırılması, Tekirdağlılar’ı gücendirdi. Buna üzülmeyen hiçbir Tekirdağlı olamaz. Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilimiz Sayın Faik Öztrak da duyarlı davranarak, Meclis’e soru önergesi sundu. Kendisine de bu duyarlılığı için teşekkür ediyoruz. Biz diyoruz ki bu isimleri unutturmaya, kimsenin gücü yetmeyecek!” diye konuştu.

57’nci Alay Yürüyüş Komitesi Başkanı Hikmet Selim Yılmaz ise Tekirdağlı şehitlerin isimlerinin şehitlikten kaldırılmasına tepki göstererek bu konudaki tepkileri her platformda dile getireceklerini ifade etti. Toplantı, basın mensuplarının sorularının cevaplandırılması ile sona erdi.

Editör : Tuğberk Erdem
1463 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu